Legea darii in plata: Preturile apartamentelor vor scadea, chiriile vor creste

Marti, 23 Februarie 2016, ora 17:57
6881 citiri
Legea darii in plata: Preturile apartamentelor vor scadea, chiriile vor creste
Foto: Arhiva Ziare.com

Peste 80% din brokerii imobiliari considera Legea darii in plata un risc major pentru piata imobiliara din Romania, se arata intr-un studiu recent.

Rezultatul apare intr-un sondaj efectuat de portalul Imobiliare.ro, in cadrul evenimentului Clubul Profesionistilor in Imobiliare - Editia Nationala, la care au raspuns reprezentanti ai 400 de agentii imobiliare din Romania, informeaza un comunicat remis Ziare.com.

Astfel, 45% dintre respondenti sunt de parere ca vom asista la o prabusire a pietei imobiliare, similara celei din perioada de criza economica, in vreme ce 37% se asteapta la o incetinire temporara a acesteia, ca urmare a intrarii in vigoare a Legii privind darea in plata.

De asemenea, 64% dintre participantii la sondaj apreciaza ca o posibila crestere a avansului solicitat de institutiile bancare la acordarea de credite ipotecare va influenta negativ si in mare masura piata imobiliara din Romania, ca urmare a scaderii numarului de clienti eligibili sau a cresterii gradului de prudenta a bancilor. Numai 4% considera ca o asemenea masura nu va avea efecte asupra pietei imobiliare.

41% dintre agentii imobiliari chestionati sunt de parere ca preturile imobilelor de locuit vor fi afectate in mod semnificativ, anticipand scaderi de peste 20% din pretul imobilelor, in vreme ce o proportie egala estimeaza ca scaderile vor fi in jur de 10% sau mai mult. In acelasi timp, 12% dintre cei intervievati considera ca scaderea preturilor imobiliare va fi de cel mult de 5%.

Predai cheia casei si ai scapat de credit: Recomandarile bancilor si efectele darii in plata Interviu

Atunci cand vine vorba despre evolutia nivelului chiriilor, in cazul aprobarii actului normativ, aproape 30% dintre respondenti cred ca acesta va fi afectat semnificativ (cresteri de 20% sau mai mult), iar 45% se asteapta la majorari de 10% sau mai mult.

Majoritatea celor intervievati considera ca efectele economice pe care le va produce aprobarea Legii darii in plata asupra pietei imobiliare vor fi semnificativ negative.

Mai mult de jumatate (55%) dintre agentii care au participat la sondaj cred ca sectoarele serviciilor de constructii vor fi afectate profund de efectele acestei legi, inclusiv din prisma pierderii locurilor de munca.

Numai 8% dintre respondenti considera ca cererea si oferta se vor echilibra imediat, iar piata va continua sa functioneze ca in prezent.

Traseul proiectului de lege

Legea darii in plata, care iti permite sa predai bancii cheia locuintei si sa scapi de datorii, a fost retrimisa in Parlament de catre presedintele Klaus Iohannis, in decembrie 2015.

Avertisment de la BNR: Un roman va economisi 8 ani pentru a strange avansul la un credit de casa

Ulterior, actul normativ a fost rediscutat si reaprobat in comisiile de specialitate din Senat, unde toate amendamentele propuse de BNR au fost respinse, printre care se numara stabilirea unui plafon pentru credite de 150.000 de euro, dar si neincluderea programului Prima Casa. Discutiile se vor muta in Camera Deputatilor, care e for decizional.

C.P.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#legea darii plata preturi apartamente, #efecte lege dare plata, #legea darii in plata, #legea darii plata chirii , #preturi apartamente