Iti renovezi bucataria? Ce material poti alege pentru podea

Joi, 24 Aprilie 2014, ora 08:04
5995 citiri
Iti renovezi bucataria? Ce material poti alege pentru podea

Podeaua este unul din elementele cele mai folosite intr-o casa. Cea mai utilizata insa este insa podeaua din bucatarie, un spatiu cu diverse functii, incepand de la gatit si pana la reuniuni de familie sau alte activitati.

Podeaua din bucatarie trebuie sa faca fata traficului intens din aceasta zona, insa si aspectul sau este important, pentru ca reflecta stilul casei in care locuiesti, conform houzz.

Cum poti impaca aceste doua criterii astfel incat sa ai o podea rezistenta si care, in acelasi timp sa te reprezinte? Spre ce fel de materiale te poti orienta?

Placi ceramice

Placile ceramice reprezinta o alegere sigura pentru o bucatarie, putand fi achizitionate indiferent de buget. Ai la dispozitie o gama foarte larga de culori, marimi, forme si modele, astfel ca poti crea imaginea care ti se potriveste cel mai bine cu stilul tau si al familiei tale.

Printre avantaje se numara faptul ca acest material este destul de rezistent si se curata foarte usor. Marea varietate de optiuni la preturi scazute il face unul dintre materialele pe care ti le poti permite.

Printre dezavantaje se afla si faptul ca aceste placi ceramice se pot sparge la instalare, iar daca un vas sau un pahar cad pe podea, placile se pot distruge. In plus, daca mergi direct pe ele, vei avea o senzatie de rece la picioare. Podeaua este destul de dura, iar daca se uda devine alunecoasa. E un material care are nevoie de intretinere permanenta pentru a tine petele la distanta.

Piatra naturala

Indiferent daca este vorba de calcar, ardezie, grabit sau travertin, podelele din pietre naturale au un beneficiu major: variatia. Nu exista doua pietre care sa aiba exact aceeasi culoare, forma sau textura, iar diferentele creeaza o adancime vizuala care este greu de copiat.

Piatra creeaza un aspect elegant care transforma o bucatarie obisnuita intr-una de lux.

Printre avantajele oferite de pietrele naturale se numara aspectul clasic pe care il dau incaperii, rezistenta lor si faptul ca nu necesita o ingrijire speciala. In plus, frumusetea naturala este un mare atu.

Dezavantajele includ pretul ridicat al pietrei, crapaturile de pe suprafata atrag praful si pot aparea zgarieturi in cazul unor pietre mai moi, precum travertinul, in timp ce straturile de ardezie se cojesc cu timpul. Pietrele poroase vor avea nevoie de ingrijire speciala la intervale regulate.

Lemnul masiv

Natura este un artizan minunat, iar lemnul masiv ofera incaperii un aspect primitor si atragator. Chiar si in spatii cu un nivel de umezeala ridicat si in care se gateste mult, lemnul are o durata de viata extrem de mare daca este ingrijit cum trebuie.

Confera un aspect clasic incaperii si, indiferent de tipul de lemn pe care il alegi, acesta va arata mereu bine in bucatarie. Lemnul va fi mereu la moda, asa ca nu trebuie sa iti faci griji in ceea ce priveste tendintele din domeniul decoratiunilor.

Lemnul poate fi slefuit astfel incat sa arate mereu ca si nou.

Printre dezavantaje se numara faptul ca trebuie sa ai mereu grija la lichide, pentru ca acestea deterioreaza lemnul daca nu se sterge repede zona in care s-au varsat.

Vinilul

Vinilul se gaseste pe piata intr-o gama diversa de designuri si finisaje. Este disponibil in straturi sau placi care imita piatra, lemnul, placi de ceramica si multe alte materiale, avand imprimate texturi care dau un aspect natural.

Printre avantaje se numara faptul ca este una dintre cele mai ieftine optiuni pentru podea de pe piata, imitand materiale scumpe la un pret foarte redus. Este usor de curatat, usor de reparat daca apar pete si se simte foarte confortabil sub picioare. In plus, poti sa il instalezi de unul singur.

Dezavantajele alegerii acestui material sunt reprezentate de faptul ca se taie sau se indoaie in timp. Obiectele ascutite il pot distruge, iar nisipul si mizeria il pot zgaria si strica finisajul. De asemenea, daca este expus la soare puternic, se decoloreaza. In comparatie cu alte materiale pentru podea, are o durata de viata mai scurta, de aproximativ cinci ani.

Linoleumul

Se face adesea confuzie intre linoleum si vinil, insa ele sunt doua lucruri complet diferite. Linoleumul, un material natural produs din ulei de in, rasina, rumegus si multe alte substante a iesit din topul preferintelor atunci cand pe piata au aparut pardoselile sintetice.

In ultimii ani ani, acest material a revenit in atentia persoanelor interesate de protectia mediului. Este perfect pentru case construite in stil vechi.

Unul dintre avantajele linoleumului este faptul ca se gaseste in nenumarate nuante si modele, astfel ca poti alege ceea ce te reprezinta. Nu este un material foarte scump, are o durata de viata ridicata si este usor de mentinut.

Dezavantajele includ faptul ca se decoloreaza in timp. Multi producatori adauga un strat protector inainte sa vanda materialul; fara acesta, podeaua ar avea nevoie de ceruita si lustruita in mod sistematic. De asemenea, este nevoie de un profesionist ca sa-l monteze.

Pluta

Pluta a castigat recent in popularitate in ultimii ani. Nu este un material pentru oricine, insa cei care il iubesc ii apreciaza formele, textura, aspectul deosebit si faptul ca este prietenos cu mediul.

Pluta este un material flexibil care iti ofera un confort ridicat atunci cand mergi pe el si reduce socul unei cazaturi in cazul unei farfurii sau a unei cani. Tine de cald si amortizeaza sunetele, dand o senzatie de confort.

Pluta este bogata in suberina, o substanta naturala care tine la distanta mucegaiul si diversi daunatori.

Este insa un material ce trebuie intretinut in mod constant cu diverse substante. Poate fi distrus si se decoloreaza in timp.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#materiale podea bucatarie, #renovare bucatarie, #materiale renovare bucatarie, #materiale podea , #renovare