Cum se calculează impozitul pe spaţiile rezidenţiale şi mixte. Declaraţiile fiscale care trebuie depuse

Vineri, 08 Octombrie 2021, ora 03:50
7313 citiri
Cum se calculează impozitul pe spaţiile rezidenţiale şi mixte. Declaraţiile fiscale care trebuie depuse
Nu este necesară depunerea unei noi declaraţii fiscale, dacă nu s-a modificat nimic în situaţia patrimonială FOTO Unsplash.com

Ai în proprietate sau dorești să investești într-un spațiu rezidențial, nerezidențial sau mixt, însă nu ai chiar toate informațiile necesare referitoare la maniera de impozitare.

Înainte de a deveni proprietar, trebuie să știi că ai nevoie de mai multe documente, acte și proceduri pe care trebuie să le cunoști. Acest dosar este necesar, în primul rând, pentru a putea calcula impozitul corect, în funcție de destinația spațiului.

Ansamblurile rezidențiale au devenit foarte căutate de majoritatea celor care îşi doresc o locuinţă. Și asta pentru ca sunt o soluție de locuire modernă, cu diferite facilități, apartamentele si casele fiind realizate la stardarde mai bune de calitate si situate, în general, în zone in plina dezvoltare.

Mai mult, accesul în interiorul acestor ansambluri rezidențiale este privat, “siguranța fiind unul dintre criteriile pentru care este aleasă această variantă locativă. În orașele mari, siguranța este esențială, de aceea, numeroase familii cu copii aleg spațiile rezidențiale, unde cei mici se pot juca fără griji, feriți de trafic”, explica cei de la storia.ro.

De asemenea, un trend în plină ascensiune, accentuat si de efectele pandemiei de coronavirus, este reprezentat de transformarea locuinței şi in punct de lucru, ceea ce schimbă puţin relaţia pe care o ai cu privire la obligaţiile de plată către stat.

Spațiul nerezidențial este ansamblul sau clădirea în care se află exclusiv clădiri folosite pentru activități administrative sau comerciale, firme, hoteluri, bănci, școli sau clinici medicale. Acest tip de clădiri are un regim diferit de funcționare, taxare și impozitare.”Pentru construcția unor spatii nerezidentiale, dezvoltatorii imobiliari trebuie să îndeplinească anumite criterii, mult mai complexe decât în cazul celor destinate locuințelor”.

Spațiile mixte sunt cele care se află în proprietatea persoanelor fizice, la adresa cărora se află un sediu social sau un sediu secundar de activitate, iar pentru acestea, impozitarea și documentația de înființare și desfășurare a activității se efectueaza diferit.

Astfel că, începând cu anul 2016, persoanele fizice care dețin clădiri trebuie să plătească un impozit pentru acestea, în funcție de destinație. În Codul Fiscal, clădirile sunt împărțite în clădiri rezidențiale, nerezidențiale sau cu destinație mixtă.

Pentru persoanele care sunt în această situație, există obligativitatea depunerii Declarației fiscale pentru stabilirea impozitului/ taxei pe clădiri rezidențiale/ nerezidențiale/ cu destinație mixtă, aflate în proprietatea PF (persoanei fizice), împreună cu documentele justificative suplimentare:

• actul de proprietate asupra clădirii;

• actele de identitate ale proprietarului/proprietarilor, original și copie;

• procura/împuternicirea și cartea de identitate a împuternicitului, unde este cazul;

• planurile cadastrale - original și copie;

• raportul de evaluare - redactat de un evaluator autorizat, în care este menționată valoarea clădirii la data de 31 decembrie a anului anterior celui de referință;

• documentele în care este evidențiată destinația clădirii, contract de închiriere, contract de comodat sau autorizații de construcție;

Documente de mai sus nu se depun în cazul spațiilor mixte dacă la adresa declarată la care se află spațiul nu se desfășoară nicio activitate economică sau dacă la adresa clădirii se desfășoară o activitate economică, suprafețele folosite în scop rezidențial și nerezidențial neputând fi evidențiate distinct, iar cheltuielile pentru utilități nefiind înregistrate pe numele persoanei care desfășoară activitatea economică.

Cum se face impozitarea spațiilor

Pentru spațiile rezidențiale, care sunt proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează aplicând o cotă de 0,1% asupra valorii impozabile a clădirii.

Pentru spațiile nerezidențiale, aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe clădiri se calculează aplicând o cotă de 0,2% asupra valorii.

Valoarea poate fi:

● valoarea rezultată dintr-un raport de evaluare realizat în ultimii 5 ani anteriori anului de referință, întocmit de un evaluator autorizat și depus la Direcția de Taxe și Impozite până la primul termen de plată din anul de referință;

● valoarea totală a lucrărilor de construcție, în cazul clădirilor construite în ultimii 5 ani anteriori anului de referință;

● valoarea clădirilor rezultată din actul prin care se transferă dreptul de proprietate, pentru clădirile dobândite în ultimii 5 ani anteriori anului de referință.

Valoarea impozabilă este ajustată în funcţie de:

  • rangul localităţii şi zona în care este amplasată cladirea, prin inmulţirea cu un coeficient de corecţie;
  • anul finalizării construcţiei: cu 50% pentru clădirea cu o vechime de peste 100 de ani, cu 30% dacă are o vechime între 50- 100 ani, inclusiv si cu 10% dacă are o vechime între 30 si 50 de ani, inclusiv, potrivit estimatori.ro.

“Pentru situațiile în care valoarea clădirii nu se poate calcula urmând criteriile menționate, impozitul se calculează aplicând 2% asupra valorii impozabile, la fel ca în cazul clădirilor rezidențiale.

Pentru spațiile mixte aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul se calculează adunând impozitul calculat pentru suprafața folosită în scop rezidențial cu cel pentru suprafața folosită în scop nerezidențial.

În cazul în care destinația clădirii se schimbă, din clădire cu destinație rezidențială în spațiu nerezidențial sau în spațiu cu destinație mixtă, proprietarul trebuie să depună o nouă declarație de impunere la Direcția de Taxe și Impozite Locale, în termen de 30 de zile de la data schimbării integrale sau parțiale a folosinței, iar impozitul pentru spațiu, determinat în noile condiții, se ia în considerare începând cu data de 1 ianuarie a anului următor”.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#ansamblu rezidential, #spatiu nerezidential, #spatiu mixt, #proprietar, #cladiri, #codul fiscal, #impozit , #proprietari