Importanta contactului cu natura din jurul caselor noastre

Advertorial
Luni, 11 Ianuarie 2021, ora 17:21
9606 citiri
Importanta contactului cu natura din jurul caselor noastre

Chiar daca este vorba de un balcon mic, de o gradinita cu flori sau de acces la parcul din apropiere, spatiul exterior este considerat de multi proprietari un lux si nu o necesitate pentru a trai bine. Iar pandemia prin care trecem a scos in evidenta importanta contactului cu natura si ce inseamna ea pentru starea noastra de bine.

Daca apartamentul tau nu are balcon, terasa pe bloc sau gradina privata, atunci ai tot dreptul sa te plangi ca te-ai saturat de timpul petrecut in casa. Studiile arata ca accesul la spatii verzi sau deschise este adesea legat la venit, in special in orase. Pandemia a adus acest subiect din nou in discutie: familiile cu acces la un balcon deschis, gradina sau parcuri amenajate si pazite le-au apreciat mult in saptamanile de lockdown, in timp ce alte persoane chiar s-au simtit blocate in casa.

Multi ani de cercetare au demonstrat ca petrecerea timpului in spatiul verde al parcurilor, gradinilor si padurilor este benefica pentru sanatatea psihica si mentala, inclusiv imbunatatirea starii noastre emotionale si concentrarii atentiei, dar si a longevitatii.

Totusi, in multe orase, spatiul exterior - privat sau oferit de parcurile publice - vine cu un cost suplimentar alocat din bugetul contribuabililor. In cartierele sarace, chiar si parcurile sunt neamenajate corespunzator si neingrijite, ceea ce le face greu accesibile, chiar daca sunt aproape de blocurile cu apartamente.

Oamenii considera natura un punct de atractie si nu ceva esential traiului armonios. Natura urbana nu este considerata la fel de importanta ca accesul la apa curenta sau energie electrica. In cartierele nou construite, se gasesc mai usor gradini publice, terase si balcoane amenajate cu verdeata, micro-parcuri cu spatii verzi la capatul blocurilor, chiar si copaci ce necesita ingrijire si investitie pe termen lung, lucruri ce spun multe despre bunastarea din acele cartiere (vezi in acest sens casele de vanzare din Otopeni).

Pentru unii, solutia la aceste probleme este data de mutatul in afara oraselor. Viata suburbana este mai ieftina, iar casele au gradina in fata si in spate, insa trebuie avute in vedere multe alte detalii, cum ar fi siguranta oferita de vecini sau proximitatea fata de structuri poluante precum soselele, aeroporturile sau cladirile de birouri. Nu este vorba atat de mult de cantitatea de spatiu verde, cat de calitatea sa.

Spatiile verzi publice sunt intretinute din bugetul public, destul de scindat acum datorita cheltuielilor suplimentare aduse de pandemie. Vestea buna este ca unele orase au inceput sa prioritizeze accesul la spatiile verzi, urmand exemplul cartierelor rezidentiale construite in ultimii ani. Spatiile verzi si mini-parcurile dintre blocuri sunt uneori folosite drept spatii pentru aniversarile copiilor in aer liber sau mici evenimente artistice publice.

Problema balcoanelor este la fel de controversata. Multe cartiere din Bucuresti si nu numai sunt formate din blocuri fara balcoane, iar nemultumirile locatarilor au dus la cresterea cererii pentru balcoane construite in noile cartiere de blocuri si case (cauta-le prin anunturi imobiliare). Totusi, balconul creste costul de productie, micsoreaza spatiul locativ din interior si trebuie sa tina cont de legile urbanistice ale zonei respective.

Cu siguranta avem nevoie de mai mult contact cu natura in viata noastra de zi cu zi. Insa acest lucru se poate rezolva si prin masuri mai accesibile: spatii deschise in jurul parcurilor pentru a fi vizibile si trecatorilor care nu au drum prin parc, mai multe flori si tufisuri ornamentale pe marginea strazilor si a trotuarelor, amenajarea eficienta a spatiilor verzi din jurul blocurilor. Persoanele ocupate, parintii ce iti cresc singuri copiii sau au mai multe locuri de munca - acestia nu pot trece zilnic prin parc daca acesta nu e chiar langa blocul lor, asa ca singurul contact cu natura este cel din drumurile lor zilnice - si asta contribuie la starea de bine.

Aceasta pandemie a scos si mai mult la iveala nevoia noastra de acces la spatii deschise conectate la natura. Inca nu ne putem da seama de efectele reale asupra sanatatii noastre mentale a saptamanilor de stat incuiati in case, fara acces la parcuri sau paduri. Insa stim ca izolarea nu este benefica nimanui si ca efectele economice ale pandemiei au adus un stres suplimentar in vietile tuturor. Conectarea la natura poate ajuta la destresare si eliberarea tensiunilor psihice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
Americanca Janna, stabilită de mai bine de cinci ani în România, a captat atenția pe TikTok prin demontarea stereotipurilor comune despre țara noastră. Clipul ei este viral acum cu peste...
#imobiliare, #case, #natura , #stiri imobiliare