Harta interactiva: Orasele cu cele mai ieftine apartamente din Romania

Miercuri, 10 August 2016, ora 08:31
56219 citiri
Harta interactiva: Orasele cu cele mai ieftine apartamente din Romania
Foto: Arhiva Ziare.com

Orasele mari din Romania reprezinta etalonul pentru evolutia pietei imobiliare. Aici locuintele sunt mai scumpe, dar si oferta e pe masura. Insa cine se afla la polul opus? Care sunt locurile unde gasim cele mai ieftine apartamente?

Daca esti satul de aglomeratia din Capitala sau de forfota din Cluj-Napoca, atunci poti lua in considerare sa te muti in Resita.

Cel putin dintr-un punct de vedere, resedinta judetului Caras-Severin are un mare avantaj: este orasul cu cele mai ieftine locuinte din tara noastra.

Potrivit datelor portalului Imobiliare.ro remise la solicitarea Ziare.com, pretul mediu cerut de proprietarii de apartamente si garsoniere din Resita a fost, in iulie 2016, de 407 euro pe metrul patrat.

Suma este de 3 ori mai mica fata de Cluj-Napoca, unde se gasesc cele mai scumpe locuinte din Romania.

Remarcam si faptul ca Resita se afla la o distanta considerabila de Targoviste, al doilea oras din tara cu apartamente ieftine, unde pretul mediu este de 500 euro/mp.

Zalau primeste medalia de bronz, cu 502 euro/mp, in timp ce Satu Mare - aflat pe locul al patrulea - se remarca printr-o scumpire semnificativa fata de anul trecut, de 6,41%, pana la 530 euro/mp.

Clasamentul oraselor cu cele mai ieftine apartamente e completat de Bistrita, unde pretul mediu cerut de vanzatori este de 556 euro/mp.

Topul oraselor cu cele mai ieftine apartamente si evolutia preturilor (iulie 2016 versus iulie 2015)

  1. Resita - 407 euro/mp (+1,96%)
  2. Targoviste - 500 euro/mp (-1,76%)
  3. Zalau - 502 euro/mp (identic)
  4. Satu Mare - 530 euro/mp (+6,41%)
  5. Bistrita - 556 euro/mp (+5,03%)

Orasele care se afla la polul opus

In Cluj-Napoca se gasesc cele mai scumpe apartamente. Aici, pretul mediu cerut de vanzatori in iulie 2016 a fost de 1.214 de euro/mp. Asta inseamna ca, fata de aceeasi perioada a anului trecut, locuintele s-au scumpit cu 13%.

Bucurestiul nu se lasa mai prejos si ocupa locul al doilea, cu o medie de 1.131 euro/mp, in crestere cu 5% comparativ cu a doua luna de vara din 2015.

Capitala e urmata de Timisoara, care a consemnat un avans de 11,2%, pana la 1.000 euro/mp. Orasul de pe Bega e urmat indeaproape de Constanta si Brasov.

Citeste mai multe despre evolutia preturilor locuintelor in cele mai mari centre urbane din Romania

Topul oraselor cu cele mai scumpe apartamente si evolutia preturilor (iulie 2016 versus iulie 2015)

  • Cluj-Napoca - 1.214 euro/mp (+13%)
  • Bucuresti - 1.131 euro/mp (+5%)
  • Timisoara - 1.000 euro/mp (+11,2%)
  • Constanta - 956 euro/mp (+5,6%)
  • Brasov - 898 euro/mp (+3,5%)

Orasele mari "cantaresc" mai mult

Datele Imobiliare.ro arata ca media pe tara este de 1.035 euro/mp, ceea ce inseamna ca orasele mari dau tonul in ceea ce priveste pretul apartamentelor.

Pana la urma, e un lucru normal, avand in vedere ca in centrele urbane dezvoltate numarul ofertelor si al locuintelor per total e mult mai mare decat in orasele mici.

De exemplu, in Capitala, in iulie 2016, au fost scoase la vanzare 7.708 de apartamente, in timp ce in Resita au fost doar 248 de oferte, adica de 31 de ori mai putine.

Reprezentantii Imobiliare.ro ne-au explicat care e situatia.

"Resita este un oras cu o dinamica economica foarte mica, unde tinerii au putine perspective, iar acestea, de regula, se reorienteaza fie catre Timisoara, fie se muta intr-o alta tara. In aceste conditii, piata imobiliara este una nedezvoltata, cu o oferta si o cerere scazuta, cu un volum foarte redus de solicitari de finantare, departe de o piata lichida, matura, cu alte cuvinte departe de punctul spre care se indreapta Capitala", ne-au transmis acestia.

Harta cu orasele unde se gasesc cele mai ieftine locuinte (rosu) si cele mai scumpe (albastru):

Romania, in topul scumpirilor in UE

Preturile locuintelor din Romania au crescut cu 3,3% in primele trei luni din 2016, comparativ cu trimestrul anterior, nivelul fiind de aproape 5 ori mai mare decat media din Uniunea Europeana.

Astfel, tara noastra se afla pe locul al treilea in topul celor mai mari scumpiri in domeniul imobiliar in randul statelor membre ale Uniunii Europene.

Datele Eurostat arata ca, per total, in UE s-a consemnat o scumpire de 0,7%, iar in zona euro s-a inregistrat o majorare cu 0,4%.

In randul statelor membre, cele mai mari cresteri ale preturilor locuintelor au fost inregistrate in Ungaria (5,2%), Austria (4,2%) si Romania (3,3%), iar cele mai semnificative scaderi au fost raportate in Cipru (minus 3,4%) si Malta (minus 2,8%).

Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
#orase cele mai ieftine locuinte, #cele mai ieftine locuinte, #cele mai ieftine apartamente, #apartamente ieftine, #locuinte ieftine , #preturi apartamente