Grindeanu promite TVA zero la toate casele noi. Dragnea vorbise doar de locuintele sociale

Vineri, 03 Martie 2017, ora 13:16
6833 citiri
Grindeanu promite TVA zero la toate casele noi. Dragnea vorbise doar de locuintele sociale
Foto: Antena 3

Prim-ministrul Sorin Grindeanu a anuntat ca Guvernul sustine proiectul lui Liviu Dragnea, privind eliminarea TVA la locuinte, insa cu aplicare pentru toate locuintele noi, nu numai cele sociale, asa cum prevede initiativa sefului PSD.

"Imi doresc ca acest sector (al constructiilor si imobiliarelor - n.red.) sa revina acolo unde era in urma cu zece ani. Ponderea pe care sectorul imobiliar si contructiile o aveau in economia romaneasca era una importanta. Ne dorim sa impulsionam acest sector", a spus Grindeanu, vineri, la Forumul "Piata imobiliara in 2017", de la Palatul Parlamentului.

Premierul a vorbit apoi despre proiectul legii privind TVA zero, subliniind ca se afla deja in Parlament, si i-a ironizat pe finantisti, despre care a lasat sa se inteleaga ca au o viziune limitata.

"Proiectul legii cu TVA zero care este in Parlament in acest moment pentru livrarea de locuinte pentru persoanele fizice este un proiect care are sustinerea Guvernului.

Sigur ca, daca vorbim cu un finantist care, asa cum ii stim toti, sta doar sa adune plusuri sau minusuri, fara sa vada efectele secundare, prima impresie este sa vada ca avem un minus important la buget.

Daca vorbim despre efectele pe intreg domeniul, ceea ce inseamna un impuls pe aceasta piata, sa reducem acel deficit care este de aproximativ un milion de locuinte noi, este unul dintre putinele lucruri pe care le putem face in acest domeniu.

Dam toata sustinerea acestui proiect de lege, care cred ca impulsioneaza piata imobiliara. Si nu doar eu cred. Efectele se vor vedea in faza a doua, inclusiv prin incasari mai mari", a spus prim-ministrul.

Acesta a explicat ca se va merge "pe ceea ce inseamna pasii legali", in ce priveste TVA zero la cumpararea primei locuinte.

"In momentul in care ni se va cere de catre Parlament punctul de vedere al Guvernului, il vom da pozitiv si sustinem acest proiect, vom notifica Comisia Europeana, pentru ca exista regulamente cu TVA diferit si sunt anumite reguli pe care trebuie sa le respectam.

Nu e un lucru nou, sunt tari care au TVA diferit pe diferite domenii, asa ca o sa respectam aceste reguli, pentru ca sustinem acest proiect de lege.

Dorim ca acest sector sa revina la acea dinamica din 2008. Inseamna noi locuri de munca, foarte multe lucruri care vin cu plus, chiar daca in prima faza un finantist vede doar minusurile", a mai precizat Sorin Grindeanu.

Proiectul de lege privind TVA zero a fost initiat de presedintele PSD, Liviu Dragnea, care insa viza doar locuintele si constructiile sociale care sunt destinate oamenilor nevoiasi.

Totodata, un dezvoltator care era prezent in sala i-a spus prim-ministrului ca deja proiectul de lege are un efect opus pe piata, pentru ca persoanele interesate nu mai cumpara in aceasta perioada, ci amana si asteapta sa apara legea, pentru a plati un pret mai mic.

Intrebat daca este astfel de acord cu reducerea TVA la zero si pentru locuinte de 200.000 de euro, premierul a repetat ca sectorul imobiliar va avea de castigat de pe urma masurii, dar, "daca discutam de produse de lux, este o alta tema".

Nu in ultimul rand, premierul a amintit ca a fost adoptata eliminarea impozitului pe transferul proprietatilor cu o valoare mai mica de 450 de mii de lei (100.000 de euro), care "este o masura care a fost deja adoptata si cred ca impulsioneaza acest sector".

Amintim ca, pe 6 ianuarie, Guvernul a modificat Codul Fiscal printr-o ordonanta de urgenta, care prevede scutirea de impozit pentru vanzarea de case si terenuri sub 450 de mii de lei.

Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
#Sorin Grindeanu TVA zero locuinte, #Grindeanu impozit locuinte, #TVA zero case noi , #apartamente noi