Locuințele vechi vor pierde brusc teren în fața caselor pasive. Cum măsori eficiența energetică ca să faci dintr-o locuință ieftină una costisitoare si nepoluantă

Sambata, 21 August 2021, ora 21:45
4649 citiri
Locuințele vechi vor pierde brusc teren în fața caselor pasive. Cum măsori eficiența energetică ca să faci dintr-o locuință ieftină una costisitoare si nepoluantă
Certificatul energetic este un document prin care se atestă apartenența unei cladiri de o anumită clasă de eficiență energetică FOTO Unsplash.com

Este de neacceptat sau de neconceput pentru mulți dintre noi faptul că locuințele clasice sunt una dintre cele mai mari surse de poluare. Casele noastre, cele în care am crescut, sunt printre cele mai mari surse de dioxid de carbon. Bineînțeles, nu este valabil doar în România.

La nivel global, construcțiile vechi consumă 36% din energia planetei și produc 39% din dioxidul de carbon și alte emisii. Procente care te pun pe gânduri. Datele sunt conținute într-un raport din anul 2019 al Agenției Internaționale pentru Energie, organism independent al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD).

Astfel, potrivit unei analize storia.ro, construcțiile pasive, așa cum sunt denumite construcțiile noi care respectă regulile de izolație termică și care, în esență, sunt proiectate și construite pentru a reduce la minimum posibil impactul asupra mediului și costurile energetice, sunt un obiectiv de importanță majoră, pentru că pot asigura confortul termic, folosind un consum energetic mic și puține emisii.

„Standardul maxim care definește o casă pasivă, unde consumul de energie pentru asigurarea confortului termic este de doar 10% din cel necesar unei locuințe clasice, a fost întocmit de Institutul Passivhaus și este acceptat că fiind un etalon spre care trebuie să tindă toate locuințele noi, dar și cele clasice, prin ceea ce numim reabilitare termică”, conform analizei.

Așadar, cheia în această situație stă în izolația termică. Chiar dacă un proiect de izolație exterioară poate părea, în ansamblul său, costisitor, investiția se va amortiza destul de rapid, prin reducerea substanțială a cheltuielilor pentru încălzirea și răcirea casei. Mai mult, o casă izolată corect este una a cărei valoare de piață crește considerabil, ceea ce reprezintă un beneficiu care nu poate fi neglijat.

Certificatul energetic, necesar la vânzarea unei case

Mai mult decat atât, este bine să știi că, în cazul în care vrei să vinzi sau să închiriezi o locuință sau să iți construiești o casă, ai nevoie de ceea ce se numește un Certificat energetic, cunoscut și sub numele de Certificat de performanță energetică. Acest certificat este un document legal, elaborat în urma unei metodologii specifice, care arată performanța energetică a unei clădiri sau a unor părți din aceasta.

Deseori, certificatul energetic este confundat cu un audit energetic. Ambele variante sunt obținute cu ajutorul unui auditor energetic, dar diferența dintre ele este una considerabilă. Certificatul este un document prin care se atestă apartenența unei clădiri de o anumită clasă de eficiență energetică, în timp ce auditul este un studiu mai complex, prin care se găsesc soluții fiabile pentru îmbunătățirea eficienței.

Obligativitatea Certificatului energetic a fost introdusă în România prin Legea 159 din 2013, care a modificat și completat Legea 372 din 2005 privind performanța energetică a clădirilor, astfel încât, din iulie 2013, certificatul a devenit obligatoriu la vânzarea sau închirierea unui imobil sau a unei părți din acesta.

Documentul este obligatoriu și la recepția construcțiilor noi din ansamblurile rezidențiale, precum și după lucrările de renovare. Sunt exceptate clădirile și monumente protejate care au valoare arhitecturală sau istorică și care nu pot fi adaptate din punctul de vedere al eficienței energetice, lăcașurile de cult, clădirile cu statut provizoriu și clădirile nerezidențiale din domeniul agricol, precum și diferitele construcții cu suprafață mică sau care nu folosesc niciun tip de energie.

Pentru clădirile deja construite, clasice, certificatul include și o serie de recomandări care pot duce la creșterea eficienței energetice și la reducerea consumului de energie. Este urmărită constant o creștere a utilizării unor forme de energie nepoluantă și regenerabilă, în cantitatea de energie consumată în total de respectivul imobil, casa sau apartament.

Prețurile certificatului energetic

Certificatul poate fi eliberat în urma unei analize la fața locului și a unei evaluări după norme strict reglementate, doar de către auditori energetici atestați.

De exemplu, preturile pentru emiterea unui Certificat energetic în București și Ilfov, care se eliberează în aceeași zi, variază intre 130 lei și 200 lei, potrivit certificatenergetic.com, după cum urmează:

  • garsoniera – 130 lei;
  • apartament 2 camere – 150 lei;
  • apartament 3 camere – 160 lei;
  • apartament 4 camere – 170 lei;
  • case, vile până în 200 mp – de la 200 lei

Sunt firme care trimit și prin poștă Certificatul energetic la un cost de 15 lei în București și 20, 30 lei în alte orașe.

Documentul cuprinde date cu privire la consumurile de energie primară și finală, inclusiv din surse regenerabile de energie, precum și cantitatea de emisii în echivalent CO2.

Acte necesare pentru obținerea unui certificat energetic

  • cel mai important este să aveți schiță apartamentului sau a casei. Daca nu aveți aceasta schiță, poate fi realizata de firma care face evaluarea energetica, dar nu înlocuiește cadastrul;
  • trebuie să cunoașteți anul construirii sau anul recepției imobilului (de obicei de la administrație aflați ușor aceste informații);

Termen de elaborare a certificatului energetic

Majoritatea certificatele energetice sunt elaborate în 24h în funcție de complexitate din momentul în care firma deține toate datele de care este nevoie. Pentru eliberarea unui certificat energetic în regim de urgenta, se poate realiza și în 4 ore, cu mențiunea că firma are nevoie de toate datele necesare introducerii în programele de calcul.

Certificatul de performanță energetică este valabil 10 ani, dar daca vă modernizați imobilul puteți solicita și mai rapid altul (astfel clădirea putând fi încadrată într-o clasă energetică superioară).

Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată sau nedeterminată, informează vineri, 26 aprilie, Agenţia Municipală...
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
#certificat energetic, #casa pasiva, #reabilitare termica, #eficienta energetica, #dioxid de carbon , #stiri imobiliare