Dublarea plafonului la Noua Casa nu este pe placul BNR

Miercuri, 15 Iulie 2020, ora 13:14
1245 citiri
Dublarea plafonului la Noua Casa nu este pe placul BNR
Foto: Pixabay.com

Oficialii BNR nu sunt de acord cu o dublare a plafonului de la Noua Casa pana la 140.000 de euro, afirmand ca o majorare a acestuia trebuie tratata cu mare prudenta.

"Propunerea pe care o are Guvernul in momentul de fata de majorare a plafonului pentru noua prima casa are in vedere a pastra o piata care poate, altminteri, sa fie sub presiune, legat de faptul ca unii oameni castiga mai mult, altii mai putin, unii stau pe ajutoare de somaj... Situatie care nu incurajeaza, in orice caz, investitiile imobiliare. Punctul de vedere al Directiei din care fac parte este ca o majorare a plafonului trebuie tratata cu foarte multa prudenta", a declarat Eugen Radulescu, director al Directiei de Stabilitate din Banca Nationala a Romaniei (BNR).

A existat chiar si in CNSM o propunere in acest sens, respectiv de transformare mai degraba intr-un program cu caracter social a sistemului de Prima Casa.

"El se transformase intr-un program care ducea la cumpararea de case de vacanta, case pentru inchiriere, or nu aici este obiectivul pe care l-a avut Guvernul in momentul in care a lansat acest program", a mai spus Radulescu.

BNR cere prudenta, mai ales ca debitorii se pot supraindatora

Potrivit lui, in masura in care se va majora plafonul de garantare din fonduri publice la acest program, va antrena in mod inevitabil o tendinta de crestere a preturilor pietei, nu putem sa evitam asa ceva.

"Sigur ca, in masura in care se va majora plafonul de garantare din fonduri publice, va antrena in mod inevitabil o tendinta de crestere a preturilor pietei, nu putem sa evitam asa ceva si numai daca are o amploare mare. Daca se vor da 10.000 de credite este una, daca se vor da 50.000 de credite este alta", afirma oficialul.

Personal, acesta spune ca ar fi prudent si nu ar merge la ideea de dublare a plafonului de la 70.000 la 140.000 de euro.

"Ar trebui sa o luam usor-usor, in cazul in care va mai fi nevoie. Sa nu uitam ca inainte de aparitia acelei blestematii care a fost darea in plata, piata imobiliara se asezase foarte bine, iar "Prima Casa" putea foarte bine sa dispara. A aparut acea ciudatenie ca nicaieri pe fata pamantului si piata imobiliara s-a blocat in ultimul hal. Nu suntem acum in aceasta situatie, dar oricum ar fi mai e de lucru pana sa avem o piata functionala a creditului ipotecar", a subliniat oficialul BNR.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...