Cuplul care si-a construit o casa din anvelope uzate, cutii de conserve si sticle

Miercuri, 01 Iulie 2020, ora 07:00
3323 citiri
Cuplul care si-a construit o casa din anvelope uzate, cutii de conserve si sticle
Foto: Facebook/Laura Davies Art

Un cuplu britanic si-a construit o casa ecologica in sudul Spaniei, folosind materiale care, in mod normal, ar ajunge la gunoi -anvelope uzate, cutii de conserve, sticle, borcane, scrie Euronews

Laura Davies si Dave Buchanan si-au proiectat si construit casa, bazata pe o structura ecologica numita "nava de pamant", in sapte ani.

Conceptul "Earthship" foloseste materiale naturale alaturi de gunoaie si a fost inventat de arhitectul american Michael Reynolds.

"Peretii structurali principali sunt construiti din anvelope auto vechi, umplute cu pamant. Sunt foarte rezistente. Pentru a completa golurile dintre anvelope si a obtine un perete plat, fara denivelari, se folosesc sticle goale, borcane si noroi.", explica Davies.

Desi materialele de constructie ar putea parea neobisnuite, Davies spune ca sunt total conforme.

Desigur, nu toata casa este construita din gunoaie. Acoperisul, de exemplu, este izolat cu pluta dintr-o padure din apropiere, din provincia Valencia.

Elemente de inspiratie locala se regasesc in tot proiectul. Laura si Dave au construit o cupola unica, pe care o folosesc ca dormitor.

"Cupola geodezica a fost un experiment in care am realizat o structura puternica si relativ usoara, imitand arhitectura maura din aceasta zona."

"Structura de baza este lemnul. Am acoperit-o cu trestie, apoi cu papier-mache. Am acoperit apoi totul cu un strat gros sau padob (noroi si cioturi de pluta) pentru a asigura o buna izolare. In varf am folosit pur si simplu dopuri de pluta pe care le-am bagt in niste pungi lungi, pe care le-am facut din perdele vechi, cumparate din magazinele de caritate. La sfarsit, am adaugat un strat rezistent la intemperii, din beton de hartie (papier-mache si ciment)", povesteste Davies.

Laura si Dave spun ca vor gasi o utilizare pentru orice poate fi salvat de la a sfarsi la gunoi.

In jurul casei lor ecologice, cuplul a creat o adevarata rezervatie naturala, pentru a proteja cat mai mult teren, de agricultura industriala, foarte populara in zona si care poate avea un efect devastator asupra biodiversitatii locale.

"De cand suntem aici si pamantul nu a mai fost arat, fauna salbatica a inflorit."

Au inceput sa creasca soiuri de plante salbatice, au aparut tot mai multe pasari, iar rezervatia naturala se mandreste acum cu un numar impresionant de specii de albine.

Albinele, in special, au oferit inspiratie Laurei, care este artist.

O colectie din tablourile ei infatiseaza albinele pe pliculete de ceai reciclate.

Acestea sunt vandute pentru a strange bani si a cumpara si mai multe terenuri.

Totul, pentru a rascumpara peisajul din jur.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#materiale reciclabile, #casa, #gunoi, #anvelope, #sticle, #plastic, #natura, #fauna, #salbatic, #ceai , #proiecte case