Cum vinzi cel mai ușor o locuință luată prin credit ipotecar. Cele două variante posibile

Sambata, 04 Septembrie 2021, ora 03:37
12947 citiri
Cum vinzi cel mai ușor o locuință luată prin credit ipotecar. Cele două variante posibile
Vânzarea unei locuințe luate prin credit ipotecar se poate face cu ajutorul băncii FOTO Unsplash.com

Ți-ai dorit mult acest apartament. Ai depus eforturi substanțiale și ai făcut un credit ipotecar care este în plină desfășurare. Cu toate acestea, ai primit oferta unui job de nerefuzat și trebuie să te stabilești 10 ani, poate și mai mult, în alt oraș sau altă țară.

Ce faci în acest caz? Poți să vinzi apartamentul? Trebuie să plătești până la finalul creditului chiar dacă tu nu vei locui în acest apartament?

Potrivit experților în imobiliare, un apartament ipotecat poate fi vândut în două situații, explică storia.ro. Fie de către creditor, în momentul în care s-a impus executarea silită, în condițiile prevăzute de lege, sau de către debitor, dacă acesta dorește să-ți schimbe locuința ipotecată.

Iar cel mai important aspect în această situație este să te informezi temeinic și din surse sigure. Apoi, ar fi indicat să apelezi la un consultant financiar, ca să îți valideze informațiile și să te consilieze. Oricum, la fel de important de menționat este faptul că vânzarea unei locuințe luate prin credit ipotecar se poate face cu ajutorul băncii, precizează storia.ro. Așadar, cheia problemei este să ții strâns legătura cu creditorul.

Un lucru îmbucurător este că ai la dispoziție mai multe variante când trebuie sau vrei să vinzi o casa ipotecată, în funcție de intențiile pe care le ai, mai precizează consultanții imobiliari, astfel:

contractul de tip punte - banca îți poate oferi posibilitatea să unești, practic, două credite ipotecare în unul singur; este situația în care vrei să te muți repede și nu ai timp să vinzi mai întâi casa anterioară. În acest caz, nu vei plăti două rate separate, ci una singură, a cărei valoare, însă, vă fi mai mare decât cea pe care o aveai deja. Astfel, vei obține banii necesari achiziționării noului imobil cu condiția că într-o perioada maximă, desemnată de instituția de credit (banca sau IFN), să finalizeze tranzacția de vânzare-cumpărare a apartamentului deținut.

transferul datoriei către cumpărător - o altă variantă pe care o ai la îndemână atunci când vrei să vinzi o casă ipotecată este să găsești un cumpărător dispus să achiziționeze locuința cu tot cu datoria rămasă către creditor; în felul acesta, obligația plății restului de credit ipotecar nu îți mai aparține, ci revine viitorului proprietar. O astfel de tranzacție are nevoie de acordul băncii, pentru că sunt mai multe operațiuni care trebuie respectate.

rambursarea anticipată a creditului - această operațiune este cea mai întâlnită metodă de a vinde o proprietate luată cu credit ipotecar. Găsești un cumpărător și faci rambursarea creditului cu o parte din prețul vânzării.

anularea contractului de ipotecă - după ce ai vândut imobilul, plătești instituției financiare datoria pe care o ai. În cazul în care nu reușești să vinzi locuința la un preț care să acopere datoria către bancă, plătești diferența din banii proprii sau faci un nou credit, de data aceasta nu ipotecar, ci sub formă de împrumut bancar, cu termeni și condiții diferite.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#credit ipotecar, #locuinta, #Banca, #creditor, #debitor, #vanzare , #stiri imobiliare