Cum se negociaza cumpararea unui apartament in Romania: Diferenta dintre pretul cerut si cel final

Joi, 09 Octombrie 2014, ora 21:03
15306 citiri
Cum se negociaza cumpararea unui apartament in Romania: Diferenta dintre pretul cerut si cel final

Romanii reusesc sa dea mai putini bani decat suma ceruta de proprietari atunci cand cumpara o locuinta, iar diferenta dintre pretul cerut si cel final depinde de oras, vechimea apartamentului si pozitionarea acestuia.

Pe baza datelor furnizate de platforma Analize Imobiliare a fost realizata o comparatie intre preturile solicitate de vanzatorii de apartamente din marile orase si cele de tranzactionare, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Pentru exemplificarea diferentelor, studiul pune fata in fata valorile consemnate de Indicele Imobiliare.ro in luna septembrie, la nivel de oras, cu suma medie de achizitie pentru un apartament cu doua camere, obtinuta direct de la proprietari, in baza declaratiilor acestora.

Datele prelucrate cu ajutorul noului sistem dezvoltat de Analize Imobiliare releva atat marja medie de negociere consemnata pentru o anumita zona, cat si diferenta dintre primul pret cerut si pretul de vanzare.

"Mai mult de 80% din apartamentele pe care le-am analizat pentru a obtine valorile de tranzactionare s-ar incadra in categoria Prima Casa; aici, marjele de negociere sunt mai mici pentru ca exista o presiune pe preturi din partea cererii; bugetul mediu pentru un astfel de imprumut se situeaza undeva sub 37.000 de euro. Asta se vede in cifre", subliniaza Dorel Nita, econometrician si coordonatorul Analize Imobiliare.

Bucuresti: In Capitala, pretul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vanzare (vechi si noi) a scazut in ultima luna cu 2%, de la 1.076 la 1.054 de euro pe metru patrat util.

In cartierele "traditionale", formate preponderent din blocuri vechi, preturile efective de vanzare se situeaza semnificativ sub acest nivel, valabil la nivel de oras. Spre exemplu, valoarea medie de tranzactionare pentru un apartament cu doua camere este de 940 de euro pe metru patrat util in Drumul Taberei, 910 euro pe metru patrat util in Titan, 880 de euro pe metru patrat in Militari si 860 de euro pe metru patrat in Berceni.

Intr-o zona semicentrala si apreciata de cumparatori, precum Vitan, pretul de vanzare ajunge la 1.000 de euro pe metru patrat util.

In cartierele mai slab cotate, ecartul dintre asteptarile initiale ale proprietarilor si pretul acceptat in final este mai accentuat - in Berceni, spre exemplu, acesta se situeaza la 7,3%, in Militari ajunge la 6,5%, in Drumul Taberei la 6,4%, in Titan la 6% si in Vitan la 3,9%.

In ceea ce priveste marja de negociere (diferenta intre ultimul pret cerut si cel de tranzactionare), aceasta se situeaza la 2,2% in Berceni, 3,5% in Militari, 2,5% in Drumul Taberei, 3,4% in Titan si 1,6% in Vitan.

Cluj-Napoca: In orasul de pe Somes, valoarea medie de listare pentru apartamente noi si vechi s-a majorat cu 3% in ultima luna, de la 923 la 951 de euro pe metru patrat util, conform datelor Imobiliare.ro. In zonele Manastur si Marasti, locuintele sunt tranzactionate, in medie, cu 930 de euro pe metru patrat util si, respectiv, 940 de euro pe metru patrat util.

In cel dintai cartier, primul pret cerut de proprietar este cu 4,6% mai mare decat cel de vanzare, in timp ce marja de negociere ajunge la 2,6%. In Marasti, un apartament cu doua camere este scos initial pe piata la o valoare cu 4,3% peste cea de tranzactionare, in timp ce marja de negociere acceptata se ridica la 3,4%.

Timisoara: In orasul de pe Bega, preturile cerute pentru apartamentele scoase la vanzare au crescut cu 1,5% in prima luna de toamna, de la 821 la 833 de euro pe metru patrat util.

Pe de alta parte, in zona Calea Aradului, suma medie de tranzactionare pentru un apartament bicameral este de 760 de euro pe metru patrat util; in aceasta zona, diferenta dintre valoarea la care o proprietate este scoasa prima data pe piata si cea de vanzare ajunge la 8,6%, iar marja de negociere (de la ultimul pret cerut la cel final) este de 4,3%.

Brasov: Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, in septembrie vanzatorii si-au majorat pretentiile si in orasul de la poalele Tampei, de data aceasta cu 3,1%, de la 815 la 840 de euro pe metru patrat util.

In cartierul Astra, pretul mediu de tranzactionare pentru un apartament cu doua camere ajunge la 800 de euro pe metru patrat util, potrivit datelor furnizate de Analize Imobiliare; in aceasta zona, diferenta dintre asteptarile initiale ale proprietarilor si valoarea de vanzare este destul de redusa, respectiv 3%, in vreme ce marja de negociere ajunge la 2%.

Constanta: In orasul de la malul marii, valoarea de listare a apartamentelor disponibile spre vanzare a scazut cu 0,9% in ultimele treizeci de zile, de la 854 la 846 de euro pe metru patrat util.

In zona Tomis Nord, un apartament cu doua camere se tranzactioneaza undeva peste media pretului cerut la nivel de oras, respectiv la 890 de euro pe metru patrat util; in acest cartier, proprietarii isi reduc pretentiile cu aproximativ 5,8% de la scoaterea pe piata a unui apartament pana la vanzarea acestuia, iar marja de negociere se situeaza la 2,9%.

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#negociere pret apartamente, #pret apartamente vanzare, #vanzare apartamente , #preturi apartamente
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5