Costurile ascunse ale locuintelor noi

Vineri, 27 Februarie 2009, ora 12:27 4529 citiri

Mutarea intr-un apartament in unul dintre noile complexe rezidentiale din zonele de lux din Capitala aduce dupa sine si costuri suplimentare la intretinere, multe dintre ele adevarate surprize pentru noii proprietari.

Potrivit specialistilor de la EuroMetropola, administrarea unui ansamblu rezidential poate include costuri cuprinse intre 0,3 si 1,5 euro/mp + TVA.

"Aceasta inseamna ca tot ce reprezinta facilitati -maturarea trotuarelor, curatarea si ingrijirea spatiilor verzi, iluminatul perimetral, paza - se achita din buzunarul dumneavoastra. Fiecare familie va trebui sa plateasca, lunar, o suma direct proportionala cu suprafata aferenta fiecarui apartament din spatiul comun", arata sursa citata.

Uneori aceste cheltuieli pot sa ajunga la o valoare de aproape 100 de euro pe luna in plus fata de intretinerea obisnuita. In ceea ce priveste factura de utilitati - consumul de apa si energie termica- acesta se ridica la aproximativ 100 de euro, pentru un apartament nou de 3 camere din zona Domenii, cu o suprafata de 110 mp si un pret la vanzare de 220.000 de euro, specifica cei de la EuroMetropola.

Exista si blocuri noi in care aceasta procedura este mult simplificata. Fiecare proprietar incheie contracte individuale cu furnizorii, revenindu-le responsabilitatea sa achite personal, in fiecare luna, contravaloarea consumului.

Totusi, aceasta procedura se aplica numai in cazul blocurilor fara asociatie de locatari, in general cladiri mai mici sau imobile cu regim mic de inaltime (4, 5 apartamente).

"Un exemplu in acest sens este o cladire in zona Piata Presei Libere. Desi stau la bloc, proprietarii au aceleasi beneficii ca si cei care stau la curte: sunt scutiti de plata intretinerii prin asociatia de locatari si nici nu mai sunt obligati sa contribuie la salariul administratorului de bloc. In acest imobil, factura de utilitati se ridica la 100 - 130 de euro pe luna", au conchis reprezentantii EuroMetropola.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News