Toate cladirile construite din 2021 vor trebui sa aiba un consum energetic aproape de zero

Marti, 29 Decembrie 2020, ora 15:28
Autor: Teodor Serban
Toate cladirile construite din 2021 vor trebui sa aiba un consum energetic aproape de zero
Foto: Pixabay.com

Din 2021, toate cladirile care vor fi construite vor trebui sa respecte un standard de consum aproape de zero, asigurat in mare parte din surse regenerabile, anunta organizatia Romania Eficienta.

In Romania, la fel ca in toate celelalte state membre ale Uniunii Europene, cladirile pentru care receptia la terminarea lucrarilor se efectueaza in baza unei autorizatii de construire emise incepand cu 31 decembrie 2020 trebuie sa respecte standardul nZEB (nearly zero energy building), adica sa aiba un consum de energie aproape egal cu zero, asigurat in mare parte din surse regenerabile de energie, dar si printr-un grad ridicat de eficienta energetica.

Pentru cladirile publice, aceasta obligatie era deja valabila inca de la finalul lui 2018.

Ce inseamna o cladire cu un consum de energie aproape egal cu zero? Desi nu exista o definitie unitara la nivel european, vorbim despre o cladire cu performanta energetica foarte ridicata, care are o reducere substantiala a consumului de energie pentru servicii energetice.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

"Simplu spus, fara sa ai nicio diminuare de confort termic, cantitatea de energie necesara a fi consumata in cladire este mai mica cu cel putin 60% fata de o cladire obisnuita, iar un procent important din consumul de energie trebuie sa provina din surse regenerabile (energie fotovoltaica sau eoliana), pompe de caldura sau agent termic din sistemul centralizat de incalzire, in perspectiva eficientizarii si decarbonarii acestuia", a declarat Radu Dudau, director al Energy Policy Group (EPG) si coordonator al proiectului Romania Eficienta.

Ce inseamna cladire cu consum energetic aproape de zero

Cladirea al carei consum de energie este aproape egal cu zero este acea "cladire cu o performanta energetica foarte ridicata, la care necesarul de energie pentru asigurarea performantei energetice este aproape egal cu zero sau este foarte scazut si este acoperit in proportie de minimum 30% cu energie din surse regenerabile, inclusiv cu energie din surse regenerabile produsa la fata locului sau in apropiere, pe o raza de 30 de km fata de coordonatele GPS ale cladirii, incepand cu anul 2021", potrivit legislatiei romane.

Performanta energetica inseamna necesarul de energie pentru a raspunde nevoilor legate de utilizarea normala a cladirii - necesitati care includ, in principal, incalzirea, apa calda menajera, racirea, ventilarea si iluminatul. Pentru perioadele 2031-2040, 2041-2050 si dupa 2051, procentul obligatoriu de energie din surse regenerabile se va stabili prin Hotarare a Guvernului.

Totodata, primarii localitatilor cu mai mult de 5.000 de locuitori trebuie sa elaboreze planuri locale multianuale pentru cresterea numarului de cladiri noi si existente al caror consum de energie este aproape egal cu zero, in care pot fi incluse obiective diferentiate in functie de zonele climatice si de functiunile cladirilor.

Prevederile de mai sus sunt incluse in Legea nr. 101/2020, ce modifica Legea nr. 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor si care transpune Directiva 2018/844/UE din 30 mai 2018 de modificare a Directivei 2010/31/UE privind performanta energetica a cladirilor si a Directivei 2012/27/UE privind eficienta energetica.

Cladirile reprezinta un segment esential al politicii UE privind eficienta energetica, deoarece ele sunt responsabile pentru aproximativ 40% din consumul final de energie si pentru o mare parte din emisiile de dioxid de carbon (CO2). Comisia Europeana si-a impus ca obiectiv ca Europa sa devina primul continent neutru din punct de vedere al emisiilor de CO2 pana in 2050, ceea ce necesita decarbonarea sectorului cladirilor.

Directiva privind performanta energetica impune statelor membre sa elaboreze planuri nationale pentru cresterea numarului de cladiri al caror consum de energie este aproape egal cu zero, atat in cazul cladirilor noi, cat prin renovarea cladirilor existente.

"Renovarea cladirilor vechi pentru a le aduce la standardul nZEB este cruciala, pentru ca ele reprezinta cea mai mare parte a parcului imobiliar, iar cele mai multe vor fi in folosinta si in 2050. In Romania, renovarea extinsa este cu atat mai importanta, dat fiind ca cele mai multe cladiri sunt vechi si intr-o conditie mult mai precara ca in vestul Europei", mai spune Radu Dudau.

Noi provocari pentru segmentul constructiilor

Sectorul constructiilor va trebui sa se adapteze rapid noilor provocari, neavand suficienta experienta si resurse umane in acest moment.

"E un domeniu in care trebuie sa formam competente, personal calificat - fie ca vorbim de proiectanti, arhitecti, ingineri, muncitori etc. Asadar, e o zona care necesita pregatire si investitii, dar care va putea absorbi foarte multa forta de munca. Vor exista ample fonduri europene disponibile pentru programe de educatie, calificare sau reconversie profesionala in acest domeniu", spune Dudau.

CITESTE SI:

Ce furnizori de electricitate vin cu cele mai mici oferte. Analiza comparativa realizata pe site-ul ANRE

Cat va fi punctul de amenda in 2021. Guvernul a facut anuntult

 Articol citit de 5378 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  doru0506
  30.12.2020, 10:29
  iarasi avem de-a face cu implimentarea haotica....
  ...irationala ,a unor standarde UE fara ca sa indeplinim conditii minime socio-economice UE...exista o prostie de genul ca daca introducem ceva din Occident inseamna automat progres,ceea ce este total fals....tocmai introducerea total nepotrivita a unor standarde,care produc decapitalizare a omului de rind datorita conditiilor inapoiate de mediu socio-economic....aceasta decapitalizare creata deci de un 'standard'nepotrivit locului unde se aplica constitue un obstacol major in aplicarea acelui standard si a unui fel de progres....este o barbarie sa interzici unui om de rind saracit de politici cretine,care nu isi au locul si rostul...sa-si construiasca o casa traditionala unde sa locuiasca ieftin ,si sa traiasca...
  doru0506
  30.12.2020, 10:14
  astfel de masuri nu au conditii de aplicare in Romania...
  ...deoarece costurile cu construirea unei 'case zero' sint imense ,iar veniturile romanilor sint mizere ,nu pot fi comparate in nici un fel cu cele din UE....este vorba de discriminare,adica cei cu venituri modeste nu vor mai avea voie sa-si faca o casa ...se incalca dreptul de proprietate,prin imposibilitatea manifestarii dreptului de proprietate....
  kondor
  30.12.2020, 09:52
  Spun gurile rele ca noua ordine mondiala are ca scop si eliminarea
  proprietatii private, si dupa ce ne-am pierdut libertatile individuale in curand si proprietatea privata va deveni istorie. De ani de zile se duce o lupta de a limita dreptul cetateanului de a detine si utiliza un autoturism, iar acum s-a luat in vizor si dreptul de a detine o casa. Consum energetic aproape de zero ? Hai serios! O casa e cumva cotet de gaini ? Chestiunea va ajunge in final in felul urmator : nu vei mai avea voie sa ai centrala termica in casa, doar panouri solare sau turbine eoliana, si vrau sa va vad cum asigurati voi incalzire si curent electric doar din asa ceva? Dupa care stiti ce va urma? Vor lua in vizor toate locuintele existente, se va interzice arderea de lemne, carbuni etc la tara, ca polueaza, iar la oras se va interzice utilizarea de centrale individuale ca iarasi polueaza, si vei fi obgligat sa te legi la incalzirea centralizata. Pai si in localitatile unde nu exista sistem de incalzire centalizat ? Acolo veti avea dreptul de a cumpara o patura in plus. Su uite asa Europa din leaganul civilizatiei se transforma intr-un gulag sovietic. Dupa ce Occidentul si-a mutat practic toata industria in tari din China, India, Brazilia, Indonezia, s-a pus ca tinta eliminarea emisiilor poluante in Europa si America de Nord, ca noi sintem vinovatii de poluarea planetara. Dar faptul ca celelalte tari polueaza mult mai mult nu conteaza ? Ce imi place ca toate aceste restrictii absurde se aplica doar in lumea civilizata, si in curand in tari din America Latina, Asia si Africa vor avea mai multe drepturi si libertati decat noi. Si incet, incet, lumea se va imparti in stapani si sclavi. Si aveti impresia ca aceste limitari absurde se vor aplica daca un politician, un politist sau un judecator isi vor face casa ? Bineinteles ca nu, ele sint doar pentru sclavi. Asteptam momentul cand ni se va spune cu ce culoare de haine vom avea voie sa iesim pe strada.
  angel9913
  29.12.2020, 23:03
  Sunt sigur ca daca faci o tura prin Obor...
  ... gasesti acolo orice fel de certificat doresti, cu toate stampilele in regula. Bani sa ai... :)

  In alta ordine de idei, mimetismul cret.inoid de care sufera autoritatzile din Romanica a trecut demult de limita umorului involuntar si devine de-a dreptul pe.nibil !
  florescujohn
  29.12.2020, 22:46
  O sa iasa pe piata certificate care sa ateste aceste lucruri
  Se vindeau ele adeverinte ca ai facut testul de Covid.
  A facut statul niste studii technice si economice sau doar mai scot una pe gura cum scot si pe ***?
  Nu sintem in stare sa facem grupuri sanitare in scoli dar ne dam grande cu hirtii. De fapt la noi si autostrazile sint tot pe hirtie la fel ca si spitalele si cam toate.
  Adrian8B
  29.12.2020, 17:19
  sigur ... si , "marmota invelea ciocolata" !
  "incepand cu 31 decembrie 2020 trebuie sa respecte standardul nZEB (nearly zero energy building), adica sa aiba un consum de energie aproape egal cu zero, asigurat in mare parte din surse regenerabile de energie, dar si printr-un grad ridicat de eficienta energetica."

  asta e valabil doar pentru fraierii care vor respecta legea .. ;)

  sa spui asa ceva.. in tara unde se contruiesc zeci.. sute de cladiri zilnic care nu respecta standarde de distantare , inaltime , structura , fundatie .. e chiar hilar !
  OvidelB
  29.12.2020, 17:02
  onor statul roman
  nu e capabil nici sa-si autorizeze cladirile proprii conform certificarilor isu, ce sa mai vorbim de scoli cu closete in curte,sau spitale care iau foc, ... dar impune perpeetum mobile. cum *** masii?
  RN
  29.12.2020, 16:56
  Ahhh, ce-mi plac bălăriile de înalt suflu patriotic produse de
  cetățeni care nu au treabă cu realitatea...
  Ia ziceți voi cite surse de energie regenerabilă sint in interiorul unui cerc de 30 km in jurul Bucureștiului?
  Nu știți? Vă zic eu - 8 și produc in total 33,3 MW. Bucureștiul consumă in zilele de vară peste 1.000 MW. Deci din surse regenerabile s-ar putea acoperi 3,3%. Pină la 30% mai e de mers...
  Pe scurt - mai avem o lege care e imposibil de pus in practică. Dar o avem și unii papă bănuți frumoși ținind conferințe pe temă.