Cel mai greu an in imobiliare. 5 motive sa uiti de ele

Autor:
Luni, 09 Ianuarie 2012, ora 20:25
5962 citiri
Cel mai greu an in imobiliare. 5 motive sa uiti de ele
Foto: Arhiva

2012 va fi un an imobiliar de... neuitat! Care ar putea fi cauzele?

1. De 3 ani incoace, preturile proprietatilor scoase la vanzare au scazut permanent. Si, fara sa gresim, putem afirma ca, la sfarsitul anului 2008, conditiile de pe piata imobiliara erau mai bune decat perspectivele anului 2012. Nici nu trebuie sa analizam prea mult. Ce simte oare un "fericit" care a luat, prin Programul "Prima casa", un apartament cu 60.000 de euro, in urma cu 2 ani, si acum vecinul de scara incearca sa vanda unul similar cu 50.000 de euro?

Dar, daca nu reuseste sa vanda nici la 45.000 de euro, in anul 2012? Preturile terenurilor din camp, desi au scazut pana la 10-20% din valorile inregistrate in anii de boom imobiliar, nu isi gasesc cumparatori. Nicio banca nu mai ia in garantie astfel de proprietati. De fapt, acest produs imobiliar a atras cele mai multe "tepe" luate de bancheri, care au ingropat banii in terenuri situate acolo unde cerul se uneste cu pamantul.

2. Banii au devenit o marfa rara, iar creditarea este in ceata. Daca, in anii de glorie imobiliar-bancara 2007-2008, investitorii imobiliari erau rugati cu credite la o dobanda Euribor + 3-3,5%, acum, cine prinde o marja dubla e tare.

Asta in conditiile in care garantiile cerute de banci s-au marit considerabil si orice credit este "scanat" pe toate partile pana sa primeasca aprobarea finala.

Bancile straine nu mai risca nimic, cu atat mai mult cu cat au mari probleme in tarile de origine. Doamne fereste sa asistam la un faliment rasunator in zona euro. In acest caz, multe banci prezente in Romania vor ingheta efectiv creditarea si se vor concentra exclusiv pe active neperformante. Din pacate, mai toate sunt nevandabile.

3. Noile norme BNR nu au facut altceva decat sa sugrume creditarea. Bancile se vor replia pe criteriile impuse, dar vor avea nevoie de timp sa gaseasca cele mai bune solutii ca sa mai poata sa vanda bani, in conditii acceptabile. Dar, ce credit mai este rezonabil in ziua de azi, in noua configuratie economica internationala? Turbulentele financiar-bancare au un rol primordial in atitudinea bancilor fata de clienti. Faptul ca bancile comerciale sunt vulnerabile si interconectate la datoriile suverane este o povara grea si creeaza premizele unui viitor nesigur. Semnalul de alarma a fost tras demult, dar a fost ignorat.

4. Populatia s-a "lecuit" de imobiliare si acest lucru este dovedit prin cresterea depozitelor populatiei de la 22 de miliarde de euro, in 2009, la 24 de miliarde, in 2011. Cine a avut nevoie neaparat sa cumpere ceva, si-a facut "plinul" inainte. Astazi, se mai cauta doar produsele imobiliare de stricta necesitate. Cei care au putut sa faca economii, nu au avut ca prioritate achizitia unui bun imobiliar.

Dobanzile in lei, in ultimii ani, au fost mult prea atractive. Un depozit in lei pe trei ani - echivalent cu 100.000 de euro - la o dobanda medie de 7%, a adus un castig de 21.000 de euro. Cei care au fost inspirati sa tina economiile in lei au avut cel mai mult de castigat. Ce se putea cumpara in imobiliare cu 100.000 de euro, in 2008, stie toata lumea. Ce s-ar putea cumpara astazi cu 121.000 de euro, nu mai stiu chiar toti. Stiu doar aceia care au avut rabdare sa tina banii in banci si nu au riscat nicio investitie imobiliara intre timp. De ce ar risca in 2012?

5. Anul acesta va fi unul electoral. Si ce an! Cu siguranta, vom asista la cea mai dura batalie politica de dupa Revolutie. Interesele sunt uriase si, daca vorbim de ultimul lot de privatizari din ograda statului, este lesne de inteles ca va fi "bataia pestelui" pentru ultimele tunuri. Inclusiv, cele imobiliare, la preturi derizorii, in conditii de criza.

Din pacate, politicienii isi vad de interesele electorale si orice stimulent imobiliar va fi o utopie. In loc de facilitati care sa dezghete mediul imobiliar, politicienii vor oferi circ. In loc de solutii, vor oferi promisiuni. Ca de obicei. Daca nu v-ati obisnuit cu acest scenariu, veti revedea filmul!

Iata de ce s-ar putea ca investitorii din acest domeniu sa ajunga la concluzia ca ultimii 3 ani au fost "parfum". Sper sa ma insel. Dar, daca nu ma insel?

Dragos Dragoteanu, presedinte Euroest

OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti distribuie acţionarilor dividende de 12,5 milioane de lei pe 2023. Cum a crescut valoarea acțiunilor BVB în ultimul an
Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operatorul pieţei de capital din România, a anunţat că acţionarii societăţii au aprobat miercuri, 24 aprilie distribuirea unor dividende de 12,5 milioane de...
#piata imobiliara 2012, #credite imobiliare 2012, #preturi locuinte , #preturi apartamente
Comentarii