Ce trebuie sa stii daca vrei sa construiesti pe un teren in panta

Advertorial
Miercuri, 26 Mai 2021, ora 15:18
29799 citiri
Ce trebuie sa stii daca vrei sa construiesti pe un teren in panta
casa FOTO: unsplash.com

Constructiile implica adesea si provocari pe care este bine sa stii cum sa le eviti. A construi nu echivaleaza cu o munca facila, care merge struna, ci este mai degraba un cumul de factori strans legati, care pot facilita sau pot zadarnici procesul. Un astfel de factor este si terenul pe care se va realiza o constructie deoarece, asa cum este de asteptat, terenul nu va prezenta intotdeauna aceleasi caracteristici. Iata cum poti construi pe terenuri in panta, sau in zone inclinate, fara ca acest lucru sa insemne renuntarea la proiect.

Un teren in panta va avea nevoie de sprijiniri

Terenurile in panta sunt cel mai adesea supuse eforturilor de rasturnare si de forfecare a pamantului ca urmare a greutatii proprii si a greutatii constructiei. Din acest motiv este nevoie in prima faza de o stabilizare a terenului, iar pentru aceasta iti va fi necesara o plasa de gard impletita foarte durabila care sa asigure zona. Fireste, plasa va avea rol de sustinere, iar uneori poate fi folosita si ca solutie constructiva de armare, insa pentru a putea opta la o astfel de solutie este indicat sa discuti cu un specialist, cu un inginer care sa iti spuna care sunt posibilitatile reale de a construi pe un astfel de teren.

Este nevoie sa faci un studiu geotehnic al terenului

Pe terenurile in panta devine dificil sa construiest datorita pericolului real de alunecare. Din acest motiv, este indicat ca inainte de construirea efectiva sa fie realizat un studiu geotehnic, care sa iti ofere caracteristicile solului. Studiul geotehnic nu este deloc scump si este realizat de catre specialisti, ingineri, care pot identifica in urma analizelor de laborator si in situ daca straturile de pamant sunt coezive, portabile si care nu.

In urma realizarii studiului geotehnic se adopta si solutiile constructive de fundare, care sa ajute la o stabilitate mai mare a constructiilor pe un teren in panta.

Un teren in panta va avea nevoie de fundatii speciale

In cele mai multe dintre cazuri, constructiile realizate pe terenuri in panta au nevoie de fundatii speciale. Practic, o constructie realizata pe un teren care nu este drept, va avea nevoie de o solutie de sprijinire corecta, mai ales daca nu se poate realiza nivelarea terenului. In plus, toate lucrarile de santier care se realizeaza pentru construire vor avea costuri mai mari in ipoteza nivelarii, deoarece acest lucru inseamna fie aducerea la nivel prin scoaterea taluzului (sapatura), fie aducerea de pamant coeziv care sa contribuie la egalizarea la limita superioara a pantei. Aceasta ultima solutie este insa deficitara si costisitoare, drept pentru care se prefera adesea sa se recurga la transportul din santier a pamantului rezultat in urma sapaturilor.

Un teren in panta va fi mai costisitor de intretinut

Construirea pe terenuri in panta mai aduce cu sine si pericolul viiturilor, al apei pluviale care curge cu repeziciune si care poate inunda in mod rapid zonele expuse. Este impotant sa realizezi imprejmuiri perimetrale sau garduri suprainaltate care sa te protejeze si de asemenea este necesar sa te ocupi de instalarea unor sisteme performante de colectare a apelor pluviale, astfel incat pericolul sa poata fi diminuat.

Toate aceste lucruri pot constitui costuri mai mari decat in cazul constructiilor realizate pe terenuri plane, insa caracteristicile terenului pot fi uneori modificate in functie de cerinte.

Pentru a construi pe terenuri in panta vei avea nevoie de materiale de calitate, de izolatii si de hidroizolatii, dar si de specialisti care sa dimensioneze corect constructia, astfel incat realizarea ei si ulterior exploatarea ei sa se poata face in deplina siguranta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#casa, #casa durabila, #constructie casa, #teren in panta , #proiecte constructii