Ce greseli fac romanii cand vor sa vanda o locuinta

Luni, 02 Martie 2015, ora 12:10
19300 citiri
Ce greseli fac romanii cand vor sa vanda o locuinta

Principalele greseli pe care le fac romanii atunci cand au in plan vanzarea unei locuinte tin de fixarea gresita a pretului, implicarea mai multor agentii imobiliare si prezentarea neprofesionista a proprietatii.

Primul pas in procesul de vanzare a unui imobil este, de fiecare data, fixarea pretului corect, se arata intr-un comunicat remis luni Ziare.com.

Astfel, potrivit reprezentantilor companiei imobiliare RE/MAX, prin necunoasterea pietei si a posibilelor consecinte, cea mai frecventa greseala in randul vanzatorilor romani este pozitionarea gresita a pretului, fie sub valoarea pietei, fie peste piata.

"Locul unde e amplasat imobilul este unul dintre criteriile principale in setarea pretului corect, indiferent de tipul sau categoria de locuinta. Ulterior, se iau in calcul aspecte legate de nivelul de finisare/echipare, vechimea imobilului, infrastructura, utilitatile si facilitatile de care dispune, situatia juridica si, nu in ultimul rand, vecinatatile si coproprietarii", a declarat Razvan Cuc, director Regional RE/MAX Romania.

Un alt factor care influenteaza semnificativ pretul unui imobil este existenta unui spatiu verde - gradina, o curte bine amenajata sau apropierea unui parc. Conform reprezentantului companiei, aceste imobile inregistreaza un succes mai mare in sezonul de primavara.

Singurul mare oras din Romania in care preturile apartamentelor continua sa scada

Ulterior, romanii ar mai trebui sa tina cont si de faptul ca prezentarea casei ar trebui facuta intr-un mod profesionist, lucru pe care, de asemenea, foarte multi vanzatori il ignora. Curatenia, ordonarea acesteia, imaginea spatiului, calitatea aerului si animalele de companie sunt aspecte care pot influenta decizia cumparatorului, iar o pregatire in prealabil va spori sansele locuintei de a fi vanduta intr-un timp mai scurt.

Nu in ultimul rand, Razvan Cuc remarca tendinta romanilor de a apela rar la agentii imobiliare, iar atunci cand o fac, aleg sa lucreze simultan cu mai multi agenti. Potrivit acestuia, greselile pot fi evitate prin contractarea unui agent imobiliar profesionist, deoarece o colaborare cu mai multi agenti nu implica un angajament din partea acestora, iar eforturile depuse pentru clienti sunt minime.

"Un agent imobiliar poate sa aduca valoare daca acesta intelege si lucreaza in interesul clientului. In acest caz, beneficiile pot fi multiple, de la economia de timp si energie, promovare, pregatirea locuintei pentru vanzare, in negociere, pana la suport in plan juridic. Un agent competent poate optimiza tranzactia si sa o inchida la un pret mai bun si intr-un timp mai scurt", a mentionat reprezentantul RE/MAX.

Omiterea acestor aspecte esentiale determina procesul de vanzare a unei proprietati si influenteaza negativ perioada tranzactiei si, implicit, pretul solicitat initial, se arata in comunicatul citat. Potrivit reprezentantului companiei, o perioada lunga de expunere pe piata a unei proprietati afecteaza profund valoarea acesteia.

Elemente decisive in tranzactiile imobiliare

Atat pentru vanzatori, cat si pentru cumparatori, aspectele de baza intr-o tranzactie imobiliara sunt cunoasterea pietei si a procesului de tranzactie, precum si o serie de cunostinte minime din sfera juridica si din tehnica negocierii.

Vanzatorul are nevoie de o promovare eficienta a proprietatii si o pozitionare corecta a pretului de vanzare, pe cand cumparatorul trebuie sa isi cunoasca foarte bine bugetul, sursa de finantare si nevoile pe care si le doreste implinite.

"In ceea ce priveste erorile din partea cumparatorilor, cea mai frecventa este tendinta acestora de a se astepta sa cumpere locuinta ideala simplu si rapid, sub pretul pietei si fara vreun cost suplimentar", a completat Razvan Cuc.

Acesta a adaugat ca, spre deosebire de romani, ale caror tehnici de vanzare-cumparare inca mai necesita imbunatatiri, strainii care aleg sa cumpere locuinte in Romania au mai multe cunostinte despre tranzactiile imobiliare si nu fac compromisuri cand vine vorba de calitate.

De asemenea, in cazul in care locuintele sunt achizitionate ca investitie in vederea inchirierii, proprietarii straini apeleaza deseori la specialisti pentru servicii de administrare a imobilului.

C.P.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#greseli vanzare locuinte, #greseli vanzare apartament, #vanzare apartamente , #vanzari imobiliare