Cat mai costa apartamentele noi si cele vechi?

Marti, 04 Mai 2010, ora 11:383376 citiri
Cat mai costa apartamentele noi si cele vechi?

Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucuresti a ajuns in aprilie la 1.445 euro/mp de suprafata utila, ceea ce reprezinta o scadere de 4,1% fata de luna martie, cand valoarea medie a unui metru patrat util era de 1.506 euro.

Fata de aceeasi perioada a anului trecut, preturile sunt cu 12,5% mai mici. Totusi, apartamentele noi cu o camera s-au scumpit cu 1,1% pana la valoarea medie de 1.403 euro/mp util, potrivit imobiliare.ro.

Apartamentele in blocuri vechi din Bucuresti, de patru ori mai cautate

Apartamentele din Brasov, la cele mai mici preturi de cand a inceput criza

In ceea ce priveste Brasovul, in luna aprilie, pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare are o valoare de 935 euro/mp de suprafata utila, cea mai mica valoare inregistrata de la inceputul crizei imobiliare.

Fata de luna precedenta, scaderea este de aproape 2%, iar fata de nivelul maxim al pietei, mai 2008 pentru Brasov, diferenta este de peste 35%. Cu o valoare medie de 927 euro/mp util, apartamentele noi din ansamblurile rezidentiale brasovene sunt mai ieftine decat apartamentele vechi.

In ultima luna, in Brasov, apartamentele vechi de mici dimensiuni s-au ieftinit, in timp ce apartamentele mari cu 3 si 4 camere s-au scumpit usor.

La Cluj-Napoca continua scumpirile

Cluj-Napoca ramane singurul mare oras din tara pentru care Indicele imobiliare.ro prezinta cresteri constante ale pretului mediu cerut pentru apartamente.

Astfel, luna aprilie este a treia luna consecutiva in care preturile au urcat ajungand in prezent la valoarea de 1.056 euro/mp util, in crestere cu 1,8% fata de luna precedenta si cu 7,1% mai mult decat in aceeasi luna a anului trecut.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite inainte de 1990 a ajuns la 1.072 euro/mp util, in crestere cu 2,4% fata de luna precedenta.

Scaderi mici de pret si la Constanta

Apartamentele din Constanta s-au ieftinit cu 1,3% in luna aprilie cand Indicele imobiliare.ro a inregistrat valoarea de 1.022 euro/mp de suprafata utila. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, valoarea medie actuala este cu peste 15% mai mica.

In intervalul analizat, pretul apartamentelor noi a ajuns la 986 euro/mp util de la 1.058 euro/mp. Cu aceasta scadere de aproape 7% la apartamentele noi din Constanta, acestea sunt considerabil mai ieftine decat cele vechi a caror pret mediu este in prezent de 1.030 euro/mp.

Pretul mediu de strigare al apartamentelor din blocurile vechi din Constanta a scazut cu 0,1% in luna aprilie, pana la 1.030 euro/mp de suprafata utila. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, diferenta este de peste 14%.

Preturile au coborat si la Iasi

Dupa o usoara revigorare a pietei imobiliare din Iasi, in luna aprilie preturile au coborat din nou, in special din cauza evolutiei apartamentelor noi.

Apartamentele noi au cunoscut o scadere record pentru un interval de timp asa de scurt: 7,7%. Aceasta scadere a diminuat totodata diferenta dintre pretul apartamentelor noi si a celor vechi: 943 euro/mp util in cazul apartamentelor noi fata de 913 euro/mp de suprafata utila pentru apartamentele vechi.

Evolutia preturilor apartamentelor vechi nu a fost deloc la fel de spectaculoasa ca si cea a celor noi. Pretul mediu al apartamentelor construite inainte de 1990 a ramas constant la valoarea de 913 euro/mp util.

Trend de scadere a preturilor la Timisoara

Potrivit imobiliare.ro, dupa cresterile din ultimele luni, in aprilie, piata imobiliara din Timisoara a readoptat trendul de scadere. Pretul mediu pe metru patrat de suprafata utila a scazut cu 2%, pana la valoarea de 942 euro, cea mai mica valoare inregistrata de la inceputul crizei imobiliare.

Fata de aceeasi perioada a anului trecut, diferenta ramane semnificativa: aproape 10%, iar fata de perioada de varf a pietei, mijlocul anului 2008, preturile cerute sunt cu peste 30% mai mici. Cea mai mare scadere a fost inregistrata la apartamentele noi: -6,7% in luna aprilie.

In aprilie, pretul cerut de agentiile imobiliare si proprietari pentru un metru patrat de suprafata utila la apartamentele vechi a ajuns la 941 euro, cu 1,2% mai putin decat in luna precedenta, aceasta fiind totodata si cea mai mica valoare inregistrata pentru aceasta categorie imobiliara de la inceputul crizei imobiliare.