Cat costa un apartament executat silit si cum poate fi cumparat

Joi, 30 Mai 2013, ora 08:23
19184 citiri
Cat costa un apartament executat silit si cum poate fi cumparat

Piata executarilor silite a crescut intr-un ritm foarte rapid in ultimii ani. Persoanele interesate sunt atrase de pretul redus al locuintelor vandute pe aceasta piata, pret care scade cu fiecare tentativa esuata de vanzare.

Astfel, peste 16.000 de bunuri vor fi executate silit in acest an, dupa ce, in 2012, numarul a fost de 8.395, iar in 2011 de 4.237, arata o analiza a Executari.com.

Persoanele care cumpara imobile executate silit sunt atrase in primul rand de pretul redus al acestora. Daca proprietatea nu se vinde la prima licitatie, pretul scade la a doua licitatie cu 25% fata de cel evaluat (sau chiar pana la 70% daca se prezinta minimum doua persoane), in timp ce la a treia licitatie pretul poate fi redus chiar si la mai putin de 50% din cel de pornire, a precizat pentru Efin.ro Elena Puica, directorul comercial al Executari.com.

In prezent, pretul mediu al unui apartament executat silit, la nivel national, este de 27.869 de euro pentru 2 camere si 39.526 euro pentru 3 camere.

Etapele premergatoare achizitiei unui imobil executat silit

Dupa ce s-a informat in prealabil cu privire la bunurile executate silit si a gasit casa care corespunde nevoilor sale, cel interesat trebuie sa contacteze executorul judecatoresc si/sau institutia financiara care o detine pentru informatii suplimentare si poate chiar sa-l vizioneze.

Apoi, va depune garantia de 10% din pretul de pornire la CEC Bank, Trezorerie sau orice alta institutie de credit care are in obiectul de activitate operatiuni de consemnare la dispozitia instantei de executare sau a executorului judecatoresc, a afirmat Elena Puica.

Executorul va fixa, prin incheiere definitiva, ziua, termenul pentru vanzarea imobilului, care se aduce la cunostinta publicului prin intermediul publicatiei de vanzare.

Aceasta se afiseaza la sediul organului de executare si al instantei de executare, la locul unde se afla imobilul, la sediul Primariei unde este situat imobilul, la locul unde se desfasoara licitatia (daca se desfasara in alt loc decat cel al situarii imobilului), si, de asemenea, se va publica intr-un ziar de circulatie nationala sau ziar local, in functie de valoarea acestuia, a explicat avocatul Marius Vicentiu Coltuc, de la Casa de avocatura Coltuc.

Procedura in cazul licitatiilor

La licitatie pot participa persoanele care au capacitate deplina de exercitiu si capacitate sa dobandeasca bunul vandut.

Pot adjudeca bunurile si creditorii urmaritori sau intervenienti, dar acestia nu la o valoare mai mica de 75% din pretul de pornire al primei licitatii. In schimb, nu au obligatia de a depune garantia de 10%.

Alte persoane care nu au obligatia de a depune garantia sunt cele care au un drept de proprietate comuna pe cote parti sau sunt titulari ai unui drept de preemptiune asupra bunului, a precizat Marius Coltuc.

La data, locul si ora stabilite, executorul ofera spre vanzare bunul prin trei strigari succesive, astfel incat sa existe suficient timp intre ele pentru optiuni si suprasolicitari, pornindu-se de la pretul oferit care este mai mare decat cel la care s-a facut evaluarea sau, daca nu s-a oferit un pret mai mare, chiar de la acel pret.

Potrivit avocatului Marius Coltuc, daca nu este oferit nici pretul de evaluare, vanzarea se va amana la un alt termen - cel mult 30 zile, pentru care se face o noua publicatie.

In acest caz, licitatia incepe de 75% din pretul primei licitatii. Daca nu se obtine pretul de pornire si exista totusi cel putin 2 licitatori, bunul va fi vandut la cel mai mare pret oferit, dar nu mai jos de 30% din pretul de pornire al primei licitati. Vanzarea se poate face si daca exista un singur licitator, care ofera pretul de la care incepe licitatia.

Daca nu se poate face vanzarea nici la a doua licitatie, la cererea creditorului se va stabili alta, caz in care pretul incepe de la 50% din cel de pornire al primei licitatii.

Executorul va declara adjudecatar persoana care a oferit pretul de vanzare cel mai mare sau cel stabilit conform dispozitiilor Codului de Procedura Civila.

Daca un client e declarat castigator al licitatiei, are la dispozitie 30 de zile in care sa depuna si diferenta de 90% din pret.

Daca acesta nu ofera diferenta de pret in termenul prevazut de lege, pierde garantia de 10%, iar licitatia se repeta, a explicat Elena Puica.

In plus, adjudecatarul va suporta cheltuielile prilejuite de noua licitatie si eventuala diferenta de pret.

Posibile impedimente

Un posibil impediment in cazul achizitei imobilelor executate silit ar putea sa apara in situatia in care fostii proprietari nu au fost evacuati - responsabilitatea ii revine noului proprietar.

Acesta, in baza actului de adjudecare, care are titlu executoriu, si cu ajutorul executorului se va ocupa de evacuarea imobilului, a conchis Elena Puica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#imobil executat silit, #pret case executate, #cumparare apartament , #apartamente