Cât te costă construcția unei case de la zero, în „regie proprie”. Riscurile la care îți supui bugetul și libertatea personală

Joi, 30 Septembrie 2021, ora 03:25
21728 citiri
Cât te costă construcția unei case de la zero, în „regie proprie”. Riscurile la care îți supui bugetul și libertatea personală
O vizită neasteptată a reprezentanţilor Inspectoratului Teritorial de Muncă, pe santierul construcției, se poate încheia cu amenzi usturătoare FOTO Pixabay.com

Ai visat dintotdeauna să construiești o casă a ta, cu propriile forțe. Ai și familia alături iar rudele au promis că te susțin. Bani ai strâns suficient de mulți pentru o casă făcută de tine. După primele evaluări ți se pare rentabil financiar și nu ai bătăi de cap legate de timp și o poți începe când vrei tu și o finalizezi când iți permiți.

Asta înseamnă că în țoață această vreme nu vei apela la serviciile unei companii de construcţii. În teorie, lucrurile se prezintă foarte bine, până și bugetul. Practica, însă, este mult mai complicată decât ți-ai putea imagina.

Potrivit specialiștilor în imobiliare de la Storia.ro, „în legislaţia română, „regia proprie” în construcţii nu este reglementată separat, aşa că se aplică aceleaşi condiţii și restricţii persoanelor fizice precum în cazul unei lucrări realizate de o firmă de construcţii”.

Printre altele, este vorba despre documentaţia necesară, dar şi de prezenţa pe şantier a unor specialişți cu studii în domeniu, care trebuie să fie siguri că lucrarea pe care o realizezi este una conformă cu toate standardele de construcţii în vigoare.

Singurul caz în care aceste condiţiile obligatorii pot fi ocolite, este atunci când sunt efectuate lucrări mărunte, cum ar fi reparaţiile care nu afectează structura de rezistenţă sau efectuarea unor racordări la instalaţii.

Astfel că, potrivit legii, pe şantier trebuie să fie doi specialişți, angajaţi cu forme legale:

  • dirigintele de şantier, care trebuie să fie autorizat de către Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC);
  • responsabilul tehnic cu execuţia, autorizat tot de către Inspectoratul de Stat în Construcţii.

Cei doi specialiști nu pot fi una şi aceeaşi persoană, pentru că „articolul 13, alineatul 1 din Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcții, republicată, stabileşte faptul că „verificatorul de proiect atestat nu poate verifica și ștampila proiectele întocmite de el, proiectele la a căror elaborare a participat sau proiectele pentru care, în calitate de expert tehnic atestat, a elaborat raportul de expertiză tehnică.”

„Șantierul în familie” presupune contracte indivduale de muncă

Angajarea înseamnă contract de muncă pe perioadă determinată, înregistrarea contractelor în REVISAL şi plata impozitelor pe salariu către stat. Acelaşi lucru este valabil şi pentru toţi ceilalţi muncitori, calificaţi sau necalificaţi, zilieri sau chiar rude, care lucrează pe şantier.

În cazul în care nu respecți legislația în vigoare, o vizită inopinantă a reprezentanţilor Inspectoratului Teritorial de Muncă se poate încheia cu niste amenzi usturătoare.

Potrivit art. 260 din Codul Muncii, constituie contravenţie şi se sancţionează astfel următoarele fapte: „primirea la muncă a până la cinci persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, potrivit art. 16 alin. (1), cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată.”

În cazul în care pe șantierul propriei construcții sunt mai mult de 5 persoane care lucrează fără forme legale, ca beneficiar al lucrării ești pasibil de închisoare.

Legea 10/1995 privind calitatea în construcții, republicată şi actualizată, stabileşte că beneficiarul lucrării trebuie să aibă un contract încheiat cu un laborator autorizat de Inspectoratul de Stat în Construcţii, pentru prelevarea de probe de beton în mai multe faze ale construcţiei. Acesta stabilește că materialele folosite sunt conforme cu specificaţiile din proiectul tehnic al lucrării.

În plus, întreaga lucrare trebuie monitorizată de dirigintele de şantier, care trebuie să adune toată documentaţia în Cartea Tehnică a construcţiei.

La ce costuri poate ajunge metrul pătrat în cazul unei construcţii în regie proprie

Preţul pe metru pătrat, în cazul unei locuinţe ridicate în regie proprie, poate să ajungă până la 400 de euro, dar suma de la finalul lucrărilor depinde foarte mult de materialele şi de finisajele folosite, de suprafaţă, de fundaţie şi de acoperiş.

Potrivit specialiştilor, manopera costă mai puţin la o casă în regie proprie, însă trebuie luate în vedere şi alte cheltuieli, între care:

  • cheltuielile cu documentaţia tehnică şi proiectul casei;
  • cheltuielile cu avizele şi autorizaţiile;
  • cheltuielile cu materialele (cărămidă sau BCA, beton, fier, lemn, ţiglă metalică sau ceramică);
  • cheltuielile cu finisajele, mobila şi echipamentele casnice.

„În plus, potrivit legii, beneficiarul unei lucrări de construcţii, fie că e vorba despre o casă nouă, fie de lucrări de consolidare şi reparaţii la o casă deja construită, trebuie să plătească un procent din costurile lucrării către Inspectoratul de Stat în Construcţii. Această sumă e egală cu 0,5% din valoarea lucrărilor, fără TVA, şi este virată în conturile ISC în două tranşe.

Prima transă de 50% se plăteşte în conturile Inspectoratului de Stat în Construcţii în ziua în care se face înştiinţarea începerii lucrărilor. A doua tranşă se calculează în funcţie de valoarea totală a lucrărilor efectuate şi trebuie plătită la finalizarea construcţiei, în ziua semnării procesului verbal de recepţie. Penalizările sunt destul de ridicate, în caz de neplată la termen: 0,15% din suma datorată statului, pentru fiecare zi de întârziere”, potrivit Kiwi Finance Storia.

Aşadar, specialistii în domeniu ne arată că a ridica o locuință în regie proprie vine cu multe riscuri şi cu destul de puţine avantaje. „Cu toate acestea, dacă te-ai decis să mergi în această direcţie, ţine cont de legislaţie, stai de vorbă cu specialişți, cere-le opinia şi alege-i cu atenţie pe cei care te vor ajuta să-ţi construieşți casa visurilor tale”.

Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#casa, #constructie, #santier, #revisal, #diriginte de santier, #Inspectoratul de Stat in Constructii, #Amenzi , #stiri imobiliare