Casele viitorului, proiectate cu mai bine de 30 de ani în urmă. “Consumă cu până la 90% mai puţină energie pentru încălzire”

Luni, 27 Septembrie 2021, ora 03:14
8650 citiri
Casele viitorului, proiectate cu mai bine de 30 de ani în urmă. “Consumă cu până la 90% mai puţină energie pentru încălzire”
Casele pasive sunt certificate prin Institutul Passivhaus din Darmstadt din Germania FOTO Pixabay.com

De la început trebuie să afli că o casă pasivă nu este totuna cu o casă eco, o casă verde sau o casă cu un consum redus de energie. Există diferențe destul de mari între aceste tipuri de construcții.

Comparativ cu cele pasive, restul de case enumerate reprezintă concepte ceva mai vagi și nu sunt certificate internațional.

Potrivit specialiștilor în imobiliare de la Storia, casa pasivă poate fi și ecologică, însă, pentru aceasta, este nevoie de folosirea unor materiale prietenoase cu mediul, în momentul construcției. Se estimează că încorporarea aspectului ecologic în casele pasive duce la o creștere a costurilor cu până la 300 de euro pe metru pătrat. Deci o casă pasivă ecologică poate fi extrem de costisitoare, cel puțin în acest moment.

“O casă pasivă combină consumul mic de energie și termoizolarea, oferind confort sporit atât vara, cât și iarna. O astfel de casă consumă cu până la 90% mai puțină energie pentru încălzire, prin comparație cu o casă existentă, și cu 75% mai puțină energie față de o clădire nouă, care trebuie să respecte o serie de reguli în ceea ce privește eficientizarea energiei”, explică experții.

Ideea de casă pasivă a fost dezvoltată de pe vremea când România nici nu-şi punea problema că va ieşi din comunism. Planul unei astfel de locuinţe a fost gândit de inginerul Bo Adamson și de fizicianul Wolfgang Feist, în jurul anului 1988.

“Experimentele care au urmat au dus la crearea unor principii de performanță pentru astfel de case. Termenul „pasiv” a venit din faptul că necesarul de căldură al casei este oferit de surse pasive, precum energia degajată de ocupanți, echipamentele tehnice și radiația solară”.

"Ingineria" unei astfel de case pasive

Casa pasivă înseamnă o termoizolație groasă, de aproximativ 20-30 de centimetri, fapt ce reduce semnificativ pierderile de căldură.

Mai mult, spre deosebire de casele gândite clasic, în cazul casei pasive, ventilația nu se mai realizează printr-un sistem de aerisire necontrolat, prin ferestre, ci printr-o instalație complexă, adaptată nevoilor casei, ce are drept obiectiv recuperarea de căldură și un randament de cel puțin 75%.

Sistemul constă în recuperarea căldurii și transferul de energie termică a aerului uzat spre aerul proaspăt introdus în locuință. Sistemul inovativ de ventilație asigură un aer proaspăt, fără alergeni sau praf, pe durata întregii zile.

Mai mult, casele pasive sunt gândite și pentru a oferi confort. Astfel, poți sta aproape de fereastră fără a resimți frig sau căldură, indiferent de temperatura de afară.

Totuși, nu toate casele bine izolate sunt considerate case pasive. În certificarea unei astfel de case sunt luate în calcul:

• termoizolația;

• tipurile de punți termice folosite (ferestre, soclu etc.);

• poziționarea clădirii față de punctele cardinal;

• gradul de etanșeitate;

• sistemul de ventilație;

• umbrirea (clădirii per ansamblu, a pereților, a spaleților).

Astfel de aspecte vor ajuta, încă din faza de proiect, să știi care va fi necesarul de energie pentru încălzire, ce fel de elemente de construcție sunt mai potrivite, precum și ce costuri implică o astfel de construcție.

Certificarea unei case pasive

Casele pasive sunt certificate prin Institutul Passivhaus din Darmstadt din Germania și prin alți certificatori de clădiri, acreditați la nivel global. Începând cu anul 2017, există posibilitatea de certificare inclusiv în România, prin intermediul unui certificator de clădiri pasive, acreditat prin PHI (Passivhaus Institut).

Iar standardul de casă pasivă este oferit locuințelor individuale, clădirilor de birouri, școlilor, grădinițelor, spitalelor, supermarketurilor sau piscinelor acoperite.

“Proiectarea unei astfel de case este complexă și necesită ajutorul familiei cu acest concept. Este important să fii la curent cu fiecare pas al construcției din faza de proiectare, cu alegerea materialelor, dar și în ceea ce privește construcția propriu-zisă a locuinței. O casă pasivă înseamnă o preocupare pentru mediu, dar și pentru viitor”, au mai precizat cei de la storia.ro.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#case pasive, #case ecologice, #energie, #caldura, #Bo Adamson, #Wolfgang Feist, #termoizolare , #proiecte case