Casele "incapatanate" care au stat in calea unor mari proiecte - imagini insolite

Duminica, 19 Aprilie 2015, ora 19:04
30367 citiri
Casele "incapatanate" care au stat in calea unor mari proiecte - imagini insolite

In iuresul modernizarii s-au ivit din cand in cand obstacole neasteptate, mici "buturugi" ce au schimbat traiectoria unor proiecte marete.

Este vorba de cladiri care, ca urmare a incapatanarii proprietarilor, au ramas in picioare in timp ce peisajul din jurul lor s-a schimbat radical, rezultand privelisti incredibile. Desi stinghere si izolate, unele case au continuat sa fie locuite timp de mai multi ani, devenind simboluri ale rezistentei.

Numeroase exemple exista in China, unde dezvoltarea urbana accelerata a fost franata pe alocuri de o lege din 2007, prin care au fost consolidate drepturile de proprietate privata. Cei mai multi proprietari au refuzat sa isi paraseasca locuintele deoarece au considerat compensatiile prea modeste.

In orasul Yongjia din provincia chineza Zhejiang, autoritatile au fost fortate sa construiasca un drum in valoare de 15 milioane de dolari in jurul a doua blocuri de apartamente, dupa ce proprietarii au refuzat sa se mute, nemultumiti de platile oferite, scrie Oddee.

Foto: Daily Mail

O faimoasa casa "ghimpe" a fost cea situata chiar in mijlocul drumului in Wenling, tot in provincia Zhejiang. Proprietarii, un cuplu in varsta, au refuzat sa semneze acordul de demolare, iar casa lor a devenit simbol al rezistentei proprietarilor chinezi in fata autoritatilor care incearca sa profite de pe urma lor.

In cele din urma, cei doi au acceptat suma de 260.000 de yuani (41.000 de dolari), iar cladirea a fost demolata, potrivit Huffington Post.

Foto: Newsy

Casa lui Austin Spriggs, din Washington, SUA, a devenit in 2006 echivalentul unui bilet castigator la loterie. Americanului i-a fost oferita suma de 3 milioane de dolari pentru a vinde imobilul in care isi avea sediul, din 1980, mica sa firma de arhitectura si care statea in calea dezvoltarii unui mare proiect imobiliar.

Casa fusese evaluata anterior la aproximativ 200.000 de dolari. Intr-o perioada in care castigurile din afaceri imobiliare erau substantiale, Spriggs a refuzat oferta, a contractat in schimb un imprumut si a tranformat casa intr-o pizzerie.

Intre timp, in jurul cladirii sale au rasarit turnuri de sticla, otel si caramida, iar pizzeria nu a fost deschisa niciodata. Amenintat cu executarea silita, Spriggs si-a scos proprietatea la vanzare pentru 1,5 milioane de dolari. A reusit sa vanda in cele din urma casa cu 750.000 de dolari.

Foto: Washington Post

Cartierul Ballard din Seattle, Washington, se afla in plin proces de transformare urbana. Casele vechi erau inlocuite cu magazine sofisticate, micile restaurante cu cladiri de apartamente.

In 2006, dezvoltatorii au batut la usa lui Edith Macefield, in varsta de 84 de ani, oferindu-i suma de 1 milion de dolari pentru a vinde imobilul in care locuia. Femeia a refuzat, astfel incat centrul comercial avut in plan a fost construit in jurul casutei care ar fi inspirat filmul 3D de animatie al studiourilor Pixar, "Deasupra tuturor".

Pe parcursul lucrarilor, Edith Macefield s-a imprietenit cu administratorul proiectului, Barry Martin, care i-a fost alaturi pe masura ce starea sa de sanatate s-a subrezit.

Edith, devenita un erou popular pentru actul sau de sfidare, a murit la 87 de ani, lasand casa mostenire lui Barry. Locuinta a fost vanduta unui investitor.

Foto: Ben Tesch, 2008

Nu doar casele au constituit motiv de disputa. Familia unor persoane ingropate pe un teren transformat ulterior in santier a refuzat suma oferita pentru a muta ramasitele celor dragi, asfel incat straniul peisaj de mai jos a putut fi vazut timp de mai multe luni.

In cele din urma, s-ar fi ajuns la o intelegere prin care rudele au primit 800 de yuani (128 de dolari) pentru a muta sicriele si piatra mortuara, a scris The Atlantic.

Foto: HugChina

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#casa mijloc drum , #imobiliare