Casa reconstruită cu stejar cioplit la 1932. "Instinctul de conservare" de care trebuie să dai dovadă pentru a nu rămâne fără degete

Duminica, 13 Noiembrie 2022, ora 09:50
6059 citiri
Casa reconstruită cu stejar cioplit la 1932. "Instinctul de conservare" de care trebuie să dai dovadă pentru a nu rămâne fără degete
Imagine de la lucr[ri FOTO Facebook/ Mihai Hossu

Mulți dintre românii care iubesc viața la țară cumpără teren și construiesc o casă, în timp ce alții achiziționează una gata construită.

Sunt si persoane care adoră casele vechi și aleg să le recondiționeze, chiar dacă uneori asta implică să o mute dintr-o localitate în alta. Este cazul unui român care a extras o construcție din Bârsana și a mutat-o la Pietroasa, după cum a relatat pe Facebook.

"După multe zile de muncă la periaj, stiva de lemne din curte a început să scadă invers proporțional cu rănile de la degete și mâini. In mod absolut surprinzător, stejarul vechi nu e nici mai moale și nici mai ușor ca lambriul, astfel că manipularea lui necesita un oarecare instinct de conservare daca nu vrei sa ajungi sa ceri cinci beri arătând pe degete doar două, singurele rămase rămase la locul lor.

Apoi, într-o zi, peste fundația de piatră am așezat un lemn. Apoi, încă unul. Și altul, și încă unul, tot mergând cu lemne in jurul fundației dreptunghiul a început să crească. La un moment dat, cred că era într-o joi, lemnele au început să semene cu casa pe care o desfăcusem în primăvară.

Doar că o casă din Maramureș fără șatră (pridvorul din fata) e ca o regină fără coroană. Așa că astăzi am organizat încoronarea într-un cadru restrâns, cu invitați aleși: Arabu (răcit, i-am zis sa stea acasă azi, dar nici nu a vrut să audă, momentele astea nu se ratează), doi meșteri din Maramureș (erau trei, dar Gheorghe a demisionat) și un buldo din Podeni. In public, doi vecini.

Așezarea coroanei a fost scurtă, intensă și conformă cu protocolul stabilit înainte.

De mâine, odată cu trecerea la șarpantă, ce a fost vechi rămâne doar sa ne inspire. Casa extrasă din Bârsana și mutată la Pietroasa va rămâne legată de trecut doar prin bârnele din stejar cioplit la 1932 și minunată șatră care o înnobilează.

De aici încolo vom lucra cu lemn nou, structura așteaptă botezul uneltelor și dranița e gata, trebuie doar adusa din Budești.

Despre astea o sa va mai povestesc prin decembrie, dacă suntem sănătoși", a scris românul pe grupul Mutat la țară - viața fără ceas.

"O operă de artă salvată de artiști restauratori"

În comentarii, membrii grupului laudă inițiativa, unii cer detalii, alții dau sfaturi.

"Uitându-mă încă o dată, văd că toată construcția respectă destul de riguros designul original. Cu tot ce aduce el, bun și... mai puțin bun. Bun - aspectul si materialele naturale. Mai puțin bun - de exemplu, faptul că prispa ("șatra") aduce cu ea un deserviciu luminozității încăperilor care au geamul pe partea respectivă. Poate că era o idee să modifici puțin designul și să optezi pentru o "șatră"... reinterpretată, pe una din laturile scurte, unde observ că oricum nu sunt geamuri (deci nici nu contează luminozitatea)."

"Super fain proiect! De unde ai cumpărat piatră pentru fundație sau unde se poate procura?"

"Piatra provine dintr-o casă veche, se găsește în câteva zone din județul Cluj", a precizat autorul postării.

"O treaba făcută tare bine. Mult efort, mult suflet și la final răsplată. Mi s-a accelerat pulsul cu fiecare rând citit dar mai ales cu fiecare poză.

Un mic regret. Deși ați spus de inde ați lua-o și unde ați reasamblat, localități cu denumiri similare pot există și în alte județe. Aș fi vrut să îi "văd" traseul."

"Comuna Bârsana, Maramureș e locul din care a plecat. Satul Pietroasa, județul Cluj, e actualul amplasament. Despre al doilea nu o să gășiți mai nimic pe net", a precizat autorul postării.

"Mă bucur enorm să văd acesta lucrare a lui DUMNEZEU.Mă așteptă fix aceeași bucurie în primăvara.Casă este mult mai mică cu două camere și pridvor dar, bucuria va fi imensă."

"Frumoasă căsuța, spor la treabă, și eu am lucrat ani de zile la restaurant case cu structura de lemn de stejar iar uneori și Douglas, muncă grea și murdară, tencuieli cu lut sau Calcar, zidării cu țiglă de lut sau Calcar. Aș avea doar un sfat dacă se poate, respectați exact procedeul de izolare interioară pentru a nu avea după aceea în timp probleme. Mult succes."

"O operă de artă salvată de artiști restauratori. Respect și apreciere tuturor: meșteri, ucenici, proprietari!"

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
O americancă demontează clișeele despre România. Clipul este viral pe rețelele de socializare VIDEO
Americanca Janna, stabilită de mai bine de cinci ani în România, a captat atenția pe TikTok prin demontarea stereotipurilor comune despre țara noastră. Clipul ei este viral acum cu peste...
#casa, #reconstructie, #mutare, #maramures, #Stejar , #proiecte case