Care sunt mai ieftine: Apartamentele vechi sau cele noi? Depinde de oras - Explicatii si implicatii

Vineri, 09 Septembrie 2016, ora 07:17
9254 citiri
Care sunt mai ieftine: Apartamentele vechi sau cele noi? Depinde de oras - Explicatii si implicatii
Foto: Arhiva Ziare.com

Pretul apartamentelor din blocurile vechi si din cele noi nu urmeaza acelasi tipar in toate orasele mari din Romania.

O analiza realizata recent de portalul Imobiliare.ro folosind datele aferente lunii august arata ca exista o discrepanta in acest sens.

Orasele unde apartamentele din blocurile vechi sunt mai scumpe decat cele din blocurile noi

  • Timisoara

Vechi: 1.015 euro pe metru patrat

Nou: 1.005 euro pe metru patrat

  • Cluj Napoca

Vechi: 1.253 de euro/mp

Nou: 1.176 de euro/mp

  • Iasi

Vechi: 888 de euro/mp

Nou: 853 de euro/mp

Orasele unde apartamentele din blocurile vechi sunt mai ieftine decat cele din blocurile noi

  • Bucuresti

Vechi: 1.059 de euro/mp

Nou: 1.163 de euro/mp

  • Constanta

Vechi: 950 de euro/mp

Nou: 969 de euro/mp

  • Brasov

Vechi: 906 de euro/mp

Nou: 935 de euro/mp

Care e explicatia pentru aceste diferente?

I-am intrebat pe specialistii Imobiliare.ro care sunt motivele pentru care in unele orase locuintele vechi sunt mai scumpe decat cele noi, iar in altele e exact pe dos.

"La Cluj, Iasi si Timisoara sunt intr-adevar aceste diferente, care se explica prin faptul ca, pe de-o parte, in aceste orase nu exista un stoc viabil de apartamente noi care sa aiba o amplasare foarte buna, iar in general dezvoltarile sunt concentrate la periferie. Pe de alta parte, pe acest fond, asistam la un comportament speculativ al proprietarilor", au declarat reprezentantii Imobiliare.ro pentru Ziare.com.

Interesant este ca vechimea locuintei se situeaza abia pe pozitia a 4-a intr-un top al celor mai importante criterii luate in calcul de cumparator. Pentru acesta, pretul si amplasamentul, de exemplu, sunt mai importante decat anul in care e construit blocul.

Insa reprezentantii Imobiliare.ro sustin ca piata se va reechilibra pe masura ce vor aparea proiecte noi in piata.

De ce sunt la mare cautare apartamentele din blocurile construite in perioada 1980-1990

Potrivit reprezentantilor Imobiliare.ro, cererea pentru locuintele vechi este in continuare mare, in special unde nu exista prea multe ansambluri noi de locuinte.

"Luati de exemplu Clujul sau Timisoara, unde s-a construit putin inainte de criza si aproape deloc in timpul crizei. Abia acum asistam la investitii semnificative in acest sector, astfel incat stocul pe nou este mic si, in general, nu are cel mai bun amplasament", ne-au explicat acestia.

De asemenea, Razvan Cuc, presedintele RE/MAX Romania, a subliniat faptul ca, in prezent, din fondul locativ doar 10% sunt locuinte contruite dupa 1989, asa ca e logic faptul ca majoritatea tranzactiilor la nivel national se deruleaza pe acest palier.

"Se observa insa un interes in crestere pentru achizitia locuintelor construite dupa 1990 aflate la revanzare, sau din ce in ce mai mult pentru cele nou construite si livrate in piata. In orasele unde exista devoltari imobiliare vedem o orientare a cumparatorilor, in special a familiilor tinere, catre locuintele noi", a explicat Ravan Cuc pentru Ziare.com.

Cosmina Museat, Business Development la Wizmo.ro, a reliefat principalele motive pentru care locuintele in blocurile vechi sunt inca la mare cautare:

  • amplasamentul - de cele mai multe ori, blocurile anilor 80-90 au locatii in marile cartiere rezidentiale, care inseamna magazine in apropiere, mijloace de transport in comun, scoli, gradinite, acces facil la serviciile publice
  • pretul - preturile pentru apartamentele vechi sunt mai mici comparativ cu cele noi, din aceeasi zona, iar acest lucru se datoreaza faptului ca apartamentele noi au finisaje noi (constructia noua in sine face diferenta intre aceste doua categorii de locuinte).

Printre avantaje se mai numara si faptul ca, in cazul unei locuinte vechi, exista carte funciara si atunci poate fi accesat mult mai rapid un credit, comparativ cu un apartament nou sau unul in stadiul de constructie. De asemenea, datorita locatiilor mai bune in anumite situatii, chiar daca imobilul este mai vechi, respectiva proprietate poate fi usor inchiriata, prin urmare ca si investitie (din inchiriere ulterioara) poate fi o solutie foarte buna, a mai spus Cosmina Museat.

Anumite blocuri vechi au compatimentari utile, apreciate de familii, cum ar fi camari, debarale, care in multe imobile noi sunt trecute cu vederea in favoarea unor spatii de locuit mai generoase.

Tot in cazul anumitor imobile vechi care au locuri de parcare in proximitate, acestea sunt mai accesibile din punct de vedere al pretului, fiind necesara doar plata catre autoritatile locale a unei sume care este considerabil mai mica, fata de cea pe care trebuie sa o achiti in cazul achizitionarii unui apartament in blocuri noi (aceasta ajungand de o obicei la cateva mii de euro), arata Cosmina Museat.

Locuinte noi versus vechi

Presedintele RE/MAX Romania, Razvan Cuc, a explicat care sunt avantajele locuintelor vechi, dar si ale celor noi.

In general, cele construite inainte de anii '90 sunt amplasate in zone mai bune.

Iar acest lucru aduce avantaje conexe locatarilor, care tin de accesul la facilitati. In schimb, locuintele vechi pierd la capitolul confort.

Un apartament nou are avantaje multiple. In primul rand, e vorba de spatiile mai largi, sunt mai luminoase, iar design-ul si arhitectura sunt ergonomice. In plus, in unele cazuri, ai posibilitatea sa-ti alegi finisajele. De asemenea, costurile de intretinere sunt optimizate, iar riscul seismic e mai redus.

Daca acestea sunt dublate de o amplasare buna, de un dezvoltator cu notorietate si de un pret competitiv, aceste locuinte devin foarte atractive, a incheiat Razvan Cuc.

La randul sau, Cosmina Museat a aratat ca dezavantajele achizitiei unei locuinte vechi tin de lipsa finisajelor moderne, de multe ori hidroizolatia si instalatiile fiind invechite, iar asta presupune un buget initial mai ridicat alocat atat costurilor de renovare, cat si autorizare in anumite situatii. De asemenea, apartamentele din imobilele vechi au o suprafata de locuit mai mica, fata de apartamentele noi.

"O buna parte a blocurilor vechi au fost proiectate luand in calcul starea de fapt de la momentul anilor respectivi, care nu se mai aplica situatiei actuale in ceea ce priveste necesitatea numarului de locuri de parcare / per apartament, a spatiilor verzi sau a locurilor de joaca", a incheiat reprezentantul Wizmo.ro.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#pret apartamente noi vechi, #diferente apartamente noi vechi, #diferente locuinte noi vechi , #preturi apartamente