În ce condiții închiderea balconului te poate trimite la închisoare. Amenajarea care poate afecta structura de rezistenţă a blocului

Joi, 02 Decembrie 2021, ora 03:30
16878 citiri
În ce condiții închiderea balconului te poate trimite la închisoare. Amenajarea care poate afecta structura de rezistenţă a blocului
Autorizația de construcție durează între o lună și șase luni sau chiar mai mult, în funcție de primărie FOTO Pixabay.com

Închiderea balconului de la apartament poate fi o soluţie inspirată pentru a-ţi mări spaţiul de locuit, a scăpa de zgomot sau chiar pentru a reduce consumul de căldură din timpul iernii.

Cu toate acestea, este absoult necesar să cunoşti faptul că îţi poate aduce sancţiuni usturătoare, chiar pedeapsa cu închisoarea, în cazul în care nu ai autorizaţie de construcţie de la primărie.

Plus de aceasta, pentru ca lucrarea să fie una rezistentă în timp, ai nevoie de o echipă de specialiști și, bineînţeles, materiale de calitate şi o izolaţie corespunzătoare ca să ai justificare pentru o factură la căldură mai mică.

Care este valoarea amenzilor

Potrivit Legii nr. 50/1991 cu modificările și completările care au survenit ulterior, persoanele care execută lucrări fără autorizație riscă amenzi cuprinse între 1.000 și 100.000 de lei.

Totuși, conform articolul nr. 26 din Legea nr. 50/1991, legea prevede că faptele nu mai pot fi constatate și sancționate în situaţia în care lucrările au fost realizate în urmă cu mai mult de trei ani de zile.

În anumite condiții, închiderea neautorizată a balconului poate fi sancționată cu închisoare. Dacă imobilul căruia i-ai închis balconul este considerat monument istoric sau se află într-o zonă protejată, putem vorbi despre o infracțiune.

Într-o situație de acest fel, lucrările fără autorizație poate duce la o pedeapsă cu închisoarea, cuprinsă între trei luni și un an, potrivit articolului nr. 24 din Legea nr. 50/1991.

Multe persoane aleg să închidă balconul în mod ilegal, fără autorizație. Cum amenda este consistentă, această cale este de evitat. Mai mult, amenajarea ilegală afectează estetica și chiar structura blocului, putând cauza mai multe probleme pe termen lung.

Ce trebuie să faci ca să poţi obține autorizația de închidere a balconului

Pentru a putea închide balconul, ai nevoie de autorizație, deoarece, în momentul realizării acestei lucrări, se va schimba proiectul inițial al clădirii, au explicat specialiştii în imobiliare de la storia.ro, care, în acest caz, au evidenţiat paşii pe care trebuie să îi faci ca să fii în legalite şi în siguranţă, pentru nu a pune în pericol structura de rezistenţă a clădirii.

  • obținerea autorizației de construcție, prin solicitare depusă la Biroul de Avize, și Acord Unic din cadrul primăriei pe raza căreia se află apartamentul;
  • obținerea acordului scris al asociației de proprietari, deoarece modificarea apartamentului va afecta fațada blocului;
  • solicitarea ajutorului unui birou de proiectare, pentru a obține proiectul tehnic. Este posibil să fie nevoie de o expertiză tehnică a clădirii;
  • depunerea proiectului pentru a obține autorizația de construire. Acesta va mai conține autorizația de construcție, proiectul tehnic, memoriul de arhitectură și releveul, pe care le poți obține de la o firmă de proiectare și arhitectură.

De asemenea, este necesar să întrebi la primărie dacă trebuie să anunți începerea lucrărilor și la Inspectoratul de Stat și Construcții, ca sa poţi fi sigur că eşti în legalitate.

În general, autorizația de construcție durează între o lună și șase luni sau chiar mai mult, în funcție de primărie.

Din momentul în care ai obținut autorizația de construcție, poți trece la închiderea efectivă a balconului. Costurile includ, pe lângă manoperă și gradul de complexitate al proiectului, şi costul materialelor.

Documentele de care ai nevoie

Potrivit Legii nr. 193/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 50/1001 pentru a închide balconul ai nevoie de următoarele documente:

  • memoriu de arhitectură – este un extras de proiect, executat pentru proiectarea, extinderea sau modificarea unei construcții. Un memoriu de arhitectură cuprinde mai multe capitole care includ informații generale despre apartament, descrierea lucrărilor propuse, caracteristicile zonei supuse modificării (condiții de realizare și amplasare, caracteristicile construcției existente și ale celei care urmează a fi realizate), îndeplinirea cerințelor de calitate, stabilite prin Legea nr. 10/1995, măsuri de protecție civilă și verificări ale proiectului;
  • releveu (plan releveu) – este un document care include informații legate de operația de măsurare, desenare și reprezentare la scară a elementelor noi, care urmează a fi construite, fiind un element premergător, esențial în intervențiile asupra clădirilor existente. În general, se realizează folosindu-se scanarea laser. Aceasta are un nivel înalt de precizie, oferind o schemă tehnică superioară;
  • propunerea de închidere a balconului, pentru lucrările aferente acestora;
  • avizul proiectantului inițial sau, după caz, expertiza tehnică pentru spațiul aflat în proprietatea solicitantului, indiferent de funcția pe care o va ocupa balconul.

Cum planifici lucrarea

O lucrare de acest fel necesită o planificare minuțioasă, primul pas fiind reprezentat de strângerea documentelor necesare. Mai apoi, trebuie să știi ce materiale vei folosi, cine se va ocupa de lucrare, dacă angajezi meseriași sau o echipă de lucru, ce sistem de închidere alegi etc. Toate acestea vor influența confortul oferit, precum și calitatea lucrării.

O închidere a balconului incorectă sau cu materiale de slabă calitate poate cauza condens, o problemă des întâlnită în balcoanele închise, în care nu există calorifere.

De asemenea, pot apărea dificultăți legate de aerisire. Camera care dă spre balcon nu va mai avea acces la aerisire. Pentru a rezolva această problemă, poți opta pentru un sistem de închidere cu geamuri culisante.

Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Prețul piperat al unei chirii într-un apartament ”de lux” cu terasa năpădită de buruieni. Ofertă ”à la Cluj”
Un apartament din Cluj, scos la închiriat în categoria ”lux”, este promovat de proprietari în ciuda unor aspecte ce denotă neglijență crasă. O agenție a postat un anunț cu un...
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
#balcon, #autorizatie, #primarie, #apartament, #inchisoare, #ilegal, #bloc , #stiri imobiliare