Boom-ul imobiliar din Germania va provoca o noua criza in Europa?

Marti, 29 Octombrie 2013, ora 08:02
4976 citiri
Boom-ul imobiliar din Germania va provoca o noua criza in Europa?
Foto: DW

Preturile imobilelor si chiriile sunt in crestere pe piata germana, mai ales in marile orase ale tarii. Crizele ipotecare din Irlanda, Spania, SUA au inceput exact in acest mod. Putem deduce, de aici, ca se arata la orizont o problema majora pentru cea mai mare economie europeana?

In orase precum Hamburg sau Munchen, cine vrea o locuinta cu pozitionare centrala trebuie sa scoata din buzunar o suma destul de mare. Preturile imobilelor in cele mai mari sapte centre urbane ale tarii sunt cu 20% mai mari decat media pe tara.

Acest fapt se explica prin conditiile economice mai bune oferite de aceste orase, care atrag oamenii cu venituri mari si bine pregatiti.

"Aceasta situatie dureaza de mai bine de 10 ani", spune un functionar al Bundesbank, care se ocupa cu probleme de statistica.

Explicatia boom-ului imobiliar poate fi gasita si in dobanzile mai mici la credite, gratie carora casele sunt mai accesibile ca oricand, continua expertul.

In plus, pe fondul crizei, se observa o noua tendinta: paradoxal, tot mai multi oameni isi investesc banii in bunuri imobiliare, pentru a-si plasa banii in ceva sigur. Acest lucru creste preturile, cererea depasind oferta.

Ce este diferit in Germania?

Aceasta tendinta pe piata imobiliara a Germaniei i-a facut pe multi specialisti sa-si aduca aminte de evenimentele din SUA, Irlanda si Spania.

Criza in care au intrat aceste tari a fost stimulata tocmai de prabusirea sectorului imobiliar, dupa un boom fara precedent in sector. Intr-un final, balonul s-a spart, acest tari au intrat in incapacitate de plata, unele fiind nevoite sa apeleze la ajutor financiar international.

Pentru Germania, nu exista un asemenea pericol din mai multe motive, aminteste un profesor de la Institutul de Economie Germana.

"In Spania, in doar cativa ani, numarul creditelor acordate pentru cumpararea de locuinte s-a triplat, in timp ce in Germania nu s-a observat o crestere alarmanta a imprumuturilor acordate de banci", spune expertul.

Tot el adauga ca acele crize de pe piata imobiliarelor din Irlanda, Spania si SUA au fost si rezultatul unor alti factori. Doritorii de locuinte nu au dispus de capital suficient, in majoritatea cazurilor de imprumut ei au trebuit sa achite catre banca doar 10 la suta din suma totala de cumparare. In Germania, bancile impun un avans mult mai mare in cazul contractarii unui credit.

De asemenea, balonul s-a umflat artificial atunci cand investitorii au speculat asteptarile credule ale clientilor, inducandu-le acestora convingeri optimiste conform carora nu peste multa vreme isi vor putea vinde casele la un pret mult mai mare. Multi au vazut acest lucru ca pe o afacere, nefiind strict interesati sa cumpere o casa de locuit. "Nu se observa asa ceva in Germania, pana acum", spune expertul Bundesbank, citat de Deutsche Welle

Cerere si oferta

Pe de alta parte, scumpirea chiriilor arata ca piata imobiliara din Germania este intr-o stare stabila, spune directorul Centrului German de Urbanistica.

El respinge categoric presupunerile conform carora locuintele care se construiesc in acest moment vor fi vandute greu, din cauza scaderii numarului de locuitori ai tarii.

"In ultima vreme, in gospodariile germane se observa o tendinta de scadere a membrilor acestora. Chiar daca scade numarul populatiei, pe piata va exista o cerere mare de locuinte", spune directorul.

Tot el spune ca, desi preturile au crescut in marile orase, in estul tarii, de pilda, acestea nu sunt deloc atat de mari si, pana la urma, fiecare isi poate gasi o casa dupa cat ii permite buzunarul.

El spune ca, in urmatorii ani, tendinta de crestere a preturilor imobilelor in marile orase se va pastra, astfel ca oamenii cu venituri mici vor fi nevoiti sa se mute la periferie sau in alte orase mai mici ale tarii.

Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple a lansat oficial trei aplicații dedicate pentru utilizatorii de Windows: Apple Music, Apple TV și Apple Devices. Actualizarea face parte din eforturilor companiei de a se distanța de...
#criza imobiliara Europa, #germania criza imobiliara, #spania irlanda sua criza , #imobiliare
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5