Avocat Dr. Daniel MOREANU: Momentul in care cladirile ineficiente energetic nu vor mai putea fi inchiriate sau vandute nu este departe!

Advertorial
Joi, 03 Decembrie 2020, ora 08:30
16028 citiri
Avocat Dr. Daniel MOREANU: Momentul in care cladirile ineficiente energetic nu vor mai putea fi inchiriate sau vandute nu este departe!

"European Green Deal care constituie esenta activitatii Comisiei Europene este de asteptat sa aduca beneficii sub forma sustinerii financiare a investitiilor in cresterea eficientei energetice, dar si masuri drastice in privinta cladirilor ineficiente energetic."

Intr-un articol publicat in urma cu 2 ani mentionam ca parcul imobiliar la nivelul Statelor Membre U.E. este responsabil pentru aprox. 40 din consumul de energie (restul fiind alocat agriculturii, industriei si transporturilor) si pentru 36% din totalul emisiilor de dioxid de carbon.

Avand in vedere ca 50% din consumul energetic final total al U.E. este alocat incalzirii si racirii, iar 80% din acest consum este utilizat in cladiri, renovarea parcului imobiliar constituie o prioritate.

Conform unei analize a Comisiei Europene din luna octombrie 2020 la nivel european exista peste 220 milioane de cladiri, astfel incat cuvintele de ordine devin eficienta energetica si cladirile "verzi" in conditiile in care aprox. 75% dintre acestea sunt ineficiente energetic.

European Green Deal publicat in anul 2019 constituie piatra de temelie pentru Comisia Europeana care declara ca va implementa "in mod riguros" legislatia aplicabila in privinta eficientei energetice a cladirilor. La nivelul Romaniei Planul national de actiune in domeniul eficientei energetice IV aprobat prin Hotarare de Guvern in anul 2019 este documentul programatic in aceasta privinta.

In toamna anului curent Legea privind performanta energetica a cladirilor a fost republicata dupa toate modificarile rezultate ca urmare a implementarii modificarilor aduse prin Directiva UE din anul 2018 care a avut ca termen de implementare martie 2020.

Se introduce o noua obligatie in privinta cladirilor sau ansamblurilor de cladiri noi (rezidentiale, birouri, hotel, comert etc.), si anume ca prin Certificatul de Urbanism (C.U.) sa fie solicitat un Studiu privind fezabilitatea din punct de vedere tehnic, economic si al mediului inconjurator a utilizarii sistemelor alternative de inalta eficienta.

In plus, in privinta lucrarilor de renovare majora ale cladirilor existente documentatia tehnica trebuie insotita de un Raport de audit energetic.

Printr-o Ordonanta de Urgenta publicata la finalul lunii octombrie 2020 Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri este desemnata drept singura structura guvernamentala cu atributii in reprezentarea Romaniei la nivel international in privinta politicii de eficienta energetica a Romaniei.

La nivel european de curand a fost declansata strategia prin asa-numitul Renovation Wave care isi propune sa renoveze 35 de milioane de cladiri pana in anul 2030.

Toate aceste obiective sunt subsumate atingerii neutralitatii climatice la nivel european pana in anul 2050 prin decuplarea cresterii economice de utilizarea resurselor naturale si atingerii obiectivului de 0 emisii nete de gaze cu efect de sera.

In acest moment ne aflam la inceputul acestei strategii fiind de asteptat ca o noua legislatie din ce in ce mai drastica, precum si obligatii suplimentare pentru proprietarii de cladiri sa fie adoptate la nivel european in anii urmatori.

Desi la acest moment problema finantarii renovarii si cresterii eficientei energetice a cladirilor pare sa constituie un obstacol insurmontabil, exista programe europene prin care sunt sustinute investitiile in cresterea eficientei energetice.

La un moment dat insa este de asteptat ca obiectivul salvarii planetei in fata celei mai importante crize existentialiste a umanitatii, despre care vorbeste cu claritate European Green Deal sa dobandesca o importanta neta in fata oricaror obstacole, precum aceea a finantarii investitiilor in cresterea eficientei energetice a cladirilor, inclusiv prin interzicerea valorificarii economice prin vanzare sau inchiriere a cladirilor care nu sunt eficiente energetic.

Cei care construiesc sau detin in prezent cladiri trebuie sa se astepte ca in decurs de un deceniu (poate si mai devreme) anumite cladiri sa nu poata fi inchiriate sau vandute in masura in care sunt ineficiente energetic. Olanda deja a implementat o noua legislatie in domeniul inchirierii spatiilor de birouri conform careia cladirile cu nivelul "C" de eficienta energetica nu vor mai putea fi inchiriate incepand cu anul 2023.

Certificatele de performanta energetica ale cladirilor vor fi uniformizate la nivel european in baza unei legislatii viitoare mult mai detaliate aplicabile in mod identic pe teritoriul Uniunii.

Mai cu seama in contextul actual pandemic acest viitor poate parea indepartat, insa informarea si anticiparea directiilor viitoare constituie singura abordare responsabila.

Despre autor:

Dr. Daniel MOREANU este avocat reprezentand pe parcursul carierei companii internationale si romanesti de top. In prezent coordoneaza activitatea MOREANU Law o firma de avocatura dinamica din Bucuresti cu expertiza extensiva in urmatoarele domenii: Drept Imobiliar & REITs, Fiducii & Trust-uri, Drept Corporativ & Insolventa, Fuziuni & Achizitii, Litigii, Drept Bancar & Finantari, Dreptul Muncii, Contracte comerciale si Protectia Datelor cu Caracter Personal & G.D.P.R.

Daniel MOREANU este Doctor in Drept cu cea mai inalta distinctie, summa cum laudae, autorul unei lucrari care analizeaza institutia Fiduciei si a Trust-ului, precum si a numeroase articole de specialitate in presa juridica si de business.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#cladiri ineficiente energetic, #vanzare, #inchiriere, #inchiriere cladiri, #vanzare cladiri , #stiri imobiliare