Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Apartamentele vechi au ajuns sa coste la fel sau chiar mai mult decat cele noi

Miercuri, 25 Octombrie 2017, ora 16:36
11157 citiri
Apartamentele vechi au ajuns sa coste la fel sau chiar mai mult decat cele noi
Foto: Arhiva Ziare.com

Preturile apartamentelor vechi sunt apropiate si, in unele cazuri, chiar mai ridicate decat ale celor construite in ultimii ani, conform unei analize realizate de un portal imobiliar.

Aceasta situatie poate avea mai multe cauze, printre care amplasarea mai putin favorabila a blocurilor noi fata de cele mai vechi (chiar in cadrul acelorasi zone), presiunea exercitata asupra preturilor de numarul mare de locuinte noi disponibile spre vanzare si, nu in ultimul rand, conectarea mai slaba a proprietarilor de apartamente vechi la realitatea pietei (comparativ cu dezvoltatorii de proiecte noi).

Cluj-Napoca, orasul care ilustreaza cel mai bine aceasta "anomalie" a pietei, este cel care a consemnat in ultimii ani cel mai alert ritm de scumpire a locuintelor, pretentiile vanzatorilor fiind acum, per ansamblu, mai ridicate decat ale celor din Capitala, conform datelor Imobiliare.ro.

In Cluj-Napoca, preturile medii solicitate pentru apartamentele vechi sunt mai mari decat cele ale unitatilor locative noi in majoritatea zonelor analizate. In zona de centru, preturile pentru apartamentele construite inainte de 1990 sunt de 1.602 euro/mp, iar al celor noi, de 1.579 euro/mp. Exceptie face doar cartierul Marasti, unde valorile sunt, insa, foarte apropiate - 1.414 euro/mp pentru cele vechi si 1.416 euro/mp pentru cele noi.

In Bucuresti, spre deosebire de Cluj-Napoca, lucrurile sunt ceva mai nuantate. Singurele zone in care preturile apartamentelor vechi sunt propriu-zis mai mari decat ale celor noi sunt cele marginase, respectiv Militari (1.000 euro/mp vechi vs. 900 euro/mp noi) si Berceni (984 vs 956 euro/mp noi), acolo unde noile dezvoltari rezidentiale s-au extins mult spre periferie, generand astfel diferente notabile la capitolul localizare.

In cartierele mai bine cotate, precum Mihai Bravu si Titan, locuintele noi sunt vizibil mai scumpe decat cele vechi. In zonele exclusiviste din nordul Bucurestiului, respectiv Herastrau (1.914 euro/mp vechi vs 2.213 euro/mp noi), Floreasca (1.735 euro/mp vechi vs 2.032 euro/mp noi) si Aviatiei (1.642 euro/mp vechi vs 1.853 euro/mp noi), diferentele intre cele doua categorii de apartamente sunt bine conturate, insa in Baneasa (1.575 euro/mp vechi vs 1.600 euro/mp noi) si Bucurestii Noi (1.222 euro/mp vechi vs 1.250 euro/mp noi) pretentiile proprietarilor sunt foarte apropiate.

Timisoara se distinge de celelalte doua analizate prin plaja restransa in care variaza preturile locuintelor, fie ele vechi sau noi. Cu toate ca pretentiile vanzatorilor se situeaza in toate cazurile peste pragul de 1.000 euro/mp, acestea nu depasesc valoarea de 1.150 euro/mp.

In zonele centrale sau semicentrale precum Medicina, Take Ionescu, Punctele Cardinale, preturile ajung in jurul valorii de 1.500 euro/mp, in multe cazuri apartamentele vechi fiind mai scumpe decat cele noi.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#preturi apartamente vechi, #preturi apartamente noi , #preturi apartamente