Dragnea si Tariceanu si-au retras proiectul privind reglementarea Casei Regale, pentru a face unul mai bun

Luni, 05 Martie 2018, ora 15:46 8908 citiri
Foto: Arhiva Hepta.ro

Proiectul pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a Romaniei a fost retras din circuitul legislativ chiar de initiatori, Calin Popescu-Tariceanu si Liviu Dragnea.

"In temeiul art 97 alin (1) din Regulamentul Senatului, solicitam retragerea propunerii legislative pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a Romaniei in calitate de initiatori", se arata in solicitarea inaintata Biroului Permanent al Senatului.

Calin Popescu Tariceanu a explicat, luni, ca este in lucru un nou proiect care sa reglementeze statutul juridic al Casei Regale.

"Acest lucru nu inseamna renuntarea la initiativa, ci schimbarea procedurii in asa fel incat sa fie in conformitate cu prevederile legale in vigoare. Ori de cate ori este necesara infiintarea unei institutii noi, Camera decizionala devine Senatul. Dupa cum stiti, initiativa a fost depusa la Senat, deci ea trebuie retrasa si redepusa la Camera Deputatilor. Forma nu este definitivata, exista proiectul si urmeaza sa-l definitivam cat de curand si sa-l depunem", a declarat Tariceanu, la Parlament.

Acesta a adaugat ca au existat consultari cu reprezentantii Casei Regale.

"Casa Regala nu poate fi totusi un ONG. (...) Am avut consultari si, probabil, daca va mai fi nevoie, aceste consultari pot sa aiba loc oricand, iar in ceea ce priveste folosirea in acest moment a Palatului Elisabeta, nu tine de resortul Parlamentului", a adaugat el.

Liviu Dragnea a explicat si el, luni, ca proiectul avea potentiale riscuri de neconstitutionalitate, motiv pentru care s-a decis rescrierea lui.

"Am facut un nou proiect de lege, care mi se pare ca s-a si depus la Camera, prin care se infiinteaza o institutie ce va administra functionarea Casei Regale, pentru a evita orice risc de neconstitutionalitate si pentru a fi ceva care sa se poata si aplica", a precizat Dragnea, la finalul CEx al PSD.

El a precizat ca reprezentantii Casei Regale nu ar trebui sa plateasca o chirie pentru Palatul Elisabeta.

"Eu nu vreau sa plateasca. Nu cred ca e nevoie sa plateasca chirie. E vorba sa aiba in folosinta. Sunt foarte multe organizatii non-guvernamentale care folosesc gratuit spatii ale statului. (...) Vorbim de un aparat suplu si de costuri foarte mici din partea statului", a sustinut el.

Traseul proiectului Dragnea-Tariceanu

La finalul lunii ianuarie, Liviu Dragnea spunea ca nu renunta la proiectul sau de lege referitor la noul statut al Casei Regale, pentru care Guvernul Tudose daduse aviz negativ.

Sefului PSD i s-a amintit atunci de atitudinea intransigenta a fostului premier Tudose legata de acest subiect, iar Dragnea a raspuns: "Doamna Dancila nu este atat de dura si vorbeste mai placut".

De altfel, Viorica Dancila a participat, chiar la finalul lui februarie, la un pranz de lucru, la Palatul Elisabeta. Aceasta a fost prima intalnire a prim-ministrului cu Familia Regala a Romaniei, de la preluarea mandatului, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

In 29 decembrie 2017, premierul de atunci, Mihai Tudose, declara ca Guvernul va da un aviz negativ proiectului de lege privind reglementarea statutului juridic al Casei Regale, subliniind ca Palatul Elisabeta a fost dat in folosinta regelui Mihai in calitate de fost sef al statului, nu si urmasilor acestuia.

"Tot respectul pentru regele Mihai, pentru ce a reprezentat in istorie, pentru ce a fost pana la moarte. El a fost sef de stat. De aici pana la a da drepturi urmasilor unui sef de stat... Iertati-ma, dar mai avem fosti sefi de stat care au urmasi in viata. (...) Noi nu suntem monarhie.Romania, constitutional, este o republica. Noi am recunoscut anumite merite fostului sef de stat - regele Mihai. Sa ma apuc acum sa recunosc ca exista nu stiu ce coroana pe aici... Iertati-ma, dar nu prea imi vine, ca nu am nici temei legal. Casa Regala este o fundatie. Domniile lor doresc ca aceasta fundatie sa capete statutul de fundatie de interes national. Cu asta sunt de acord", explica atunci Mihai Tudose.

Proiectul privind reglementarea statutului juridic al Casei Regale a fost depus la Parlament de presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, si de presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, in 7 noiembrie.

Propunerea legislativa prevede recunoasterea Casei Regale ca persoana juridica de drept privat si acordarea statutului de utilitate publica.

In plus, legea propune recunoasterea pozitiei de Sef al Casei Regale a Romaniei, ca pozitie onorifica, asimilata protocolar cu aceea a unui fost sef de stat, si cuprinde o serie de prevederi care asigura desfasurarea optima a activitatilor si functiilor de reprezentare ale acesteia.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News