De ce a dat chix pana acum legea Casei Regale

Miercuri, 07 Martie 2018, ora 18:20
5881 citiri
De ce a dat chix pana acum legea Casei Regale

O stire raspandita - intamplator sau nu - cu numai cateva zile inainte de Congresul PSD anunta ca domnii Liviu Dragnea si Calin Popescu-Tariceanu, care depusesera anul trecut la Parlament un proiect privind reglementarea statutului juridic al Casei Regale a Romaniei, l-au retras pur si simplu.

Stilul acesta, cu depunerea unui proiect de catre doua personalitati marcante si retragerea lui dupa o vreme, ca un fel de "pardon, am gresit, ma mai gandesc", ma face sa-mi pun intrebarea: cate alte proiecte or fi fost depuse la repezeala, din greseala, pe negandite, sau intr-o doara, dar n-au fost retrase si, pana la urma, au iesit votate "pe repede", fara sa observe nimeni gugumaniile dinauntru si sa zica macar un pardon?

Faptul ca Parlamentul este forumul suprem al statului, pe care electoratul l-a acreditat cu toata autoritatea de care este capabil, ca sa dezbata si sa aprobe numai legi intelepte, ma face sa privesc cu un respect fara seaman aceasta institutie, chintesenta a vointei natiunii.

Pentru ca legile sa fie cu adevarat intelepte, pentru ca sa nu se strecoare cumva vreo greseala sau vreo virgula pusa nelalocul ei din cauza oboselii, poporul ii rasplateste pe alesii sai cu concedii di granda, cum nu se observa decat la tineretul studios, mandria noastra de maine.

In plus, tot poporul i-a ghiftuit cu indemnizatii regesti, cu pensii speciale exact cat isi doresc chiar ei, atunci cand si le aproba cu mana lor. Totul numai si numai pentru ca tot ce fac ei sa iasa impecabil.

Iar parlamentarii nostri ce fac? Nu este vorba numai de cei doi lideri, e vorba de incompoarabil mai multi - isi permit sa depuna proiecte de legi negandite, sa le retraga, sa le modifice si sa le depuna din nou, fara sa ne garanteze nimeni ca nu se mai razgandesc o data, ca nu le modifica din nou, nu le depun iarasi, nu le retrag dupa ce se razgandesc si nu se ragandesc din nou dupa ce le-au mai depus inca o data.

Nu mi se pare deloc ceva demn de rangul Parlametului sa depui mai intai documentul si abia apoi sa te gandesti, sa te razgandesti si sa te joci de-a ganditul si razgaditul in vazul lumii.

Dar sa revenim la proiectul de Lege a Casei Regale, un unicat in legislatia romaneasca. Cine si-a asumat raspunderea sa-l elaboreze, sa-l depuna, sa se razgandeasca, sa-l redepuna si - eventual - sa se mai gandeasca sau sa se mai razgandeasca?

N-as vrea sa deranjez pe cineva anume, dar nici nu pot trece cu vederea faptul ca interesantul unicat legislativ l-au initiat doi ingineri raspopiti intre timp, din care unul republican declarat, iar altul declarat pro-monarhist.

Nu neg dreptul oricarui parlamentar sa prezinte initiative legislative, dar nici nu-mi vine sa gandesc ca ele pot fi lasate la mana unor diletanti in materie, a amatorilor dornici sa se afirme in domenii pe care fara indoiala nu le cunosc.

Parca imi vine sa cred ca n-ar fi ajuns ei in faza de a-si retrage proiectul de lege daca, de exemplu, ar fi cerut asistenta unor personalitati de vaza din mediul academic sau universitar: istorici, sociologi, juristi, literati, politologi, memorialisti, documentaristi si neaparat economisti, care sa studieze impactul initiativei asupra culturii romanesti, asupra viitorului si al cheltuielilor propuse, in raport cu rezultatele preconizate.

Fara un studiu de impact, fara punctul de vedere al unor cunoscatori de inalta probitate, este normal ca proiectul elaborat de persoane fara alta recomandare decat cea a bunelor intentii (daca intr-adevar sunt bune!) sa ajunga in situatia de a fi retras.

Sa-mi fie iertata comparatia, dar pentru mine doi ingineri porniti sa conceapa singuri proiectul Casei Regale a Romaniei suna ca si cum doi tinichigii auto incearca sa faca o operatie pe cord deschis.

Pana la urma, imi pun insa si o alta fireasca intrebare: ce i-o fi indemnat pe cei doi presedinti de Camere, fiecare cu alta optiune privind monarhia sau republica, sa se oboseasca, elaborand cu mana lor initiativa, fara sa-i fi manat nimeni de la spate, asa cum e obiceiul la noi?

Rareori s-au vazut la noi asemenea initiative neasteptate si costisitoare, fara sa aiba la baza niste protestatari adunati in strada, vreo organizatie internationala care baga sula-n coaste, vreun stat care ne face semne cu degetul la obraz, sau nevoia de a face genuflexiuni cand se apropie alegerile.

Ideea de a statuta Casa Regala ar putea fi benefica pentru tara, dar mi se pare mult prea deosebita pentru a fi lasata pe mana unor amatori. Cred ca ar fi intelept ca proiectul de lege sa porneasca de la opinia unor personalitati chiar de la Academia Romana, aproape singura institutie de seama unde se pare ca poti accede si altfel decat sustinut de partidele coalitiei si de CEx-ul lor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se redeschide Domeniul Regal de la Săvârșin. Evenimentele programate în această primăvară
Când se redeschide Domeniul Regal de la Săvârșin. Evenimentele programate în această primăvară
Domeniul Regal de la Săvârşin se redeschide pentru vizitatori la finalul lunii aprilie, cu un târg de primăvară şi un festival culinar, anunţă reprezentanţii Casei Regale pe paginile de...
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
#Casa Regala a Romaniei, #Liviu Dragnea Casa Regala, #Calin Popescu Tariceanu Casa Regala, #Legea Casei Regale , #Margareta