Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Românul care a descoperit nereguli grave la casa pe care a cumpărat-o: La cât ajung despăgubirile pe care trebuie să i le plătească fostul proprietar

Marti, 07 Martie 2023, ora 10:24
14215 citiri
Românul care a descoperit nereguli grave la casa pe care a cumpărat-o: La cât ajung despăgubirile pe care trebuie să i le plătească fostul proprietar
Zonî în care s-au construit case FOTO Pixabay

Un bărbat din Constanța a fost trimis în judecată pentru înșelăciune, după ce a vândut o casă pe care a construit-o în regim propriu și care avea probleme la fundație.

Alături de el, a fost trimisă în judecată și o femeie, care s-a ocupat de documentație, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată. După finalizarea laturii penale, judecătorii au dispus să se rejudece latura civilă.

Pe 3 martie, magistrații din cadrul Judecătoriei Constanța au dat decizia, scrie focuspress.ro.

„Admite, în parte, acțiunea civilă exercitată de către partea civilă şi obligă pe inculpatul G.M. la plata sumei de 131.084,42 lei către partea civilă, cu titlu de daune materiale, și la plata sumei de 15.000 de lei, cu titlu de daune morale. Obligă pe inculpatul G.M. să plătească părții civile G.G. cheltuielile judiciare făcute de aceasta, în cuantum de 1.200de lei.

Admite cererea părţii civile şi dispune luarea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile, inclusiv venituri ale inculpatului G.M., prezente şi viitoare, până la concurenţa valorii pagubei și a cheltuielilor de judecată, respectiv 147.284,42 lei“, potrivit minutei judecătorești din data de 3.03.2023.

În fapt, persoana vătămată a achiziționat o casă în județul Constanța, în Cumpăna – potrivit informațiilor noastre –, de la inculpat, care era finalizată în proporție de 80%. Au negociat preţul casei la suma de 58.000 de euro şi, la câteva zile de la vizionarea locuinţei, aceasta i-a dat inculpatului, cu titlu de avans, suma de 1.000 de euro şi au încheiat antecontractul de vânzare-cumpărare, urmând ca diferenţa, de 57.000 de euro, să fie achitată după obţinerea creditului imobiliar.

În data de 7.06.2012 au semnat contractul de vânzare-cumpărare, fiind achitată şi diferenţa de bani. După finalizarea contractului de vânzare-cumpărare, partea vătămată s-a deplasat la locuinţa inculpatului, unde a intrat în posesia cheilor de la casă şi a documentaţiei de construire.

La scurt timp, după ce a studiat documentaţia, a constatat că executarea lucrărilor de construcție a casei au început la data de 28.07.2011 şi s-au terminat la data de 12.10.2011, motiv pentru care a avut primele suspiciuni cu privire la respectarea proiectului. În cursul lunii iunie 2013, cu ocazia racordării la reţeaua de gaze naturale a locuinţei, bărbatul a constatat că fundaţia casei este realizată din piatră şi nu are beton.

I-a adus la cunoştinţă acest aspect inculpatului, care i-a comunicat că el nu mai deţine o echipă de muncitori, dar este de acord să îndrepte acest lucru. În acest sens, partea vătămată i-a prezentat inculpatului un deviz estimativ în valoare de 10.000 de euro, întocmit de o firmă autorizată, deviz cu care acesta nu a fost de acord, spunându-i că nu va face nimic şi că îl poate da în judecată.

Ceea ce s-a și întâmplat. A fost adus un expert, care a confirmat că fundația nu este stabilă și nu respectă proiectul. Partea vătămată a depus plângere pentru înșelăciune, în cauză fiind cercetat constructorul/vânzătorul, dar și persoana care s-a ocupat de documentație și care avea obligația de a verifica fiecare stadiu al lucrării. În plus, ea a recunoscut că a întocmit memoriul ce a dus la recepția lucrării doar pe încredere, fără a face verificări. Însă, pentru infracțiunea de care era acuzată, și anume fals în înscrisuri sub semnătură privată, procesul penal a încetat, pentru că a intervenit prescripția răspunderii penale.

Vânzătorul a fost trimis în judecată pentru înșelăciune și pentru uz de fals, dar a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare, pentru înșelăciune, pentru cealaltă faptă intervenind prescripția răspunderii penale.

Decizia a rămas definitivă la Curtea de Apel Constanța la data de 30.03.2022, atunci când s-a dispus rejudecarea laturii civile. Astfel, aceasta s-a reîntors la Judecătorie, decizia fiind dată de magistrați pe 3.03.2023. Inculpatul are de dat 147.000 de lei cu titlu de daune materiale și morale, iar bunurile sale au fost puse sub sechestru până la efectuarea plății.

Decizia nu este încă definitivă.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#casa cumparare, #nereguli, #proces, #despagubiri, #fost proprietar , #proiecte case
Comentarii
Poza liviu_69
liviu_69
rank 5
Altii dau bani grei pentru o fundatie cu bile.