Paguba uriașă a unor români care au cumpărat ieftin o casă veche: "Aviz amatorilor!"

Miercuri, 12 Octombrie 2022, ora 04:00
25469 citiri
Paguba uriașă a unor români care au cumpărat ieftin o casă veche: "Aviz amatorilor!"
Casă veche în renovare FOTO Facebook/ Cristina Manole

Crește numărul românilor care își cumpără o proprietate la țară sau un teren pe care să construiască o casă.

Unii sunt atrași de casele vechi fie datorită prețurilor mici, fie pentru că sunt dornici să le recondiționeze și să le readucă la viață.

Este cazul unei românce care a relatat experiența personală într-o postare pe Facebook. Aceasta a mărturisit că a cumpărat o casă veche săsească pentru suma de 15.000 de euro, iar lucrările de renovare ajung la 80.000 de euro.

"Bună ziua grup, vin la voi cu o întrebare și aș aprecia răspunsurile cinstite. Voi ce probleme ați întâmpinat în renovarea caselor vechi?

Pentru că există acest trend în care toți postează doar lucrurile frumoase și bune, dar nimeni nu vorbește despre "lupta" de a readuce case vechi de peste 100 de ani în timpurile noastre.

Noi am cumpărat o casă veche săsească cu teren de 3000 de metri cu 15 000 de euro.

În naivitatea noastră am crezut că vom cheltui maxim 40.000 de euro pentru a o readuce la forma inițială, însă după numeroase echipe de constructori și meșteri locali, suma merge către 80000 de euro...

Tragedia este că dacă vom fi nevoiți să vindem vreodată, nimeni nu ne va oferi aproape 100.000 de euro.

Apoi nu putem găsi meșteri, este foarte greu, deși suntem în Transilvania, nimeni nu este interesat.

Îmi puteți recomanda pe cineva din jurul Brașovului sau Făgăraș?

Suntem oarecum dezamăgiți, probabil de așteptările noastre și, din păcate, acum înțeleg de ce atât de multe case vechi ajung ruine. Pentru că efortul financiar și stresul de a găsi oameni care să le lucreze este enorm. Și este păcat, pentru ca sperăm să readucem la viață o parte din acea zonă", a scris femeia pe grupul Mutat la țară - viața fără ceas.

"Este mai costisitor să renovezi decât să construiești de la zero"

Postarea a adunat peste o sută de comentarii în care sunt relatate dificultăți asemănătoare, iar mulți îi încurajează să meargă mai departe.

"Într-adevăr este mai costisitor să renovezi decât să construiești de la zero, dar aceste case merită renovate pentru farmecul lor și pentru inima celor care visează la așa ceva, iar de nou nu se poate face!

Nu este pentru oricine, dar nici oferta de case renovate corect și frumos nu prea există! Eu cred că zona este în creștere și cumva își va merită efortul. Poate puteți închiria, dacă este o zonă frumoasă sau poate o veți vinde la prețul corect.

Toate prețurile la materiale și manoperă au sărit în aer de ceva timp și nici o casă nouă nu o faci cu puțini bani. Noi renovăm în Râșnov o casă săsească și, tot la fel, costurile ne-au depășit cu mult calculul inițial, prima echipa de așa-zis constructori au făcut multe greșeli pe care a trebuit să le reparăm, însă până la urmă am dat de meseriași buni și suntem multumiți se ceea ce se arată.

Au fost mult mai mult efort decât am crezut în a curăța curtea și a evacua molozul rezultat din demolările necesare, a fost greu să găsim soluții moderne, dar compatibile cu o casă veche pentru a nu strica mai mult decât reparăm, ne-a costat mai mult totul vrând să păstrăm cât mai mult din materialele tipice zonei, gen țigla în loc de tablă, tâmplărie de lemn în loc de pvc și așa mai departe.

Vă putem recomandă și ceva meșteri, dar depinde în ce fază sunteți! Succes în ceea ce va propuneți și inima sus!"

"Oameni buni, când iei o casă veche sau o moștenești, cred că niciodată nu trebuie să te gândești să o vinzi și să faci profit. Tot văd discuții asemănătoare gen "nu mai scoți banii". Dacă vrei să câștigi din imobiliare, clar orașe aglomerate, acolo investești, renovezi vinzi și scoți profit.

În rest e poezia ta, să îți faci de lucru, să te simți bine ca mic gospodar, nu businessman. E total greșit să încerci să fii business la țară. Țara e un colț de rai. Eu aș investi pentru mine și să mă gândesc să o las amintire - moștenire urmașilor, căci poate vreunul din ei vibrează în interior, în sufletul lui, la fel ca și mine. Despre asta e vorba. Trebuie să îți dea putere gândul că ceea ce faci la țară, ce construiești, poate copilul tău va veni în același loc și se va gândi "Doamne câte lucruri frumoase au făcut părinții mei aici... Pe unde pun eu mâna, a fost și mâna lor cândva....""

"Și noi am cumpărat casă veche și iată câteva situații neprevăzute ce ridică costurile

  • calitatea fundației, fără săpare nu puteți ști ce este acolo. (Vecinii au cumpărat o casă fără fundație.. așa a fost făcută)
  • calitatea bârnelor ce susțîn tavanul
  • cum curge apă de pe teren (poate necesită drenaj)
  • calitatea apei din locație și dacă seacă fântână .. alte costuri, altă distracție
  • calitatea acoperișului.. structură, țiglă.
  • coșurile de fum.. necesită îmbunătățiri sau nu
.

Astea îmi vin în minte la început, dar mai sunt. Eu nu aș mai repeta experiența cu casă veche. Aș costrui de la 0. Clar!"

"Suntem în aceeași situație cu a ta. La început așa am gândit și noi, nu ne vom recupera niciodată banii, în cazul în care vom dori să vindem, dar pe parcurs am ajuns la concluzia că mai important este faptul că ne place foarte mult casa, ne place senzația de maximă relaxare când suntem acolo, decât toți banii cheltuiți".

"Renovarea unei case vechi este mai scumpă decât construcția uneia noi. E logic, având în vedere că trebuie să cureți, să dai jos, pe alocuri dărâmi și construiești la loc. Restaurarea, costă și mai mult, cam dublu, intrucât cere multă atenție și măiestrie. Oricine cumpără case vechi, trebuie să știe la ce se înhamă, că durează mai mult decât o construcție nouă și are mulți bani pe care nu îi va recupera niciodată, dacă acea construcție nu se află într-o zonă de maxim interes turistic. Doar visele și bunele intenții nu ajung. Regret că ați ajuns în această situație, dar aviz amatorilor!".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#casa batraneasca, #pret mic, #costuri mari, #renovare, #mesteri , #proiecte case