Romanele polițiste ale Agathei Christie, modificate pentru a elimina limbajul potențial ofensator

Luni, 27 Martie 2023, ora 16:27
4295 citiri
Romanele polițiste ale Agathei Christie, modificate pentru a elimina limbajul potențial ofensator
Romanele scriitoarei Agatha Christie, reeditate pentru a elimina limbajul ofensator FOTO Hepta

Potrivit ziarului The Telegraph din Marea Britanie, editorul HarperCollins a editat unele pasaje și a eliminat complet altele din noile ediții digitale ale unora dintre cărțile Agathei Christie.

Modificările aduse cărților, publicate între 1920 și 1976, anul morții lui Christie, includ modificări ale monologului interior al naratorului. De exemplu, descrierea lui Poirot despre un alt personaj ca „un evreu, desigur” din romanul de debut al lui Christie, „The Mysterious Affair at Styles”, a fost eliminată din noua versiune.

Pe parcursul versiunii revizuite a colecției de nuvele „Cazurile finale ale domnișoarei Marple și alte două povești”, cuvântul „nativ” a fost înlocuit cu „local”, relatează The Telegraph, vitat de cnn.com.

Un pasaj care descrie un slujitor drept „negru” și „rânjind” a fost revizuit, iar personajul este acum numit pur și simplu „încuviințare din cap”, fără nicio referire la rasa sa.

Și în romanul din 1937 „Moartea pe Nil”, referirile la „oamenii nubieni” au fost eliminate.

Telegraph raportează că HarperCollins a lansat unele dintre reeditări în 2020, urmând să fie dezvăluite mai multe.

Schimbările aduse celebrelor povești polițiste au loc după ce luna trecută s-a constatat că romanele clasice pentru copii ale lui Roald Dahl au primit un tratament similar.

Modificările aduse cărților lui Dahl i-au împărțit pe fanii unor lucrări precum „Charlie și fabrica de ciocolată” și „James și piersicul uriaș”, unii susținând că rescrierea literaturii clasice este o formă de cenzură.

Editorul Puffin a răspuns la controversă anunțând că va lansa două versiuni, una modificată și una clasică, pentru a oferi cititorilor „alegerea de a decide cum trăiesc poveștile magice și minunate ale lui Roald Dahl”.

Mircea Cărtărescu, nominalizat la un prestigios premiu internațional
Mircea Cărtărescu, nominalizat la un prestigios premiu internațional
Scriitorul Mircea Cărtărescu a anunțat că a fost nominalizat pentru ”The International Dublin Literary Award” pentru romanul ”Solenoid”. "”Solenoid” se află pe lista scurtă a...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#carti, #limbaj nepotrivit, #corectare, #editare, #roman, #Agatha Christie , #Marea Britanie