Decizie a Curții de Justiție a UE: "Statul român nu are voie să îți taie buletinul, dacă tu ai domiciliul în străinătate!"

Luni, 26 Februarie 2024, ora 11:19
11273 citiri
Decizie a Curții de Justiție a UE: "Statul român nu are voie să îți taie buletinul, dacă tu ai domiciliul în străinătate!"
Carte de identitate FOTO Facebook/Serviciul de evidență a populației Vaslui

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis săptămâna trecută faptul că refuzul României de a elibera cărți de identitate cu domiciliul în orice alt stat membru este ilegal.

În decizie se arată că refuzul unui stat membru de a elibera unuia dintre cetățenii săi o carte de identitate cu valoare de document de călătorie pentru singurul motiv că are domiciliul în alt stat membru este contrar dreptului Uniunii.

În această cauză, Înalta Curte de Casație și Justiție a adresat o întrebare preliminară cu privire la interpretarea dreptului uniunii europene în legătură cu refuzul statului român de a elibera cărți de identitate românilor cu domiciliul în Diaspora, se arată într-un counicat REPER.

„Statul român a tratat mult timp cetățenii din Diaspora ca pe niște cetățeni de mâna a doua, pedepsindu-i pentru faptul că au părăsit țara în căutarea unui trai mai bun. Refuzul de a le elibera cărți de identitate românești cu domiciliul în Diaspora, mai ales în condițiile în care avem nevoie de carte de identitate pentru aproape orice demers pe care îl efectuăm în România, demonstrează reaua-credință a statului.

De zeci de ani, Ministerul Afacerilor Interne se ascunde în spatele acelor pașapoarte speciale pentru românii cu domiciliul în străinătate, care în România nu sunt acte de identitate, ci doar documente de călătorie. Propunerea legislativă PL-x nr. 324/2023 pe care am inițiat-o alături de colega mea, Oana Cambera, este singura propunere cu un parcurs legislativ impecabil, obținând toate rapoartele și avizele favorabile și votul a 106 din 107 senatori pentru adoptarea propunerii.” a declarat Simina Tulbure, deputată REPER de Diaspora și coinițiatoarea propunerii legislative.

Parlamentarii Reper punctează faptul că mulți români mint în legătură cu reședința tocmai de teama de a nu-și pierde cartea de identitate.

„Diferența de tratament între românii din țară și cei din Diaspora pe care a subliniat-o Curtea în recenta hotărâre este evidentă.

Este bine-cunoscut faptul că statul obligă românii să mintă asupra domiciliului lor. Un număr impresionant de români care locuiesc de fapt în străinătate își declară domiciliul în România, tocmai pentru a nu pierde cartea de identitate, acest document necesar în special în relația cu statul român.

În cauza de la CJUE, Guvernul român a invocat faptul că nu poate înscrie domiciliul în străinătate pe cartea de identitate, ceea ce este absurd în condițiile în care alte state precum Franța înscriu fără probleme atât pe cartea de identitate cât și pe pașaport domiciliul cetățenilor lor care se află în străinătate.

Sunt convinsă că toți parlamentarii vor fi de acord cu urgentarea adoptării propunerii noastre legislative, mai ales în contextul hotărârii Curții de Justiție a Uniunii Europene.” a subliniat Oana Cambera, deputată REPER de Ilfov și coinițiatoarea propunerii legislative.

Propunerea REPER care pune legislația română în conformitate cu dreptul Uniunii Europene se află în ultimele etape ale procesului legislativ, fiind necesar doar raportul comun al comisiei juridice și al comisiei pentru administrație publică pentru ca acesta să poată fi votat și de plenul Camerei Deputaților.

Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan a dat cărțile pe față după ani buni. Primarul Bucureștiului a explicat de ce a ieșit din USR, partidul pe care l-a fondat. Ruptura dintre Nicușor Dan și USR a surprins pe...
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 42 Municipiul Bucureşti a respins candidatura Dianei Şoşoacă, preşedintă a partidul S.O.S. România, pentru funcţia de primar general al Capitalei,...
#carte de identitate, #diaspora, #Curtea Europeana de Justitie, #reper , #stiri politice