Carnetele de note ale elevilor trebuie schimbate, însă școlile nu sunt obligate. Ce trebuie să facă părinții

Joi, 08 Septembrie 2022, ora 23:37
4237 citiri
Carnetele de note ale elevilor trebuie schimbate, însă școlile nu sunt obligate. Ce trebuie să facă părinții

Carnetele de note ale elevilor și cataloagele trebuie schimbate în această săptămână, potrivit ordinului de ministru publicat în Monitorul Oficial.

Numai că școlile nu sunt obligate să le asigure gratuit, iar unii părinții nu știu cum să facă rost de ele. În mod normal, un carnet costă în jur de câțiva lei, însă sunt firme găsite pe internet care cer și 30 de lei pentru un carnet, acuză părinții pe paginile de socializare.

Trebuie reclamate astfel de cazuri

Iulian Cristache, preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, îndeamnă părinții să reclame astfel de cazuri.

"Ne susținem punctele de vedere ca Federație și reacționăm la orice nereguli din sistemul educațional. Dacă se întâmplă în școli aceste lucruri, îi rugăm pe părinți să ne sesizeze atât pe noi, cât și pe cei din ministerul Educației", a spus Iulian Cristache.

Carnetele nu trebuie schimbate în mod obligatoriu

"Am văzut și eu niște reacții pe rețelele de socializare și pe grupurile de părinți referitoare la carnetele de note. Numai că, vedeți voi, în Ordin scrie că aceste carnete trebuie schimbate, însă dacă studiem cu atenție documentele putem să observăm că acest lucru nu este unul obligatoriu", declară președintele Federației.

Așadar, părinții pot să stea liniștiti, pentru că elevii care vor deține în continuare carnete de note vechi nu vor putea fi sancționați.

Ce pot să facă școlile

Cu toate că școala nu este obligată să achiziționeze carnete elevilor, sunt mulți directori de unități de învățământ care recurg la acest lucru, tocmai pentru a-i scuti de o grijă pe părinți.

Potrivit legii, școala are posibilitatea să achiziționeze carnete din buget, de la capitolul "alte bunuri și servicii".

"Sper că nu sunt prea mulți acei directori și diriginți care nu vor să îi ajute pe părinți. Carnetele pot fi ușor cumpărate de către unitatea de învățământ din bugetul propriu.

Prețul unui carnet este în jurul sumei de 1 leu, deci nu vorbim despre niște costuri mari. Și carnetele noi s-au achiziționat, în special, pentru cei care încep ciclul primar, gimnazial. Sub nicio formă pentru cei care sunt deja în școală și nu au carnet", a explicat Iulian Cristache.

Schimbări și în privința cataloagelor

Peste 700 de unități școlare din România au intrat, anul acesta, într-un program-pilot implementat de Ministerul Educaţiei, și au fost nevoite să renunțe la catalogul clasic și să opteze pentru cel electronic.

Introducerea catalogului electronic va reprezenta un obstacol în calea elevilor care obișnuiau să chiulească de la ore, deoarece de acum părinții vor avea acces online la întreaga situație a copiilor, în timp real.

Tânără reținută după ce a înlocuit banii părinților săi cu bancnote false. Cum au aflat aceștia ce a făcut fiica lor
Tânără reținută după ce a înlocuit banii părinților săi cu bancnote false. Cum au aflat aceștia ce a făcut fiica lor
O tânără de 24 de ani a fost reţinută, după ce a sustras bani din locuinţa părinţilor şi i-a înlocuit cu bancnote falsificate. Fapta a fost depistată când părinţii au încercat să...
Peste 1 milion de români au consumat cel puţin o dată droguri. Avertismentul unui expert
Peste 1 milion de români au consumat cel puţin o dată droguri. Avertismentul unui expert
Numărul românilor care au încercat cel puţin o dată în viață drogurile se apropie de 1,5 milioane, o creştere cu circa 50% faţă de cel mai recent raport oficial, a declarat marți, 23...
#carnete, #elevi, #scoli, #taxe, #parinti, #ordin ministru , #elevi