Sfaturi și trucuri pentru gătit carne vită

Advertorial
Joi, 08 Septembrie 2022, ora 16:42
6977 citiri
Sfaturi și trucuri pentru gătit carne vită
FOTO: unsplash.com

Carnea de vită sau mânzat poate fi preparată în atât de multe feluri încât a sedus, fără îndoială, cei mai mari bucătari și a contribuit la îmbogățirea patrimoniului gastronomic. Suculentă și gustoasă, carnea de vițel poate fi savurată cu orice ocazie.

Cumpărarea cărnii de mânzat sau de vită

Atunci când este cumpărată, orice carne vită sau mânzat trebuie să aibă o granulație strânsă și o culoare roz pal cu o grăsime albă, fermă și satinată. Specialiștii în produse congelate sau proaspete oferă multe bucăți diferite de carne vită sau mânzat în secțiunea lor de carne.

Depozitarea cărnii de vită sau mânzat

Carnea de vițel poate fi păstrată în partea cea mai rece a frigiderului, între 0 și 4°C, și în ambalajul original sau în hârtie de măcelărie (2-3 zile, în funcție de mărimea bucății) sau în tăvi/UVCI (data limită de consum indicată pe ambalaj).

Orice carne vită sau mânzat congelată poate fi păstrată în congelator timp de câteva luni (data limită de consum sau data de expirare indicate pe ambalaj).

Gătitul cărnii de vițel sau mânzat

La grătar, la tigaie, sote sau la cuptor, carnea de vită sau mânzat se pretează bine la toate tipurile de gătit, de la cele mai simple la cele mai rafinate. Cu toate acestea, trebuie gătită în același mod ca și carnea sa: cu finețe și delicatețe. Bucățile de carne vită sau mânzat, diferite unele de altele, nu sunt gătite toate în același mod.

Unele trebuie gătite încet și ușor într-o oală pentru a obține o topire și o aromă maxime: acestea sunt bucățile de carne înăbușite. Pentru a conferi mâncărurilor fierte la foc mic mai multă textură și aromă, amestecați diferite bucăți. O bună mânare de carne vită sau mânzat, bogată în textură și aromă, se prepară cu minimum două tipuri de carne: o carne cu conținut scăzut de grăsime, cum ar fi umărul sau gulerul, și o carne striată, cum ar fi mușchiul sau flancul.

Alte feluri de carne, în mod natural fragedă, se gătesc mult mai repede: în funcție de mărimea sau greutatea lor, se prăjesc la tigaie sau la grătar. Pentru acestea din urmă, este important să nu uitați să le scoateți din frigider cu puțin timp înainte de a le găti: puse din nou la temperatura camerei, ele nu sunt atacate de o diferență prea mare de temperatură în momentul gătitului. Este esențial ca, odată gătite, să le lăsați să se odihnească, căldura este distribuită uniform, ceea ce le permite să se relaxeze și, astfel, să își păstreze frăgezimea și aroma: pentru escalopes, coaste și grenadine, timpul de repaus trebuie să fie egal cu timpul de gătire, iar pentru piesele mari, cum ar fi fripturile sau pătrățelele, jumătate din timp.

Carnea congelată, în special carnea la grătar, la tigaie și la cuptor, trebuie dezghețată timp de câteva minute în cuptorul cu microunde sau timp de câteva ore în frigider înainte de a fi gătită, dar niciodată la temperatura camerei. Pentru a rămâne suculente, cotletele de vițel trebuie să fie prăjite la temperatură ridicată și apoi gătite la foc mic. Cel mai bine este să evitați grătarul, deoarece o tigaie este mai potrivită. În timpul procesului de gătire și pentru ca carnea să nu-și piardă sucul, nu înțepați niciodată carnea cu o furculiță pentru a o întoarce, ci folosiți o spatulă. În mod similar, carnea nu trebuie sărată până când nu este gata să fie servită. Carnea de vițel se consumă cel mai bine abia roz sau mediu, adică nu rară, nu roz și cu siguranță nu prea gătită. Gradul de gătire a cărnii de vițel pentru grătar sau la tigaie și pentru prăjire variază în funcție de gustul fiecăruia. Fiecare grad de coacere are propriul timp de gătire.

Carnea de vițel este foarte bună pe grătar: se marinează într-un amestec delicat pe bază de ulei și apoi se prăjesc ușor pe grătar, pe un grătar ușor îndepărtat de cărbuni.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#carne vita, #carne manzat, #preparare carne , #stiri life style