Opozitia sesizeaza CCR privind legea semnata de Carmen Dan si Iordache: Se acopera ilegalitatile din 10 august

Luni, 08 Iulie 2019, ora 19:15 2645 citiri
Foto: Arhiva Ziare.com

Deputatul PNL Ovidiu Raetchi, vicepresedintele Comisiei de Aparare, a anuntat, luni, ca PNL si USR au depus o sesizare la Curtea Constitutionala a Romaniei in legatura cu Legea pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul ordinii si sigurantei publice, semnata de Carmen Dan si Florin Iordache. Raetchi sustine ca documentul are prevederi "neclare si cu evident potential abuziv".

"Partidul National Liberal si USR au depus astazi sesizarea de neconstitutionalitate referitoarea la modificarea si completarea unor acte normative din domeniul ordinii si sigurantei publice (PLx nr. 254/2019) cu scopul de a bloca la CCR aplicarea unor prevederi neclare si cu evident potential abuziv din cadrul acesteia. Legea despre care vorbim, semnata de Carmen Dan si Florin Iordache, a fost respinsa si in trecut de CCR, ea fiind practic redepusa si impinsa prin Parlament de majoritatea PSD inclusiv prin abuzuri dovedite in consemnarea voturilor Opozitiei in comisii", a declarat Ovidiu Raetchi.

El considera ca motivul pentru Carmen Dan doreste sa isi impuna acest proiect este sa scape de remaniere si sa acopere prin articole de lege ilegalitatile comise de jandarmi la protestele din 10 august.

"Motivul pentru care ministrul Carmen Dan a tinut cu orice pret sa impuna acest proiect, in speranta de a scapa de remaniere, este incercarea de a acoperi prin noi articole de lege ilegalitatile comise de jandarmii din subordinea sa la represiunea din 10 august, cand protestatari pasnici au fost loviti in cap cu instrumente ilegale, desi nu prezentau niciun pericol pentru fortele de ordine. In ciuda dovezilor evidente in acest sens, Carmen Dan nu a stabilit sanctiuni pentru cei vinovati si a prezentat doar cateva cuvinte irelevante dintr-un raport pe care ulterior l-a secretizat, refuzand sa il prezinte procurorilor si opiniei publice", a explicat deputatul liberal.

Raetchi spune ca prin acest proiect de lege folosirea violentei in raport cu cetateanul devine mai arbitrara si mai usor de justificat.

"Iata de ce ministrul Dan incearca, prin noile prevederi legale, sa faca mult mai usoare si mai neclar definite motivele pentru care un cetatean poate fi condus la sectie. De asemenea, folosirea violentei in raport cu cetateanul devine mai arbitrara si mai usor de justificat, fiind dificil sa mai fie tras la raspundere un reprezentat al fortelor de ordine care foloseste forta in mod disproportionat. Practic, prin acest proiect de lege Carmen Dan a incercat sa ascunda masuri abuzive si neconstitutionale printr-o serie de articole necesare in vederea clarificarii atributiilor oamenilor legii", a precizat Ovidiu Raetchi.

Deputatul liberal considera ca ministrul Carmen Dan nu are autoritatea morala de a gira prin lege restrangerea drepturilor cetatenesti.

"In mod evident, ministrul Carmen Dan - artizanul reprimarii violente din 10 august - nu are autoritatea morala pentru a gira prin lege restrangerea drepturilor cetatenesti si cresterea atributiilor oamenilor din subordinea sa inclusiv in zona prevenirii terorismului - element care se poate transforma intr-un instrument foarte periculos de supraveghere in mainile PSD", a mai declarat Ovidiu Raetchi.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Scrie pe Ziare.Com