Ce sunt cârligele de remorcare și cum se utilizează?

Advertorial
Joi, 24 Noiembrie 2022, ora 17:31 2999 citiri
FOTO: unsplash.com

Acest ghid este menit să servească drept introducere de bază în ceea ce privește cârligele de remorcare și utilizarea acestora. În situații reale, este foarte recomandat să lași remorcarea în seama unor profesioniști cu experiență – mai ales dacă ai nevoie de recuperarea unui vehicul imobilizat.

Este important să reții că tractarea unui vehicul sau a unui echipament este o activitate potențial periculoasă, chiar și atunci când este efectuată corect. Pe de altă parte, tractarea necorespunzătoare a unui vehicul poate duce la deteriorarea unuia sau a ambelor vehicule. De asemenea, poate duce la răniri grave sau chiar la deces.

Ce este un cârlig remorcare?

Un cârlig remorcare este o unealtă de bază pe care o poți atașa la vehiculul tău pentru a-l putea trage în siguranță. Cârligele de remorcare sunt utilizate pentru tractarea vehiculelor, iar utilizarea unuia sau a mai multor cârlige de remorcare este pur și simplu o alegere mult mai bună decât alternativa – agățarea lanțurilor sau a curelelor de remorcare direct pe axele roților, pe suspensie sau pe bare de protecție.

Când vine vorba de tractarea unui vehicul, punctele de fixare de pe cadru în care se introduce un astfel de cârlig remorcare sunt unele dintre puținele locuri concepute pentru a rezista la întreaga forță a vehiculului tras. Cârligele de remorcare, odată instalate corespunzător, vor contribui în mare măsură la prevenirea deteriorării ambelor vehicule și te vor ajuta să te asiguri că îți poți transporta mașina în siguranță.

Tipuri de cârlig remorcare

Există mai multe tipuri de cârlig remorcare și există, de asemenea, o mare varietate de stiluri din care poți alege. Este întotdeauna important să ții cont de faptul că ai nevoie de tipul potrivit de cârlig remorcare pentru punctele de fixare de pe mașina ta.

Cârlig remorcare cu inel D – Majoritatea vehiculelor pot folosi un cârlig remorcare în forma tradițională de cârlig îndoit, care este deschis pe o parte. În plus, poți avea și ceea ce se numește cârlig remorcare cu inel D pentru a avea o fixare mai sigură pentru o curea de remorcare. Cârligele de remorcare pot veni, de asemenea, cu un capăt filetat care îți permite să le atașezi la o ancoră de recuperare în partea din față a mașinii și a camionului, dacă ai nevoie vreodată să o tractezi.

Cârligul de prindere – Cârligele de prindere, care sunt, de asemenea, adesea denumite cârlige de remorcare de montare, sunt concepute pentru utilizare intensă. Prin urmare, le vei găsi adesea folosite la vehiculele cu tracțiune integrală și la camioanele de mare tonaj.

Cârlige duble de prindere – Acestea sunt făcute pentru a fi robuste și durabile, iar cele mai multe dintre ele sunt prevăzute cu un zăvor pentru a fixa cârligul în poziție în timp ce vehiculul este tras pe un teren mai accidentat. Un motiv comun pentru utilizarea unui cârlig de prindere este pentru situațiile în care un vehicul este blocat și nu poate ieși din nisip sau noroi doar cu ajutorul propriei forțe – un cârlig de prindere este cârligul de remorcare ideal pentru o recuperare asistată cu ajutorul unui alt vehicul.

La ce este folosit un cârlig remorcare?

Un cârlig remorcare este utilizat atât pentru tractare, cât și pentru recuperarea vehiculelor. Poți în continuare să tractezi sau să recuperezi un vehicul fără a utiliza un cârlig remorcare – de fapt, furnizorii de servicii de remorcare care îndepărtează vehiculul cu un camion de remorcare vor utiliza de obicei o bară transversală de remorcare cu ridicare a roților care se ține în schimb de roțile din față sau din spate ale mașinii.

Dacă nu ai o bară transversală de remorcare cu ridicare, sau un camion de remorcare, atunci cârligele de remorcare plus un set bun de curele de recuperare sau lanțuri de remorcare te pot scoate dintr-o situație dificilă fără a risca să îți deteriorezi mașina sau vehiculul care trage.

Cârligele de remorcare sunt concepute pentru a face două lucruri: să distribuie forța de tracțiune de-a lungul unei părți întărite a cadrului mașinii și să țină în siguranță lanțul sau cureaua de remorcare la locul lor. De aceea, este important să folosești pe cât posibil un set de cârlige de remorcare special concepute pentru mașina ta.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News