Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Cum îți poți alege corect jobul și ce să faci atunci când nu mai ești mulțumit de profesia ta?

Advertorial
Marti, 11 Ianuarie 2022, ora 17:43
12012 citiri
Cum îți poți alege corect jobul și ce să faci atunci când nu mai ești mulțumit de profesia ta?
FOTO: pinterest.com

Alegerea domeniului de activitate este o problemă considerabilă pentru foarte multe persoane, mai ales că acum piața locurilor de muncă este foarte ofertantă. Prin urmare, prima și cea mai importantă recomandare este să selectezi cu atenție jobul potrivit pentru tine. Nu uita că, inclusiv atunci când faci la început o alegere greșită, poți remedia în timp, alegând altceva.

În ultima perioadă, reconversia profesională a fost una dintre cele mai dezbătute teme, mai ales că foarte multe persoane au fost determinate de pandemie sa se ocupe de altceva decât ceea ce făceau în mod normal. Iată câteva sfaturi care să te ajute să determini ce domeniu de activitate ți se potrivește cel mai bine.

Gândește-te la ce anume faci cu plăcere

Cu siguranță atunci când ajungi la vârsta potrivită pentru a alege domeniul în care vrei să lucrezi, ai câteva informații de bază despre tine și știi cam ce îți dorești. Ține cont de preferințele tale pentru a alege jobul potrivit, deoarece, dacă nu îți place ceea ce faci, mai devreme sau mai târziu vei începe să acumulezi frustrări considerabile și nu vei mai fi mulțumit de activitatea ta, vei da din ce în ce mai puțin randament și fiecare zi va deveni o corvoadă. Nu alege cel mai bine plătit job doar pentru bani, pentru că nu doar o remunerație bună contează pentru o carieră pe termen lung.

Ține cont de cât de căutat este domeniul în care vrei să lucrezi

Dacă ai identificat deja mai multe joburi potrivite pentru tine și mai multe domenii în care poți face performanță, atunci selectează-l pe cel care îți oferă cele mai mari șanse de a te angaja. Spre exemplu, dacă te pasionează mecanică, în domeniul auto ai mai multe șanse să îți găsești de lucru decât în mecanică fină, mai ales atunci când cauți în România. Totul depinde în final și de ceea ce îți place, însă vei putea identifica în mod sigur câteva domenii în care să lucrezi și în care să găsești rapid un job.

Alege domenii cât mai largi

Atunci când alegi domenii cât mai largi, șansele de a găsi de lucru sunt mai mari. Dacă ești focusat spre exemplu doar pe reparația de ceasuri, îți reduci cu mult numărul de joburi disponibile. Dacă ești dispus să lucrezi în mecanică de mai multe tipuri, atunci vei găsi mai repede ceva pentru tine. Același lucru este valabil pentru orice alt job. Iată un alt exemplu – dacă vrei să fii electronist doar pentru televizoare, numărul de joburi se restrânge dramatic, spre deosebire de cazul în care poți lucra și cu telefoane, calculatoare sau alte electronice. În fond, activitatea este similară și este nevoie doar să fii puțin mai flexibil.

Gândește-te dacă vrei să lucrezi în țară sau să emigrezi

Un alt aspect la fel de important este locul în care vrei să lucrezi. Dacă vrei să rămâi în România, atunci orientează-te spre cererea de pe piața de aici. Dacă scopul tău este să emigrezi cât mai curând, interesează-te cu privire la cerințele pieței în care aplici pentru un job. Vei descoperi că unele locuri de muncă nu există în România, dar există în țara în care vrei să mergi, caz în care vei avea alte oportunități și alte alegeri de făcut.

Ține cont de zona pentru care vei căuta un loc de muncă

Dacă locuiești în provincie, departe de marile orașe, va trebui să răspunzi unei întrebări – sunt dispus să mă mut? Dacă nu ești dispus să te muți, ideal ar fi să te orientezi spre ceva ce se cere local sau să optezi pentru variante de activități care nu necesită deplasarea. Acum că telemunca este mai bine văzută, va fi mai simplu pentru tine să găsești joburi care permit lucrul de acasă, mai ales în cazul în care lucrezi în domenii precum programarea, marketingul online sau content writing-ul.

Ce faci atunci când domeniul ales nu te mai satisface?

Răspunsul este reprezentat de reconversie profesională. Poți alege un alt domeniu în care să te specializezi. De cele mai multe ori vei alege un domeniu care să aibă o cât de mică legătură cu ceea ce făceai înainte, dar nimeni nu te oprește să alegi și altceva, complet diferit, dacă consideri că te va ajuta să faci performanță și să te dezvolți.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#cariera, #alegere job, #profesie , #stiri joburi