Erdogan îi dă o lovitură subtilă lui Putin: Turcia schimbă strategia față de Rusia

Joi, 29 Septembrie 2022, ora 10:00
24207 citiri
Erdogan îi dă o lovitură subtilă lui Putin: Turcia schimbă strategia față de Rusia
Sistemul de plăți Mir al Rusiei se oprește în Turcia FOTO: Moscow Times

Președintele Turciei, Recep Erdogan, a efectuat un act de echilibru delicat de la începutul invaziei lui Putin din Ucraina, pe 24 februarie 2022.

Dacă până acum, Ankara s-a abținut de a se alătura sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei, iată că acum situația se schimbă, iar băncile turcești intenționează să părăsească sistemul de plăți Mir al Rusiei datorită avertismentelor Statelor Unite.

Cele trei bănci de stat din Turcia, Turkiye Halk Bankasi, TC Ziraat Bankasi și Turkiye Vakiflar Bankasi, singurele care mai procesau tranzacții cu cardurile Mir din Rusia, au decis marți să nu mai efectueze astfel de plăți, potrivit Bloomberg.

Decizia celor trei bănci marchează o întorsătură în poziția Turciei cu privire la sancțiunile contra Rusiei. Până în prezent, președintele Recep Erdogan s-a abținut de a se alătura sancțiunilor anunțate de Statele Unite și Uniunea Europeană și s-a întâlnit și a negociat cu Vladimir Putin.

Dar poziția președintelui turc a început să dea semne ale unei schimbări subtile de atitudine față de Putin și Rusia, din momentul în care a călătorit în Statele Unite la reuniunea anuală a Organizației Națiunilor Unite de la New York, de săptămâna trecută.

Un profesor emerit din SUA anunță ultima greșeală a președintelui rus: Va fi cântecul de lebădă al lui Putin

Imediat după întoarcerea sa în țară, Erdogan a convocat oficiali de rang înalt, inclusiv pe ministrul Trezoreriei și Finanțelor, Nureddin Nebati, pentru a discuta despre alternative la sistemul de plăți Mir din Rusia.

Turcia, o destinație populară pentru rușii care fug de războiul din Ucraina și mobilizarea militară decretată de Vladimir Putin, este de așteptat să anunțe o decizie oficială privind oprirea tranzacțiilor cu cardurile Mir din Rusia, în această săptămână.

În urma apariției știrii, Kremlinul a criticat Washingtonul pentru că a făcut presiuni asupra băncilor din Turcia să nu mai proceseze plățile cu cardurile Mir rusești, diminuând comerțul în plină ascensiune dintre cele două țări, pe fondul ofensivei militare a Moscovei din Ucraina.

"Este clar că băncile și operatorii economici (din Turcia -n.a.) se află sub cea mai puternică presiune posibilă din partea Statelor Unite și sunt amenințați cu sancțiuni secundare asupra sistemului bancar. Și această decizie, desigur, a fost luată sub această presiune fără precedent", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Germania se leapădă de Merkel: Schimbare radicală față de o superputere mondială, după ce a scăpat de Rusia

Se estimează că mai mult de jumătate din populația Rusiei are un card Mir, pe care Moscova a început să-l dezvolte în 2015 pentru a ocoli sancțiunile occidentale. Unele bănci din alte țări neprietenoase Rusiei, precum Kazahstan, Uzbekistan și Tadjikistan au suspendat utilizarea cardurilor Mir.

Singurele state care mai acceptă în prezent aceste carduri Mir sunt Armenia, Belarus și Kârgâzstan. Suspendarea acestor mijloace de plată limitează capacitatea cetățenilor ruși aflați în străinătate de a mai efectua tranzacții fără numerar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
În sectorul Avdiivka, în doar patru zile, rușii au înaintat un km până la Oceretine și au pătruns în sat, punând stăpânire pe împrejurimile sudice. Constatând acest fapt, jurnalistul...
Putin va angaja contractori pentru războiul din Ucraina pentru a evita o mobilizare nepopulară
Putin va angaja contractori pentru războiul din Ucraina pentru a evita o mobilizare nepopulară
Rusia se pregătește să recruteze mai mulți soldați sub contract în timp ce își continuă invazia în Ucraina, încercând să evite, cel puțin pentru moment, o altă recrutare în masă...
#carduri Rusia, #sistem plati externe Rusia, #Erdogan Putin, #Vladimir Putin, #turcia rusia, #sanctiuni Rusia , #Razboi Ucraina