UE va introduce un card de dizabilitate standardizat. Ce drepturi vor avea beneficiarii acestuia

Vineri, 09 Februarie 2024, ora 10:49
20190 citiri
UE va introduce un card de dizabilitate standardizat. Ce drepturi vor avea beneficiarii acestuia
Persoanele cu dizabilități din toatele statele UE vor avea acces egal prioritar la o serie de servicii FOTO Pixabay

Negociatori ai Parlamentului European şi statelor membre ale Uniunii Europene au convenit joi introducerea unui card de dizabilitate standardizat la nivelul Uniunii.

Recunoaşterea statului de dizabilitate al unei persoane pe întreg teritoriul UE îi va acorda acesteia acces egal la condiţii speciale şi tratament preferenţial la servicii publice şi private, cum ar fi acces la parcare sau tarife de intrare reduse.

Aceasta include accesul la transport, evenimente culturale, muzee, centre de petrecere a timpului liber şi sportive, sau parcuri de distracţii.

Preşedintele Comisiei de Muncă şi Afaceri Sociale din Parlamentul European, eurodeputatul român Dragoş Pîslaru, a confirmat acordul.

Acesta mai trebuie aprobat de PE şi statele membre, ceea ce, în majoritatea cazurilor, este doar o formalitate.

Potrivit statelor UE, cardul de dizabilitate va fi emis în mod gratuit în formă fizică şi digitală de către autorităţile naţionale. Pentru pierderea sau deteriorarea cardului va fi percepută o taxă.

Statele membre pot percepe de asemenea taxe pentru un permis de parcare care este recunoscut pe întreg teritoriul UE. Comisia Europeană a publicat în septembrie o propunere privind carduri de identitate uniforme.

La acea vreme, s-a spus că actualul permis de parcare european pentru persoanele cu dizabilităţi ar trebui recunoscut în toate statele UE, însă nu a fost cazul întotdeauna. Diferenţele de format, design şi utilizare a cărţilor de identitate au făcut şi mai dificilă situaţia.

Eurodeputata Katrin Langensiepen (Verzii) a spus că, deşi cardul este destinat doar pentru şederi scurte de maximum trei luni, el le va oferi avantaje multor persoane.

'Din nefericire, persoanele cu dizabilităţi vor trebui să aştepte un timp până când vor putea să folosească avantajele cardului european de dizabilitate', a spus ea.

Perioada de implementare a directivei este de 30 de luni, iar primele astfel de carduri ar putea fi emise după alte 12 luni.

UE critică Kremlinul că a preluat sub ”conducere temporară” filialele unor companii italiene și germane din Rusia
UE critică Kremlinul că a preluat sub ”conducere temporară” filialele unor companii italiene și germane din Rusia
Uniunea Europeană a criticat Rusia sâmbătă, 27 aprilie, pentru că a pus filialele unei companii italiene şi ale unei companii germane sub ”conducerea temporară externă” a unei...
Uniunea Europeană trimite încă 68 de milioane de euro în ajutor umanitar pentru palestinienii din Gaza
Uniunea Europeană trimite încă 68 de milioane de euro în ajutor umanitar pentru palestinienii din Gaza
Un nou ajutor umanitar de 68 de milioane de euro (73 de milioane de dolari) va ajunge la palestinienii din Gaza, a anunţat vineri, 26 aprilie, Uniunea Europeană, relatează Politico....
#card dizabilitate, #persoane dizabilitati, #Uniunea Europeana, #prioritate, #drepturi , #Uniunea Europeana