Cât de mare este riscul scumpirii carburanților. Măsura pregătită de guvern

Miercuri, 19 Ianuarie 2022, ora 22:49 1908 citiri
Ministrul Energiei a subliniat că România are rezerve de petrol

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat miercuri, 19 ianuarie, că statul va interveni dacă va avea loc o creștere semnificativă a prețului carburanților.

Ministrul a precizat că, în ultima perioadă, s-a observat o fluctuație mare a prețurilor, dar a amintit că țara noastră are rezerve de petrol şi, în plus, importă.

”Urmărim preţurile pe toată piața de energie, până la urmă şi carburanţii sunt pe piaţa de energie. Acolo am observat o fluctuaţie a preţului carburanţilor, în funcţie de cotaţia petrolului. Acum, e adevărat, cotaţia este la cel mai mare preţ din ultimii şapte ani de zile. Eu când trec spre casă, trec pe lângă multe staţii şi memoria vizuală îmi permite să reţin cifre. Da, este o cotaţie mare acum. În urmă cu o lună, o lună şi jumătate, preţurile erau sub şase lei, acum sunt peste şase lei”, a declarat Virgil Popescu miercuri seară, la TVR.

Ministrul Energiei a precizat că, dacă va fi cazul, se vor lua măsuri.

”Urmărim cu atenţie şi, dacă va fi cazul, vom lua şi acolo măsuri. Nu am văzut în ultimii ani de zile să vorbim de preţuri reglementate la carburanţi, piaţa s-a autoreglat la un moment dat. Să nu uităm că noi am scos acciza de la carburanţi în urmă cu doi ani, deci practic am avut o ieftinire a preţului

la carburanţi”, a mai precizat Popescu.

Potrivit ministrului, România are rezerve de petrol.

”Nu are suficient petrol cât are nevoie de consum, se mai importă petrol din Kazahstan. Rompetrol de acolo aduce petrolul, dar şi când a fost problemă cu rafinăria de la Petromidia, nu am avut probleme cu aprovizionarea. deci importurile au suplinit această producţie, cum nici preţurile - era o speculaţie că vor creşte preţurile din lipsă de producţie - nu au explodat. Poate a fost o uşoară reaşezare a preţurilor, dar preţul nu a explodat. Deci urmărim toată piaţa şi de carburanţi şi dacă va fi nevoie, vom lua măsuri”, a dat asigurări Popescu.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News