Tot ce trebuie să știi dacă te infectezi cu COVID în această perioadă. Cât de obligatorie mai e carantina fără restricțiile din starea de alertă

Marti, 26 Iulie 2022, ora 04:05
16651 citiri
Tot ce trebuie să știi dacă te infectezi cu COVID în această perioadă. Cât de obligatorie mai e carantina fără restricțiile din starea de alertă
Starea de alertă a expirat pe teritoriul României pe 8 martie 2022 FOTO Pixabay

Carantina pentru persoanele infectate cu COVID-19 a fost eliminată în martie 2022, odată cu celelalte restricții care au fost în vigoare în starea de alertă.

Pacienții testați pozitiv în prezent în clinicile autorizate sunt înscriși automat în Corona Forms și primesc un mesaj prin care află rezultatul și sunt îndemnați să stea acasă.

De asemenea, primesc și un SMS prin care sunt informații cu privire la perioada în care trebuie să stea în izolare. Doar că, spre deosebire de vremea în care România era în stare de alertă izolarea/carantina nu mai este obligatorie și autoritățile nu mai verifică dacă persoana infectată este la domiciliu în această perioadă.

„Fișele de izolare se emit în mod automat de aplicaţia informatică Corona Forms, în cazul persoanelor confirmate cu un rezultat pozitiv și sunt comunicate medicului de familie prin mijloace de comunicare la distanță în vederea stabilirii conduitei corecte de izolare pentru limitarea transmiterii bolii în comunitate, familie, etc.”, potrivit dspb.ro.

Și din raportul zilnic COVID a dispărut bilanțul cu persoanele infectate. Cei care stau în izolare au nevoie de fișa de izolare pentru a beneficia de concediu medical. Și medicii de familie sunt informați automat despre pacienții pozitivi aflați în Corona Forms.

„Nu se mai emit decizii de izolare pentru persoanele infectate cu virusul SARS-Cov-2, se emit doar: fișă de izolare și raport medical.

Conform OMS nr. 190/28.01.2022

Fișele de izolare și raportul medical se emit în mod automat de aplicația Corona Forms, în cazul persoanelor confirmate cu un rezultat pozitv, care sunt supuse măsurii de izolare la domiciliu sau în locații declarate.

Fișa de izolare stă la baza eliberării cer8ficatului de concediu medical, în cazul în care persoana izolată solicită acest document”, se arată pe site-ul Direcției de Sănătate Publice București.

Și pacienții care sună la call-centerul DSP București primesc informația că izolarea nu mai este obligatorie, însă este recomandată.

„Este recomandare, nu este obligatorie. Dacă sunteți vaccinat 5 zile, dacă nu sunteți, 7 zile. Dar v-am zis, nu este obligatoriu, este o recomandare”, ne-a declarat unul dintre operatorii call-centerului Direcției de Sănătate Publică București.

Medicii atrag atenția că nu este în regulă ca pacienții să iasă din case.

„E de preferat ca pacientul să stea în casă. Să iasă doar pentru consult medical, dacă are nevoie. În caz contrat, ar putea să-i infecteze și pe alții”, spune un medic de familie din Sectorul 6.

Fără stare de alertă

Starea de alertă a expirat pe teritoriul României pe 8 martie 2022. De atunci majoritatea măsurilor restrictive au fost eliminate (izolare, carantină, condiții intrare în țară, călătorie în alte țări, PLF, certificat verde). Autoritățile le-au păstrat însă ca recomandări.

Măsuri recomandate

Autoritățile ne recomandă respectarea unui set de recomandări pentru evitarea creșterii infectării Covid:

  • Purtarea măștii de protecție în spațiile deschise aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în spațiile închise, inclusiv în unitățile sanitare, în grădinițe, școli, universități;
  • Evitarea spațiilor aglomerate fie că sunt închise sau deschise;
  • Spălatul mâinilor, utilizarea unui dezinfectant;
  • Persoanele care au simptome – testare la medicul de familie sau la centrele de evaluare;
  • Persoanele cu diagnostic pozitiv, automat se izolează (vor primi concediu medical);
  • Consultatarea condițiilor de călătorie în alte state (au încă reguli / restricții Covid).

Tot mai multe infectări

În ultimele săptămâni s-au înmulțit de la o zi la alta infectările cu COVID-19.

Autoritățile au emis luni, 25 iulie, un nou buletin informativ privind evoluția pandemiei de coronavirus în România.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 4.955 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 861 mai multe față de ziua anterioară. 954 din cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

Situația din spitale

În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 3.392 cu 417 mai multe față de ziua anterioară.

De asemenea, la ATI sunt internate 204 persoane, cu 18 mai multe față de ziua anterioară. Din

cei 204 pacienți internați la ATI, 172 sunt nevaccinați.

Din totalul pacienților internați, 565 sunt minori, 562 fiind internați în secții, cu 82 mai mulți față de ziua anterioară și 3 la ATI, la fel ca în ziua anterioară.

5 decese raportate

În intervalul 24.07.2022 (10:00) – 25.07.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 5 decese (2 bărbați și 3 femei), fără decese raportate anterior intervalului de referință.

Dintre cele 5 decese, 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 50-59 de ani, 1 la categoria de vârstă 60-69 de ani și 3 la categoria de vârstă peste 80 de ani.

Toți pacienții care au decedat prezentau comorbidități și erau nevaccinați.

Până astăzi, 65.862 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#carantina, #izolare, #covid, #carantina Romania, #izolare la domiciliu, #cazuri noi, #coronavirus , #coronavirus