Cannes 2013: Cristian Mungiu: Am premiat cinema-ul, nu am dat premii politice

Luni, 27 Mai 2013, ora 16:06 1607 citiri

Regizorul roman Cristian Mungiu, a declarat duminica seara, in conferinta de presa organizata dupa decernarea Premiilor de la Cannes, ca membrii juriului de anul acesta au premiat cinematografia si ca nu au acordar premii politice.

Regizorul roman a fost membru al juriului prezidat de Steven Spielberg. Acesta din urma a spus ca intre membrii juriului discutiile au fost politicoase, motiv pentru care in cazul a trei dintre filmele premiate, decizia fost luata unamim.

Mediafax scrie ca atunci cand Spielberg a fost intrebat daca are vreun regret in legatura cu filmele care ar fi trebuit sa fie premiate, acesta i-a cedat lui Mungiu microfonul pentru a raspunde in locul lui.

"In juriul nostru, am avut sentimentul ca nu am trecut pe langa ceva esential. Palmaresul este rezultatul unui efort subiectiv depus de noua persoane care au o decizie de luat. Cred ca palmaresul nostru este apropiat de ceea ce si-au imaginat jurnalistii si spectatorii.

Am incercat sa descoperim in aceste filme altceva decat elementele profesionale, am cautat acele lucruri care ne ating, de aceea a fost atat de greu, dar in final am votat si cred ca palmaresul corespunde acelor filme care ne-au parut juste dupa aceste doua saptamani de festival", a declarat regizorul roman.

Cristian Mungiu a mai avut o interventie in cadrul conferintei de la Cannes, dupa ce Daniel Auteuil a raspuns la o intrebare a jurnalistilor despre casatoriile gay. Distinctia "Palme d'Or" din 2013 a fost acordata peliculei "La vie d'Adele", care spune povestea iubirii dintre doua femei, o tema destul de dezbatuta in prezent in Franta, in conditiile legalizarii recente a mariajelor gay in aceasta tara.

"Am vrut sa acordam premii cinema-ului, adica unor filme, nu au fost premii politice. Am avut sansa de a vedea aceste filme si sa luam o decizie pentru Palme d'Or. Am gasit multe adevaruri in aceste filme si, uneori, uiti ca esti intr-o sala de cinema, ai impresia ca esti in viata reala, uiti pentru moment ca e vorba de un film.

Asta ne-a interesat pe noi. In acest juriu nu prea am discutat despre temele abordate, nu a contat daca un film a avut tematica gay sau nu. Ceea ce a contat a fost cinema-ul, felul in care filmul a fost inteles de regizorul sau, intentia lui de a merge dincolo de limitele obisnuite ale cinema-ului si dorinta lui de a-si testa propriile limite in legatura cu ceea ce poate sa faca", a intervenit Cristian Mungiu.

La gala celei de-a 66-a editie a Festivalului International de Film de la Cannes, marele trofeul "Palme d'Or" i-a revenit regizorului Abdellatif Kechiche, pentru pelicula "La vie d'Adele", care a socat prin scenele de sex dintre cele doua protagoniste.

Ceremonia decernarii premiilor de la Cannes fost prezentata de actita Audrey Tautou, cunoscuta mai ales pentru rolul din "Le fabuleux destin d'Amelie Poulain". Juriul a fost prezidat de Steven Spielberg si compus din Nicole Kidman, Ang Lee, Cristian Mungiu, Christoph Waltz, Daniel Auteuil, Vidya Balan, Naomi Kawase si Lynne Ramsay.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News