Peste 500 de persoane au murit în Spania din cauza temperaturilor ridicate. Premier: "Încălzirea globală ucide"

Miercuri, 20 Iulie 2022, ora 18:18 1562 citiri
Premierul Spaniei FOTO Facebook/ Pedro Sánchez Pérez-Castejón

Canicula care s-a abătut timp de zece zile asupra Spaniei a provocat moartea ''a peste 500 de persoane'', a afirmat miercuri, 20 iulie, prim-ministrul Pedro Sanchez cu ocazia unei deplasări în Aragon, regiune din nordul ţării afectată de un incendiu, informează AFP.

''În timpul acestui val de căldură, peste 500 de persoane au decedat din cauza temperaturilor atât de ridicate, potrivit statisticilor'', a spus el, referindu-se la o estimare a supramortalităţii publicate de un institut de sănătate publică.

''Le cer cetăţenilor să fie extrem de prudenţi'', a mai spus premierul, adăugând că ''urgenţa climatică este o realitate'' şi că ''încălzirea globală ucide'', sintagme pronunţate în mai multe rânduri pe parcursul acestui val de caniculă, în timpul căruia mercurul termometrelor a sărit de 45 de grade Celsius şi care a dus la declanşarea a numeroase incendii ce au devastat zeci de mii de hectare pe teritoriul ţării.

Numărul deceselor evocate de Sanchez se referă la estimări realizate de Institutul public Carlos al III-lea, care a făcut un calcul statistic al supramortalităţii provocate de cauze precise, cum ar fi temperaturile ridicate, şi a comparat aceste cifre cu seriile statistice istorice.

Institutul a insistat în ultimele zile să clarifice semnificaţia cifrelor, subliniind că este vorba despre o estimare statistică şi nu despre un registru oficial de decese.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News