Urmează patru zile fierbinți: temperaturile sar de 40 de grade Celsius. "Ne aşteptăm ca valul de căldură să se intensifice"

Vineri, 22 Iulie 2022, ora 10:40
6578 citiri
Urmează patru zile fierbinți: temperaturile sar de 40 de grade Celsius. "Ne aşteptăm ca valul de căldură să se intensifice"
10 județe sunt afectate de temperaturile extreme

Meteorologii au actualizat avertizările de caniculă și disconfort termic accentuat. Căldura extremă este prognozată și pentru zilele de duminică și luni, iar temperaturile vor trece de 40 de grade Celsius la umbră, inclusiv în București.

Meteorologii au prelungit avertizările meteo de caniculă și disconfort termic accentuat și pentru zilele de duminică și luni.

Astfel, duminică va fi în vigoare un cod portocaliu privind un val de căldură în intensificare și disconfort termic accentuat.

În Oltenia, Muntenia și sud-vestul Dobrogei valul de căldură se va intensifica. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 38...41 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20...22 de grade și prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Totodată, duminică și luni va fi în vigoare un cod galben de căldură și disconfort termic ridicat.

Meteorologii avertizează că duminică (24 iulie) și luni (25 iulie) valul de căldură va persista în regiunile sudice și sud-estice, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade.

De marți (26 iulie) valul de căldură se va extinde din nou și va cuprinde cea mai mare parte a țării.

Știrea inițială

Zece judeţe din vestul şi sudul ţării se vor afla vineri şi sâmbătă sub o avertizare Cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic accentuat, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

Astfel, pe 22 şi 23 iulie, în Banat, Crişana, sudul Olteniei, sud-vestul Munteniei, nord-vestul Transilvaniei şi în vestul Maramureşului valul de căldură se va intensifica. În general, după-amiaza se vor înregistra valori termice de 38 - 40 de grade, iar noaptea nu vor coborî sub 20 - 22 de grade şi, prin urmare, disconfortul termic va fi accentuat.

Totodată, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Avertizarea meteo, extinsă pentru zona de sud

Codul portocaliu de caniculă va fi extins duminică şi în sudul ţării, a anunţat directorul ANM Elena Mateescu vineri, la videoconferinţa cu prefecţii organizată pe tema măsurilor de intervenţie pentru combaterea efectelor temperaturilor ridicate.

“În această dimineaţă, am actualizat şi va fi emisă la ora 10 avertizarea meteorologică pentru următorul interval, având în vedere faptul că astăzi şi mâine rămânem pe avertizare de cod portocaliu pentru partea de vest, nord - vest, sud-vest a ţării, respectiv, Banat, Crişana, sudul Olteniei,sud-vestul Munteniei, nord-vestul Transilvaniei şi vestul Maramureşului. Ne aşteptăm ca valul de căldură să se intensifice, vorbim de temperaturi între 38–40 de grade şi minime care nu vor coborî sub 20-22 de grade şi disconfortul termic va fi accentuat”, a afirmat directorul ANM.

Mateescu a precizat că duminică avertizarea meteo va fi extinsă pentru zona de sud.

“Pentru ziua de duminică, extindem avertizarea meteorologică de cod portocaliu pentru zona de sud a ţării, respectiv Oltenia, Muntenia, sud – vestul Dobrogei, având în vedere că în această parte a ţării maximele vor fi cuprinse între 38 – 40 de grade, nopţile tropicale, minimele nu vor coborî sub 20 – 22 de grade şi disconfortul va fi unul accentuat, cu pragul de temperatură umezeală peste 80 de unităţi. Vorbim şi de averizarea meteorologică de cod galben astăzi şi mâine care rămâne valabilă în cea mai mare parte a ţării pentru că şi în aceste zone valorile de temperaturi vor fi cuprinse între 35 – 37, iar pentru ziua de duminică şi luni vorbim de o avertizare meteorologică de cod galben pentru că regiunile sudice şi sud-estice temperaturile rămân în acelaşi ecart de 35 – 37 de grade”, a precizat Elena Mateescu.

Ea a mai anunţat că în următoarea lună vremea va fi caldă şi nu se vor înregistra precipitaţii.

“Ceea ce este semnificativ, faptul că semnalul pentru intervalul 25 iulie – 22 august rămânem pe un fond de vreme caldă şi cu semnal de deficit de precipitaţii, fapt care va accentua şi posibil se va extinde starea de secetă pedologică extremă în bună parte din ţară, aşa cum este prezentă şi la acest moment în Moldova, în Dobrogea, în Muntenia, în Oltenia, Banat, Crişana, Maramureş şi cea mai mare parte a Transilvaniei”, a explicat directorul ANM

Mateescu a mai precizat că pentru ziua de duminică, în jumătatea de nord a ţării, după orele amiezii vor fi vijelii şi averse torenţiale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Valul de caniculă de la începutul lui aprilie a ucis cel puțin 100 de oameni din regiunea Sahel. S-au înregistrat 48,5 de grade Celsius
Valul de caniculă de la începutul lui aprilie a ucis cel puțin 100 de oameni din regiunea Sahel. S-au înregistrat 48,5 de grade Celsius
Valul de căldură - care a paralizat electricitatea, sisteme de sănătate, a ucis oameni şi le-a afectat activităţile agricole - care a afectat Sahelul la începutul lui aprilie este legat de...
Record de temperatură, de 34,2 grade Celsius, înregistrat în Mexic. A fost emisă o alertă meteo FOTO
Record de temperatură, de 34,2 grade Celsius, înregistrat în Mexic. A fost emisă o alertă meteo FOTO
Directorul Comisiei naţionale pentru gestionarea apei a anunțat că Mexicul a înregistrat un record de temperatură luni, 15 aprilie, când valorile din termometre au urcat până la 34,2 grade...
#canicula, #cod portocaliu, #Vreme, #temperatura , #vremea