Tratamentul revoluționar care îți învață propriile celule să lupte împotriva cancerului, disponibil în premieră la Institutul Fundeni

Marti, 31 Mai 2022, ora 13:27
5103 citiri
Tratamentul revoluționar care îți învață propriile celule să lupte împotriva cancerului, disponibil în premieră la Institutul Fundeni
Bolnavii de cancer au o șansă la viață FOTO / Unsplash

O terapie inovatoare pentru cancerele hematologice este disponibilă în premieră la Institutul Clinic Fundeni din București.

Acest tratament se bazează pe o tehnologie avansată și practic învață celulele sănătoase din organism să lupte cu cancerul, apoi, reintroduse în organism știu cum să distrugă celulele tumorale, scrie HotNews.ro.

Dr. Alina Tănase, medic hematolog, șefa Secției de Transplant medular și directorul medical al Institutului Clinic Fundeni din București spune că ”un diagnostic de cancer hematologic nu înseamnă sfârșitul vieții”. Cancerele de sânge se pot vindeca.

Alina Tănase este medicul care a adus în premieră în România și transplantul de celule stem hematopoietice și a dezvoltat, în ultimul deceniu, în secția pe care o conduce la Institutul Clinic Fundeni, un centru de transplant medular la standarde occidentale.

De anul acesta, în secția de la Institutul Fundeni condusă de prof. dr. Alina Tănase, pacienții cu leucemie acută limfoblastică (copii sau adulți tineri) și cei cu limfom cu celulă mare B au acces, în premieră în România, la terapiile celulare CAR-T.

Terapiile celulare reprezintă o șansă pentru pacienții cu cancere hematologice avansate, recidivante sau refractare care, din păcate, nu au răspuns sau au recidivat în urma terapiilor convenționale administrate sau în urma transplantului de celule stem hematopoietice. Spre deosebire de terapiile oncologice convenționale sau inovative, terapiile celulare reprezintă o metodă de tratament care folosește capacitatea sistemului imun de a recunoaște și a distruge celulele tumorale.

În ce constă terapia inovatoare pentru cancer

Medicul spune că este vorba despre o terapie complet diferită față de un medicament în percepția sa clasică, despre o terapie ”vie” care se regăsește în organism atât timp cât există un antigen care poate fi țintit. Spre deosebire de un medicament clasic, terapia CAR-T (chimeric antigen receptor-T cell) este creată special pentru fiecare pacient în parte, de aceea și procesul de fabricație necesită o schimbare radicală, de la producție, la logistică și administrare.

Pentru pacienții refractari la alte tipuri de tratament sau cu recăderi, care nu mai aveau până acum speranță, există acum șansa tratamentului celular personalizat:

„Există boli, din păcate, refractare și la transplant. Există boli la care toate liniile de terapie nu au funcțioanat. Și, din păcate, există și această categorie de pacienți.

Începând de anul acesta, pentru acești pacienți, pentru două dintre bolile hematologice - leucemia acută limfoblastică la copil și adultul tânăr și limfomul cu celulă mare B - care sunt refractari sau recăzuți, la care nicio altă linie de tratament nu mai funcționează, am reușit să implementăm în România acest program de terapie personalizată - terapia celulară”, afirmă prof. dr. Alina Tănase.

Cum sunt învățate propriile celule să elimine cancerul

Potrivit specialistului „cu toții știm și vorbim de câțiva ani despre imunoterapie, un nou concept de tratament al cancerului. Până acum, imunoterapia folosea medicamente care reușeau să stimuleze sistemul imun al pacientului să atace celulele de cancer. Ceea ce este nou la această terapie pentru cancer este că vorbim despre celulele proprii ale pacientului - le recoltăm, sunt celule vii, le trimitem într-un laborator unde sunt modificate genetic astfel încât să aibă, pe suprafață, un antigen chimeric, iar în momentul în care sunt modificate astfel încât acest receptor să fie pe suprafața lor, receptorul se leagă exact de celula malignă. Și atunci, vorbim despre un prototip de terapie personalizată.

Aceste celule se întorc ca medicament, dar un medicament doar pentru pacientul respectiv. Acest medicament nu poate fi administrat altcuiva, este strict tratamentul personalizat al pacientului despre care vorbim - am recoltat limfocitele lui, de fapt celulele imune, cele care luptă împotriva cancerului, sau dus într-un laborator unde au fost modificate pentru a ținti exact celulele de cancer și s-au întors, sub formă de medicament, într-o perfuzie de câțiva mililitri, iar în momentul în care sunt infuzate, se lipesc de celulele tumorale și le distrug”.

Acest nou tip de terapie reprezintă „visul oricărui medic care tratează cancer”, spune dr. Alina Tănase: „Să găsești niște celule ale pacientului și să le înveți să distrugă cancerul personalizat - lipindu-se de celula tumorală.”

Această nouă terapie „este un alt concept, este o terapie inovativă aprobată în Statele Unite din anul 2017 iar în Europa din 2018”.

Primul pacient tratat cu astfel de celule, externat

Primul pacient român tratat cu noua terapie se simte bine și a fost externat. Până acum, în România, un pacient adult și doi pacienți copii au beneficiat de acest tratament revoluționar, spune medicul Alina Tănase.

Pentru alți doi pacienți adulți au fost primite înapoi celulele de la laborator și ar urma să le fie administrate în următoarele zile / săptămâni.

Cei care au primit deja celulele sunt în stare foarte bună. Pacientul adult a fost externat, iar cei doi pacienți copii sunt într-o stare foarte bună, a declarat medicul Alina Tănase.

Până acum „am trimis și am primit înapoi, ca medicamente, celule pentru 5 pacienți”, spune dr. Alina Tănase. „Cu siguranță că acest program, care este finanțat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate prin Programul de Oncologie, va continua”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP vorbește despre cancer: ”Moștenire lăsată de înaintezâmbitorul lui Cîrstoiu, Ion Iliescu”
CTP vorbește despre cancer: ”Moștenire lăsată de înaintezâmbitorul lui Cîrstoiu, Ion Iliescu”
În stilul caracteristic, cunoscutul jurnalist Cristian Tudor Popescu a avut o postare pe rețelele sociale în care amintește de medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria...
Obezitatea și sedentarismul, cauze pentru cancerul de colon. Cum ne putem proteja mai eficient
Obezitatea și sedentarismul, cauze pentru cancerul de colon. Cum ne putem proteja mai eficient
Expunerea obezității în legătură cu riscul de cancer de colon a devenit o preocupare majoră în ultimii ani, potrivit unui nou studiu prezentat de specialiști în domeniul oncologiei, arată...
#cancer, #tratament cancer, #dr Alina tanase, #institutul fundeni, #transplant celule stem , #spital