Descoperire revoluționară în depistarea cancerului: Cum afli că ești bolnav, chiar dacă nu ai simptome

Marti, 13 Septembrie 2022, ora 01:23
8098 citiri
Descoperire revoluționară în depistarea cancerului: Cum afli că ești bolnav, chiar dacă nu ai simptome
Un nou test depistează cancerul prematur, chiar fără simptome FOTO: Guardian

O echipă de oameni de știință condusă de Centrul Sloan Kettering din New York, Statele Unite, a anunțat duminică, 11 septembrie 2022, la reuniunea Societăți Europene pentru oncologie de la Paris, că s-a dezvoltat un nou test de identificare a cancerului, chiar și la persoanele fără simptome.

Medicii salută această descoperire revoluționară, o nouă metodă de screening pentru identificarea prematură a cancerului, prin efectuarea testului Galleri, potrivit The Guardian.

Studiul Pathfinder a realizat testul de sânge la peste 6.000 de adulți cu vârsta de peste 50 de ani și a detectat zeci de noi cazuri de cancer. Multe tipuri de cancer descoperite au fost într-un stadiu incipient și aproape trei sferturi erau în forme care nu fuseseră găsite prin testele obișnuite.

Semnal de alarmă tras de studii americane: Anumite alimente produc cancer și moarte prematură VIDEO

Este pentru prima dată când rezultatele testului Galleri, care caută ADN-ul cancerului din sângele oamenilor, sunt returnate pacienților și medicilor, pentru a putea ghida investigațiile cancerului și tratamentul necesar.

Testul Galleri de sânge a fost descris de NHS din Anglia ca un ”schimbător al jocului” în privința depistării premature a cancerului. Medicii speră că testul va salva vieți prin detectatea cancerului suficient de devreme, pentru ca intervenția chirurgicală și tratamentul să fie mai eficiente, însă tehnologia este în curs de dezvoltare.

„Cred că ceea ce este interesant la această nouă paradigmă și concept este că multe dintre acestea au fost cancere pentru care nu avem nici un screening standard”, dr. Deb Schrag, autor principal al studiului, cercetător la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York, a declarat duminică la reuniunea Societății Europene pentru Oncologie Medicală de la Paris, Franța.

Fenomen alarmant în lume: O boală gravă lovește adulții sub 50 de ani, creștere dramatică

În studiul Pathfinder au fost testați 6.612 de adulți cu vârsta de opeste 50 de ani. Pentru 6.529 de voluntari, testul a ieșit negativ, însă el a depistat cancerul la 92 de persoane. Alte teste au confirmat tumori solide sau cancer de sânge la 35 de persoane, adică 1,4% din grup.

Dincolo de importanța remarcabilă a identificării bolii, testul prezice și locul unde se află cancerul, permițând medicilor să urmeze activitatea de urmărire necesară localizării și confimării acestuia.

Testul a identificat 19 tumori solide de cancer în țesuturi precum sân, ficat, plămâni și colon, dar a găsit și cancere ovarieene și pancreatice, care sunt de obicei detectate într-un stadiu avansat și au rate de supraviețuite scăzute.

Lupta împotriva cancerului, mai ușoară cu ajutorul AI. Un mare spital din România cumpără un soft care va face în 30 de minute ce făcea un medic în câteva ore
Lupta împotriva cancerului, mai ușoară cu ajutorul AI. Un mare spital din România cumpără un soft care va face în 30 de minute ce făcea un medic în câteva ore
Cel mai mare spital din județul Galați va avea, în curând, soft pe bază de inteligență artificială, care va ajuta la tratarea cancerului. Softul va fi achiziționat cu bani de la bugetul...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#cancer, #test sange cancer, #test cancer, #cancer tratament, #prevenire cancer, #tratament cancer , #stiri sanatate