9 semne de cancer la bărbați. Nu le neglija

Duminica, 03 Martie 2024, ora 12:00
7334 citiri
9 semne de cancer la bărbați. Nu le neglija
cancer FOTO: freepik.com

Cancerul nu este o boală care să se manifeste foarte dur încă de la început, însă îți dă anumite semnale care, dacă sunt depistate din timp, face posibilă tratarea bolii.

Din păcate, bărbații nu iau în considerare anumite simptome prin care organismul lor încearcă să le transmită un mesaj și amână vizita la medic spunându-și că, probabil, o să treacă.

Lipsa unei îngrijiri preventive duce de foarte multe ori la avansarea rapidă a bolii și chiar la deces. Din acest motiv, trebuie să știi și să iei măsuri atunci când prezinți următoarele simptome:

1. Modificări ale sânilor

Dacă un sân sau chiar ambii și-au modificat brusc mărimea, dacă mamelonul s-a retras, dacă prezintă modificări ale texturii (încrețituri) sau ale culorii, este foarte posibil să fie un început de cancer de sân . Deși cazurile sunt destul de rare, cancerul de sân apare și la bărbați.

Dacă prezinți unul sau mai multe dintre simptomele de mai sus, mergi la medic. Acesta, în urma consultației, a unei mamografii, biopsii sau alte teste, îți va spune foarte clar dacă ai sau nu motive de îngrijorare.

2. Dureri

Durerile sunt normale până la un anumit punct. Dacă ai o durere care persistă foarte mult timp, chiar și după ce ai luat diverse medicamente, este bine să mergi la un medic pentru un control de rutină.

De cele mai multe ori, durerile persistente pot fi un semn prin care organismul tău încearcă să îți spună ceva.

3. Schimbări la nivelul testiculelor

Cancerul testicular apare cel mai frecvent la bărbați cu vârste cuprinse între 20 și 39 de ani. Societatea Americană a Cancerului recomandă bărbaților ca din când în când să meargă la medic pentru un examen testicular. Mai mult decât atât, medicii sugerează auto-examinarea lunară ale testiculelor.

Creșterea, micșorarea sau contracțiile testiculelor ar trebui să prezinte un semn de îngrijorare pentru bărbați. De asemenea, nodulii, umflăturile sau senzațiile de greutate de la nivelul scrotului sunt tocmai semne de boală.

Medicul vă realiza câteva teste de sânge, examinări cu ultrasunete la nivelul scrotului sau chiar o mică biopsie, în cazul suspiciunii de cancer, pentru a examina țesutul.

4. Apariția unor noduli

Dacă observi diverse umflături apărute pe corpul tău, trebuie să știi că de obicei nodulii sunt un semn de cancer. De obicei aceștia apar în zona gâtului sau a axilei, însă își pot face simțită prezența oriunde pe suprafața corpului.

Dacă aceștia se măresc progresiv și nu se retrag în maxim o lună, mergi cât mai repede la un medic. Acesta vă stabili dacă este sau nu necesară o biopsie pentru analizarea țesutului.

5. Pierderea bruscă în greutate

Dacă observi că slăbești foarte mult deși te hrănești normal și nu încerci să te abții de la nimic, este timpul să consulți un medic. Acesta îți va face un consult fizic general, te va întrebă despre dietă, exerciții fizice sau va întreba dacă mai există și alte simptome.

Trebuie să știi că unul dintre simptomele prin care trec majoritatea persoanele afectate de cancer este pierderea bruscă a kilogramelor. De asemenea, este bine să nu amâni controlul medical.

6. Dureri abdominale

Dacă brusc te confrunți cu dureri abdominale fără vreun motiv evident, programează-te la un consult. De obicei, cancerul pancreatic este însoțit de acest simptom, dar și de schimbări a culorii scaunului (devine gri).

În urma unui consult, a unor raze X în zona abdominală și a unor radiografii, se va putea stabili un diagnostic.

7. Dificultăți la înghițire

Unii bărbați care suferă de probleme de înghițire, în loc să viziteze un medic, își însușesc o dietă bazată în special pe alimente lichide. Totuși, dificultățile de înghițire (care nu apar în timpul gripelor sau răcelilor) pot fi un semn de cancer de esofag.

Medicul te va trimite la un specialist pentru o endoscopie superioară care să analizeze în amănunt esofagul și tractul gastro intestinal superior.

8. Modificări ale pielii

Pigmentarea pielii, apariția unui număr mare de alunițe într-un timp scurt, erupțiile cutanate, descuamarea sau apariția sângerărilor bruște la nivelul pielii, fără un motiv anume, ar trebui să te îngrijoreze. Aceste simptome sunt printre cele mai des întâlnite în ceea ce privește cancerul de piele.

9. Printre analize, se va efectua și o biopsie care va clarifica situația.

Sângerări diverse Dacă te confrunți cu sângerări în anumite momente, este bine să mergi rapid la un consult medical. Spre exemplu, dacă atunci când tușești, scuipi sânge, dacă vezi sânge în urină sau în scaun, nu amână sub nicio forma consultul medical.

Deși multe persoane pun sângerările anale pe seama hemoroizilor, este totuși foarte posibil ca acestea să fie cauzate de cancerul de colon.

De asemenea dacă tușești cu sânge, o cauză poate fi instalarea cancerului de stomac sau plămâni.

Regele Charles al III-lea își reia activităţile publice. Prima vizită va fi chiar la un centru de combatere a cancerului
Regele Charles al III-lea își reia activităţile publice. Prima vizită va fi chiar la un centru de combatere a cancerului
Începând de marți, 30 aprilie, Regele Charles al III-lea se întoarce la muncă. El își va relua activităţile publice, medicii săi considerând "foarte încurajatoare" evoluţia stării...
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
#cancer, #cancer barbati, #simptome cancer barbati , #sanatate