Mărturisirea unui tânăr de 31 de ani diagnosticat cu cancer terminal: "Am făcut ceea ce credeam că trebuie să facă un bărbat"

Sambata, 16 Decembrie 2023, ora 22:51
10291 citiri
Mărturisirea unui tânăr de 31 de ani diagnosticat cu cancer terminal: "Am făcut ceea ce credeam că trebuie să facă un bărbat"
Asistentă care a pregătit tratamentul pentru pacient FOTO Pixabay

Un bărbat în vârstă de 31 de ani, diagnosticat cu cancer terminal, spune că ar fi putut fi salvat dacă nu ar fi încercat să-și "înfrunte durerea" și să ignore simptomele.

Liam Griffiths, din Middlesbrough, a început să aibă umflături abdominale, constipație cronică, crampe și vărsături în luna martie.

Fostul lucrător pe platforme petroliere, care se descria drept "cel mai sănătos om din lume" și se antrena în fiecare zi, a decis să nu facă o dramă și să continue, fiind angajat pe cont propriu și având nevoie de bani.

Simptomele lui Griffiths au devenit în cele din urmă dificil de gestionat și a mers la spital, unde a fost diagnosticat cu boala Crohn și ulterior cancer peritoneal.

A fost supus unei intervenții chirurgicale, dar medicii i-au spus că operația nu a avut succes și că forma sa de cancer este terminală.

Acum se confruntă cu cancer peritoneal de stadiul patru, o formă rară care afectează stratul subțire de țesut care căptușește interiorul abdomenului.

Nu există cifre exacte privind numărul de persoane care suferă de această afecțiune în Regatul Unit, dar Cancer Research UK spune că afectează în principal femeile și persoanele care au peste 60 de ani, scrie Dailymail.

"Cea mai mare greșeală pe care am făcut-o vreodată"

Simptomele inițiale includ umflarea abdomenului, dureri abdominale, constipație, diaree, greață, balonare și lipsa poftei de mâncare.

Discutând despre lupta sa cu boala, Griffiths a spus: "Faptul că nu m-am prezentat mai devreme la medic este cea mai mare greșeală pe care am făcut-o vreodată.

Mi-au descoperit cancerul în stadiu avansat, dacă m-aș fi prezentat mai devreme la medic poate că l-ar fi putut depista.

Eram angajat pe cont propriu și aveam nevoie de bani, așa că am continuat să merg înainte.

Am făcut ceea ce credeam că trebuie să facă un bărbat. M-am descurcat de unul singur."

Când a mers în cele din urmă la spital, i s-a spus că cel mai probabil are boala Crohn, o boală inflamatorie intestinală.

Dar în luna următoare a primit un apel de la medici care l-au rugat să vină imediat la spital.

Atunci medicii i-au spus că are cancer peritoneal și va avea nevoie de chimioterapie.

„În momentul în care mi-au spus să o chem pe mama, Susan, am știut”, a spus Griffiths.

"Eram cel mai sănătos om din lume"

„Îmi amintesc că am întrebat care va fi durata vieții mele și doctorul meu a spus că nu vrea să-mi ofere un termen în care s-ar putea încheia viața mea, pentru că nu vrea să-mi concentrez întreaga viață în jurul acestui aspect.”

Griffiths recunoaște că se simte 'fragil' și 'o umbră' a persoanei care era odată.

„Eram cel mai sănătos om din lume. Mă antrenam în fiecare zi, dar acum nici măcar nu pot urca scările fără să transpir”, a spus el.

„Practic trăiesc cel mai rău tip de viață pe care mi l-aș fi putut imagina vreodată. Este oribil.

Mental m-a epuizat. Fizic m-a epuizat.”

Deși avea multe aventuri planificate pe lista sa de dorințe, inclusiv să înoate cu rechini, și să meargă la schi, din cauza declinului rapid al sănătății sale a trebuit să-și schimbe planurile.

„Trebuie să aleg lucruri care să-mi permită să stau jos, pentru că nu voi fi fizic capabil să fac lucrurile pe care inițial le doream. Cred că mama vrea să planifice o călătorie cu trenul,” a spus el.

„Vreau doar să ne asigurăm că avem acele amintiri esențiale împreună înainte să plec, poate.”

Tratamentul chimioterapeutic disponibil pe NHS nu mai funcționează pentru el și acum plătește pentru tratament privat, scanări și medicamente în încercarea de a-și prelungi viața.

Griffiths dorește ca diagnosticul său de cancer terminal să servească drept lecție pentru ca alți bărbați să nu ignore simptomele și să se prezinte la control medical.

Medic: Cazurile de cancer vor crește în toată lumea. Cele mai frecvente organe afectate de această boală necruțătoare în România
Medic: Cazurile de cancer vor crește în toată lumea. Cele mai frecvente organe afectate de această boală necruțătoare în România
Dr. Mircea Savu, medic primar radioterapie la Institutul Oncologic Bucureşti a declarat într-un interviu acordat News.ro că adresabilitatea pacienţilor cu vârsta sub 50 de ani cu forme de...
Minunea trăită de un bolnav de cancer în stadiu terminal: câți ani a supraviețuit după ce s-a mutat într-o „zonă albastră”. Aceste regiuni sunt și în Europa
Minunea trăită de un bolnav de cancer în stadiu terminal: câți ani a supraviețuit după ce s-a mutat într-o „zonă albastră”. Aceste regiuni sunt și în Europa
Unui bărbat bolnav de cancer în fază terminală medicii i-au spus că mai are doar câteva luni de trăit. S-a întors în Icaria, Grecia - o zonă albastră - și a mai trăit încă trei...
#cancer, #faza terminala, #tanar, #greseala, #simptome , #cancer