Cele mai frecvente tipuri de cancer intalnite la copii

Advertorial
Miercuri, 08 Noiembrie 2023, ora 17:30
3785 citiri
Cele mai frecvente tipuri de cancer intalnite la copii
FOTO: shutterstock.com

Cancerul este o boală devastatoare, un diagnostic dificil de acceptat, care poate afecta persoane de toate vârstele, inclusiv copiii. Deși cancerul pediatric este rar în comparație cu formele de cancer de la adulți, este important să fii informat cu privire la acesta și să înțelegi că există mai multe tipuri de boală care îi pot afecta pe cei mici. În acest articol, poți descoperi care sunt tipurile de cancer care se întâlnesc, mai frecvent, în rândul copiilor.

Leucemia

Leucemia este un tip de cancer care afectează celulele din sânge și precursoarele acestora din măduva osoasă. Boala se dezvoltă atunci când leucocitele, celulele care ar trebui să lupte împotriva infecțiilor, se înmulțesc necontrolat și anormal. Leucemia este cel mai frecvent tip de cancer la copii, reprezentând aproximativ 30% din toate cazurile de cancer pediatric.

Există două tipuri principale de leucemie la copii:

  • Leucemia limfoblastică acută este tipul cel mai comun și afectează limfocitele. Poate apărea la orice vârstă, dar este diagnosticată cel mai frecvent la copiii de 2 - 5 ani. Rata de supraviețuire a acestei forme de cancer este mare, copiii răspunzând bine la tratament;
  • Leucemia mieloidă acută afectează mielocitele, un alt tip de celule aparținând liniei albe. Leucemia mieloidă acută este mai rară la copii dar, la fel ca leucemia limfoblastică, poate afecta orice vârstă. Tratamentul este mai dificil, mai intens și mai de durată, dar vindecarea apare la un procent mare dintre pacienți.

Tumorile cerebrale

Tumorile cerebrale la copii pot apărea ca și cancere primare ale creierului sau ca tumori metastatice, răspândite la nivelul creierului din alte părți ale corpului. Simptomele variază în funcție de localizarea tumorii și includ, în general, dureri de cap severe, vărsături, tulburări de vedere și modificări ale comportamentului.

Neuroblastomul

Neuroblastomul afectează celulele nervoase din diferite structuri ale corpului. Acest tip de cancer poate apărea de la naștere până în adolescență. Simptomele sunt variabile, în funcție de organele afectate, unele dintre cele mai frecvente fiind scăderea în greutate inexplicabilă, febra de origine necunoscută, durerile abdominale și creșterea în volum a abdomenului.

Retinoblastomul

Retinoblastomul este un cancer localizat la nivelul retinei și al structurilor adiacente, diagnosticat cel mai adesea la copiii mai mici de 5 ani. Retinoblastomul este, adesea, diagnosticat ca urmare a observării unor modificări la nivelul globilor oculari, remarcate în fotografiile cu blitz.

În condițiile diagnosticării precoce și a instituirii unui tratament adecvat, majoritatea copiilor cu retinoblastom se vindecă complet și își păstrează vederea.

Tumorile osoase

Tumorile osoase îi pot afecta pe copii, preadolescenți și adolescenți și pot fi benigne sau maligne. Osteosarcomul este cea mai frecvent întâlnită formă malignă de tumori osoase, identificat în principal la nivelul oaselor lungi, de tipul femurului sau al tibiei. Osteosarcomul produce modificări locale însoțite de durere osoasă severă.

Tratamentul osteosarcomului presupune intervenții chirurgicale și chimioterapie. Prognosticul depinde de numeroși factori individuali, inclusiv de stadiul bolii și de răspunsul la tratament.

Tumora Wilms

Tumora Wilms mai este cunoscută și sub denumirea de nefroblastom. Acest tip de cancer se dezvoltă în rinichi și este mai frecvent diagnosticat la copiii cu vârste mai mici de 5 ani. Cele mai frecvente simptome sunt reprezentate de creșterea în volum a abdomenului, dureri abdominale și apariția de sânge în urină. Intervenția chirurgicală și chimioterapia sunt, în general, principalele metode de tratament, iar majoritatea copiilor răspund bine la acestea.

Limfomul non-Hodgkin

Limfomul non-Hodgkin este un tip de cancer al sistemului limfatic, care poate fi identificat și la copii. Acesta afectează, în general, ganglionii limfatici, splina și alte organe limfoide. Primele simptome observate de către părinți sunt umflarea ganglionilor regionali, febra și scăderea inexplicabilă în greutate. Tratamentul și eficiența acestuia depind de tipul și stadiul limfomului și implică, în general, chimioterapie și radioterapie.

Diagnosticul precoce și instituirea promptă a tratamentului adecvat sunt esențiale în gestionarea oricărui tip de cancer la copii. Părinții trebuie să fie atenți la apariția oricăror simptome inexplicabile, ieșite din comun sau persistente și să apeleze la un consult medical specializat în cazul oricărei suspiciuni. Eficiența tratamentului împotriva cancerului este mai mare la copii decât la adulți, astfel că mulți dintre acești micuți au șanse bune de a învinge boala și de a se recupera.

Medic: Cazurile de cancer vor crește în toată lumea. Cele mai frecvente organe afectate de această boală necruțătoare în România
Medic: Cazurile de cancer vor crește în toată lumea. Cele mai frecvente organe afectate de această boală necruțătoare în România
Dr. Mircea Savu, medic primar radioterapie la Institutul Oncologic Bucureşti a declarat într-un interviu acordat News.ro că adresabilitatea pacienţilor cu vârsta sub 50 de ani cu forme de...
Minunea trăită de un bolnav de cancer în stadiu terminal: câți ani a supraviețuit după ce s-a mutat într-o „zonă albastră”. Aceste regiuni sunt și în Europa
Minunea trăită de un bolnav de cancer în stadiu terminal: câți ani a supraviețuit după ce s-a mutat într-o „zonă albastră”. Aceste regiuni sunt și în Europa
Unui bărbat bolnav de cancer în fază terminală medicii i-au spus că mai are doar câteva luni de trăit. S-a întors în Icaria, Grecia - o zonă albastră - și a mai trăit încă trei...
#cancer, #tipuri de cancer, #tipuri de cancer copii, #cancer copii , #sanatate